»

IBM se umika s področja prepoznave obrazov

Arvind Krishna

vir: Wikipedia
The Verge - IBM po novem ne bo več ponujal tehnologije prepoznave oz. analize obrazov, niti na te področju ne bo več izvajal raziskav in razvoja. To je v pismu nekaterim ameriškim kongresnikom zapisal novi CEO podjetja, Arvind Krishna. To pa še ni vse, IBM po novem nasprotuje uporabi in ne podpira nobene tehnologije drugih ponudnikov, ki bi lahko bila uporabljena za množični nadzor, rasno razlikovanje ali pa kršenje temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Bodo pa v podjetju od vizualnih tehnologij še vedno razvijali samodejno prepoznavo objektov.

Poteza je seveda povezana z zadnjim dogajanjem v ZDA, ki so jih po smrti Georga Floyda med aretacijo zajeli protesti proti policijskemu nasilju. Zato je Krishna v pismu pozval tudi k reformi policije in uvedbi novih zveznih pravil, po katerih bi policisti primerno odgovarjali za svoje kršitve.

Je pa tu še druga plat zgodbe. Kot poročajo nekateri mediji, je IBMov umik vendarle mešanica družbene etike in poslovne nuje. Njihov posel s prepoznavo...

11 komentarjev

Evropski parlament zaloten pri tihem uvajanju prepoznave obrazov?

theguardian.com - Slab mesec potem, ko je v javnost prišla namera Evropske komisije, da začasno prepove uporabo samodejne prepoznave obrazov na javnih mestih, je v javnost prišla še povsem nasprotna namera evropskega parlamenta (EP). Na eni od strani njihovega intraneta so namreč novinarji Guardiana in zaposleni odkrili zabeležko razprave, v kateri so razpravljali prav o tem, kako bi vpeljava take tehnologije pomagala pri večji varnosti in boljšem nudenju storitev poslancem.

Zapis, ki je nato bliskovito izginil, je nosil naslov "Umetna inteligenca za boljše storitve," in je poleg prepoznave obrazov govoril tudi o prevajanju s pomočjo umetne inteligence ter nasploh o koristnih posledicah pri delovnih procesih, kategoriziranju zaposlenih in najemanju storitev.

Zapis je bil izbrisan potem, ko se je o njem s pismom najvišjim uradnikom predstavniškega telesa, pozanimala nizozemska liberalna poslanka Sophia In’t Veld. V pismu je vodstvo neposredno vprašala o koristih vpeljave take tehnologije, njeni...

24 komentarjev

EU razmišlja o začasni prepovedi prepoznave obrazov

Euractiv - Kot izhaja iz 18 strani dolgega dokumenta, ki je za zdaj še v fazi predloga, bi Evropska komisija (EK) za obdobje treh do petih let prepovedala uporabo tehnologije prepoznave obrazov na javnih mestih, kot so nakupovalna središča, športni objekti in sredstva javnega prevoza. V vmesnem času želi EK vzpostaviti regulatorni organ in predvideti potrebne zakonske varovalke, ki bi preprečevale zlorabe na tem področju. Kljub temu dokument, ki so ga pridobili novinarji Euractiva, predvideva nekatere izjeme, denimo za varnostne projekte in za znanstvene raziskave.

Dokument govori o več ravneh regulacije, ta bi za ponudnike in razvijalce v določeni meri veljala tudi povsem na prostovoljni, etični bazi, s čimer bi si pozneje lahko pridobili certifikat zaupanja. Zakonsko bi urejali predvsem najbolj tvegane oblike uporabe umetne inteligence, denimo na področju zdravstvene oskrbe, javnega transporta in pravosodja.

Besedilo tudi opozarja, da državljani EU že po določbah GDPR ne morejo biti...

72 komentarjev

Boeing razmišlja o začasni ustavitvi proizvodnje 737 Max

The Wall Street Journal - Po poročanju The Wall Street Journala ni pred Boeingom 737 Max nič kaj rožnata prihodnost. Proizvajalec namreč resno razmišlja o zmanjšanju ali popolni ustavitvi proizvodnje. Trenutno namreč sploh ni jasno, kdaj in kako bo letalo ponovno poletelo. Minuli teden je ameriška agencija za civilno letalstvo (FAA) podjetje opozorila, da ima povsem nerealistična pričakovanja glede časovnice za ponovno uporabo letala. Podjetju so tudi povedali, da trenutno obnašanje razumejo kot pritisk na regulatorja in so zato podjetju svetovali, naj se raje osredotoči na pravočasno dostavo kakovostne dokumentacije za certificiranje.

