»

Ameriške sankcije upočasnile Huaweijevo rast

Slo-Tech - Z zanimanjem smo pričakovali Huaweijev poslovni izid za minulo leto, v katerem so jim sankcije domala blokirale uporabo ameriške strojne in programske opreme, zaradi česar smo dobili androidne telefone brez Googlovih aplikacij. Kljub dodatnim težavam, ki jih je povzročila pandemija, je Huawei lani beležil rast prodaje in dobička.

Prihodki so se v primerjavi z letom pred tem povečali za 3,8 odstotka, kar je seveda manj od predlanske 19-odstotne rasti. Huawei je lani ustvaril 136 milijard dolarjev prihodkov in 9,9 milijarde evrov čistega dobička. To predstavlja triodstotno rast dobička. Marža iz poslovanja se je znižala za eno odstotno točko na 8,1 odstotka.

Upadla je prodaja na Zahod, zlasti v Evropo. Dve tretjini vseh prihodkov ustvarijo na Kitajskem, na območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) pa le še 20 odstotkov. Huawei nikoli ni imel velikega deleža v Severni in Južni Ameriki, kjer ustvari le še štiri odstotke prihodkov. Prodaja pametnih telefonov trpi še posebej, saj...

28 komentarjev

Prodaja računalnikov lani poskočila

Slo-Tech - Po večletni stagnaciji in občasnem nazadovanju je minulo leto narisalo nasmeške na obraze proizvajalcev in prodajalcev računalniške opreme. Analitiki iz IDC so sporočili, da je bilo minulo leto primerljivo kvečjemu z letom 2010, tako zelo se je povečala prodaja. Glavni motor povečane prodaje je delo od doma in šolanje na daljavo, kar je povečalo povpraševanje po računalnikih. Pričakujejo, da se bo trend nadaljeval tudi letos.

V zadnjem četrtletju minulega leta prodaja računalnikov zrasla za 26 odstotkov na 92 milijonov prodanih enot. V celotnem letu je bila rast 13-odstotna, kar je najboljši rezultat po letu 2010. Skupno je bilo prodanih 300 milijonov računalnikov, kjer je imel med proizvajalci najboljši rezultat Lenovo. Tržni delež so obdržali pri 24 odstotkih. Drugouvrščeni HP je izgubil odstotno točko in pristal pri 22,4-odstotnem deležu, sledijo pa Dell (16,6 %), Apple (7,6 %) in Acer (6,9 %). Večji pretresov ni bilo, saj nihče ni popravil ali pokvaril svojega rezultata več...

8 komentarjev

Samsung vrača udarec, Xiaomi prehitel Apple

Slo-Tech - V četrtletju pred minulim je Huawei prevzel žezlo proizvajalca pametnih telefonov z najvišjim tržnim deležem, ki pa ga ni uspel zadržati dolgo. Tedaj so mu pomagali rezultati na Kitajskem, kjer je bil padec prodaje v primerjavi z ostalim svetom precej nižji, saj je pandemija tam popustila. Četrtletje pozneje se Samsung vrača na prvo mesto.

Z 22-odstotnim tržnimi deležem in 80 milijoni prodanimi telefoni je prepričljivo prvi, sledi pa mu Huawei s 14-odstotnim tržnim deležem. Na tretje mesto se je prebil Xiaomi s 13 odstotki, ki je s tem prehitel Apple (11 odstotkov). Sledijo azijski proizvajalci Oppo, Vivo, Realme, Lenovo in LG. Podobne rezultate so namerili vsi trije analitiki: IDC, Counter Point Research in Canalys.

Skupno je bilo v minulem četrtletju prodanih 354 milijonov pametnih telefonov, kar je več od pričakovanj spočetka pandemije. Na letnem nivoju to predstavlja zgolj 1,3-odstotni padec, je izračunal IDC. CPR, ki meri nekoliko drugače, je zaznal 366 milijonov prodanih...

21 komentarjev

Pametni telefoni v letu 2019: Samsung, Huawei, Apple

Slo-Tech - Podatki o prodaji pametnih telefonov v minulem letu kažejo, da na samem vrhu ni sprememb, tik pod vrhom pa je Huawei na drugem mestu prehitel Apple. Samsungov tržni delež se je povečal za slabo odstotno točko na 21,8 odstotka. Huawei je prodajo povečal za skoraj petino in s 17,6 odstotki trdno drži drugo mesto, medtem ko je Apple izgubil odstotno točko in s 14,5-odstotnim tržnim deležem pristal na tretjem mestu. Četrto in peto mesto zasedata Xiaomi in Oppo. Velikih pet skupaj obvladuje skoraj tri četrtine trga.

Vseeno pa to ne pomeni, da je težav za Huawei konec. Lanski rezultati še vključujejo v celoti posledic spora z ZDA, ki je izbruhnil sredi leta. Huawei P30 Pro, ki je lani predstavljal Huaweijevega zastavonošo, je izšel tik pred zaostritvijo odnosov z ZDA in prepovedjo uvoza. Naslednji Huawei Mate 30 Pro pa se že prodaja brez Googlovih aplikacij.

