»

Na Androidu prežijo krvosesi

vir: Sophos

Sophos - Raziskovalci varnostnega podjetja Sophos so predstavili rezultate drugega dela preiskave pojava t. i. fleecewara, torej aplikacij, ki z zvijačo izvabljajo precejšnje zneske od nepozornih in nič hudega slutečih uporabnikov.

Običajno gre za aplikacije v Google Play Storu, ki ponujajo časovno omejen brezplačen preizkus, nato pa začnejo zaračunavati tedensko, mesečno ali letno naročnino. Njihovi avtorji računajo na to, da bodo uporabniki pred iztekom brezplačne dobe aplikacijo le odstranili, ne pa pri tem tudi posebej prekinili naročniškega razmerja. Tako sicer deluje velika večina programov, namreč, da z deinstalacijo obenem prekinemo tudi naročniško razmerje. No, ne tudi fleeceware. Da je stvar še hujša, gre običajno za precej trivialne programe, denimo aplikacije za zajemanje posnetkov zaslona, bralnike QR-kod in podobno. Zadnji del problema je sama Googlova tržnica, katere politika poslovanja terja veliko truda in dokazovanja, preden uporabniku povrnejo vrednost takega nakupa.

...

26 komentarjev

Google s Play Stora odstranil aplikacije, ki so ukradle milijone slik

Trend Micro - Google je s spletne tržnice Play Store umaknil 29 aplikacij, za katere je Trend Micro ugotovil, da kradejo fotografije uporabnikov, jih preusmerjajo na zlonamerne spletne strani in jim strežejo pornografske vsebine. Skupno so sporne aplikacije nabrale 4,3 milijona prenosov, torej je bilo prizadetih veliko ljudi.

Aplikacije so se predstavljale kot običajni programi za urejanje in spreminjanje fotografij (npr. Pro Camera Beauty, Cartoon Art Photo, Emoji Camera itd.). Aplikacije so uporabnikom obljubljale, da jih bodo polepšale (beautify). V resnici so se fotograije, ki smo jih želeli polepšati, prenašale na spletni strežnik, ki je bil pod nadzorom piscev. Hkrati so aplikacije nasilno prikazovale reklame, ki so vsebovale škodljive vsebine. Aplikacije uporabnikom niso razkrile svoje povezave z nenavadnimi oglasi, zato ti v številnih primerih niso posumili,...

24 komentarjev

Koliko bodo stale Google mobilne aplikacije v EU

The Verge - Ta teden je veliko prahu dvignila Googlova najava, da bo začel proizvajalcem mobilnih telefonov zaračunavati prednamestitev mobilnih aplikacij, ker je EU od Googla zahtevala, da neha pogojevati njihovo namestitev kot komplet. Sedaj imamo več neuradnih informacij, o kolikšnih zneskih se pogovarjamo.

Najprej razjasnimo, da sta AOSP in Google Apps dva ločena pojma, ki pa skupaj tvorita ekosistem, ki ga poznamo kot Android. AOSP (Android Open Source Project) je operacijski sistem, ki ga Google ponuja pod licenco Apache 2.0. Čeprav ga razvija Google, ni nikakor priklenjen nanj ali povezan z Googlom in njegovimi storitvami. Zato imamo tudi čisto legalne alternativne ROM-e, kot na primer bivši CyanogenMOD ali novi LineageOS. AOSP je in bo ostal brezplačen.

Druga zgodba pa je paket aplikacij...

22 komentarjev

Uporabniki iOS za aplikacije lani zapravili 15 milijard dolarjev

Slo-Tech - Applova spletna trgovina App Store je spremenila način prodaje in distribucije aplikacij (pa tudi drugih digitalnih dobrin, denimo e-knjig, zaradi česar so se zapletli v vojno z Amazonom in dolgotrajne sodne postopke), saj še nikoli ni bilo tako enostavno doseči večmilijonskih trgov. Apple ima od tega kar precej, saj od vsake transakcije vzamejo 30 odstotkov provizije, medtem ko dobi avtor preostanek. Lani se je prek App Stora pretočilo 15 milijard dolarjev, so sporočili iz Cupertina.

To pomeni, da so razvijalci lani pobrali približno 10 milijard dolarjev, v vsem obstoju App Stora od leta 2008 pa 25 milijard dolarjev. Številke rastejo, saj se je lani prodaja prek App Stora povečala za 50 odstotkov, najbolj uspešen dan pa je bil prav 1. januar 2015. V prvem...

128 komentarjev

Rimova prihodnost odvisna predvsem od navdušenja razvijalcev za prihajajoči BB10

Network World - Medtem ko se bomo na torkov prvomajski večer Slovenci spraševali, kaj nam je še ostalo od obljub iz drugega člena ustave, bo kanadski RIM v Floridi ravno odpiral vrata svoje redne letne konference Blackberry World. Vzdušje bo tokrat malo bolj resno kot na februarski razvijalski konferenci v Amsterdamu. Novi operacijski sistem BB 10 in telefoni zanj ne bodo na voljo še vsaj do konca leta, bržkone šele po izdaji naslednjega iPhona in sveže dišečih Android 5.0 Jelly Bean telefonov. Lansko zimsko četrtletje je že tako šlo že zelo slabo, z 25 odstotki manj prihodkov glede na leto prej.

Ključna naloga RIMa bo prepričati razvijalce, da je platforma še živa, torej da se jim splača čez poletje in jesen usesti za mizo in pripraviti dostojen komplet aplikacij za BB 10. Kompatibilnosti za nazaj namreč ne bo, ker sistem temelji na povsem novem operacijskem sistemu, obenem pa so ta mesec z ne najlepšimi besedami odstranili možnost prepakiranja obstoječih Android aplikacij, bojda zaradi njihove...

5 komentarjev