Podjetje je proizvodnjo novih modelov prvikrat zmanjšalo aprila letos, in sicer z 52 na 42 mesečno, dodatni rezi ali ustavitve pa bi dodatno načeli Boeingovo dobičkonosnost. V tem primeru bi se namreč fiksni stroški obratovanja porazdelili na manj izdelanih letal, kar bi podražilo njihovo izdelavo, medtem ko so pogodbe s kupci že podpisane. To lahko ima učinke tudi v širši...

51 komentarjev

Porazni rezultati britanske policije pri prepoznavi obrazov

vir: Flickr

vir: theguardian.com
theguardian.com - Neodvisna raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Essexu, je pokazala, da je nedolžnih kar 81 % domnevnih osumljencev, identificiranih s pomočjo prepoznave obrazov, ki jo uporablja del britanskih policijskih uprav. Znanstveniki so obenem mnenja, da je celoten postopek zelo verjetno pomeni tudi kršenje temeljnih človekovih pravic. Metropolitanska policija se zato te dni sooča z ostrimi pozivi, naj preneha z uporabo nedelujoče tehnologije. Predstavniki policije pa na drugi strani, zaradi uporabe drugačne metodologije, trdijo, da se sistem zmoti le v enem od tisoč primerov.

Scotland Yard je raziskovalcem med lanskim junijem in letošnjim februarjem dovolil šestkrat uporabiti njihov sistem za prepoznavo obrazov. S...

26 komentarjev

Test prepoznave obraza voznikov v New Yorku neuspešen

vir: Gizmodo
Gizmodo - Preizkus tehnologije za prepoznavo obraza med vožnjo na enem od newyorških mostov je dal prav spektakularno slabe rezultate, saj sistem niti ene osebe ni prepoznal z zadovoljivo stopnjo natančnosti.

Pred tremi leti je newyorški guverner Andrew Cuomo za obrambo pred teroristi posegel po tehnologiji za prepoznavo obraza. Po načrtu naj bi zlikovce lovili s kamerami, nameščenimi na cestninskih postajah na vpadnicah v Manhattan. Toda kakor kažejo prva testiranja, bodo inženirji še zelo švicali, preden bo kaj takega mogoče. Wall Street Journal je namreč izbrskal pošto, v kateri tamkajšnji Urad za transport ugotavlja, da so izsledki preizkusov na mostu Roberta F. Kennedyja iz lanskega leta obupno slabi, saj sistem ni uspel zanesljivo ("v okviru parametrov") prepoznati...

17 komentarjev

Prikrita uporaba prepoznave obraza na koncertu Taylor Swift

Slo-Tech - Varnostna služba glasbenice Taylor Swift je maja na koncertu v Kaliforniji za obrambo pred zalezovalci uporabila tehnologijo prepoznave obraza, ne da bi obiskovalce o tem obvestila. To je zadnji kamenček v mozaiku aferic, ki opozarjajo na pravno neurejenost področja v ZDA.

Po tem, ko smo skozi letošnje leto videli vrsto opozoril strokovnjakov za strojno učenje, da področje prepoznave obraza ni ustrezno urejeno in posledično predstavlja resno tveganje za vdor v zasebnost ljudi, prihaja do udejanjanja teh strahov v praksi. Miku Downingu iz svetovalnega podjetja Oak View Group je namreč pred dnevi "ušlo", da je varnostna služba Taylor Swift na majskem koncertu v kalifornijski Pasadeni prikrito uporabila prepoznavo...

33 komentarjev

NSA prestreza fotografije za prepoznavo obrazov

The New York Times - Ameriška NSA zbira velike količine fotografij, ki jih uporablja za prepoznavanje obrazov na njih, odkriva The New York Times. Program dobil velik pospešek v letih 2009-2010 po neuspešni razstrelitvi letala na poti v Detroit in propadlem načrtu za teroristični napad na Times Squaru. V teh štirih letih so sposobnosti NSA izdatno napredovale. Leta 2010 so prvikrat uspeli povezati različna zadetka v dveh različnih bazah, danes pa to ni več noben problem.

Znano je že, da NSA prestreza različne oblike komunikacije, od mobilnih sporočil in elektronske pošte do telefonskih pogovorov. Ker čedalje več komunikacije vsebuje tudi fotografije, ni presenetljivo, da NSA zbira tudi te. Dnevno jih zberejo več milijonov, od tega jih je...

11 komentarjev