To se pozna na rezultatih, kar so napovedovali že sredi leta. Zadnje lansko četrtletje za Huawei je bilo po dveh letih prvo...

19 komentarjev

Huawei zaradi ameriške blokade zmanjšuje proizvodnjo pametnih telefonov

Slo-Tech - Huawei je zaradi težav, ki jih je prinesla ameriška blokada, začel zmanjševati proizvodnjo pametnih telefonov, poročajo viri blizu podjetja in dobaviteljskih verig. V kitajskem Foxconnu, ki je največji proizvajalec elektronike na svetu in ki proizvaja tudi Applove in Huaweijeve naprave, so že ustavili proizvodne linije za Huaweijeve pametne telefone. Pred nekaj meseci je Foxconn še zaposloval novo delovno silo in širil proizvodnje kapacitete za Huaweijeve telefone, saj je bila rast prodaje izjemna. Huawei je v prvem letošnjem kvartalu prodajo povečal za 50 odstotkov. Sedaj pa je situacija obrnjena. Ni še znano, ali so zmanjšanja proizvodnje trajna ali zgolj kratkoročna. Iz Foxconna in Huaweija uradnih komentarjev ne dajejo.

S tem se pod vprašaj...

44 komentarjev

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada

Apple - Prodaja iPhonov se še naprej upočasnjuje, je sporočil Apple v poročilu o poslovnih rezultatih v minulem četrtletju. Prehitel ga je tudi Huawei, s čimer je Apple padel na tretje mesto po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov. Prvi je še vedno Samsung s 23,1-odstotnim deležem, sledijo pa Huawei (19,0 %), Apple (11,7 %) in Xiaomi (8,0 %). Največji padec je zabeležil ravno Apple, ki je prodal 36 milijonov telefonov ali 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Samsungov padec je 8-odstotni, medtem ko je Huawei prodal za polovico več naprav.

Applovi prihodki v minulem četrtletju so znašali 58 milijard dolarjev, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je 31 milijard dolarjev odpadlo na prodajo telefonov (v enakem obdobju lani pa 37,5 milijard...

70 komentarjev

Nihče ne mara za tablice, prodaja že štiri leta pada

Slo-Tech - Tablični računalniki ne najdejo svojega mesta pod soncem, kaže statistika o njihovi prodaji, ki so jo pripravili analitiki pri IDC. Že šestnajsto četrtletje zapovrstjo, torej polna štiri leta, se njihova prodaja krči. V tretjem letošnjem kvartalu se je prodaja tablic v primerjavi z enakim obdobjem lani skrčila za 8,6 odstotka na 36,4 milijonov enot. V četrtletju pred tem je bil padec 13,5-odstoten.

Največji tržni delež ima Apple, ki je prodal 9,7 milijona iPadov, s čimer si je odrezal 27-odstotni tržni delež. V primerjavi z lanskim letom je prodal 600.000 enot manj, a še vedno malenkostno izboljšal svoj tržni delež (za 0,7 odstotne točke). Na drugem mestu je Samsung s 5,3 milijona prodanimi napravami, kar je 11 odstotkov manj kot lani. Amazon je s svojim Fire obdržal tako tretje mesto kakor prodajne...

88 komentarjev

Ostala le Android in iOS, zbogom konkurenca

Slo-Tech - V drugem četrtletju tega leta se je prvikrat zgodilo, da sta Android in iOS skupaj presegla 99-odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov. Windows Phone je obstal pri 0,6 odstotka, BlackBerry pri 0,1 odstotka, vsi ostali operacijski sistemi pa imajo še manjši tržni delež. V drugem četrtletju je bilo sicer prodanih 344 milijonov pametnih telefonov, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Tedaj sta omenjena prvaka sicer skupno obvladovala 96,8 odstotkov trga.

Med proizvajalci je na prvem mestu Samsung z 22,3-odstotnim tržnim deležem (+0,5 odstotne točke glede na lani), sledijo Apple z 12,9-odstotnim (-1,7 odstotne točke), Huawei z 8,9 odstotki, Oppo s 5,4 odstotki in Xiaomi s 4,5 odstotki. Preostali proizvajalci predstavljajo skoraj polovico trga, torej je...

44 komentarjev

Samsungov dobiček in tržni delež padla

vir: Samsung
Samsung - Medtem ko je Apple presenetil z največjim dobičkom vseh časov, je njegov glavni konkurent na trgu pametnih telefonov Samsung nekoliko nazadoval, dasiravno so presegli pesimistične napovedi analitikov. V zadnjih treh mesecih so poslovali slabše kot v preteklem letu, hkrati pa drsi tudi njihov tržni delež.

V minulem četrtletju so ustvarili 5,29 bilijona vonov dobička (4,2 milijarde evrov), kar je veliko, a še vedno 36 odstotkov manj kot leto pred tem. Padel je tudi dobiček iz poslovanja, in sicer za 10 odstotkov. Prihodki od prodaje so se skrčili za 11 odstotkov na 52,7 bilijona vonov (42,3 milijarde evrov). Samsung ima seveda bistveno širšo paleto izdelkov od Appla, a na področju mobilnih naprav njihov zalet peša. Dobiček tega oddelka je upadel za 64...

51 komentarjev