»

Zippyshare se poslavlja

Slo-Tech - Pred dvema desetletjema je bilo deljenje datotek po spletu manj preprosto kot danes. Revolucijo je začel Zippyshare, ki je leta 2006 omogočil brezplačno in enostavno shranjevanje datotek za pošiljanje prijateljem. Sedemnajst let pozneje se njegova pot končuje, saj bo konec meseca izključen, ker je njegovo vzdrževanje predrago.

Zippyshare je bil med uporabniki priljubljen, ker je bil enostaven za uporabo, ker ni imel motečih reklam in ker končnega uporabnika ni stal nič. A to so tudi razlogi, zaradi katerih je Zippyshare danes postal nerentabilen, saj so ga prehiteli drugi ponudniki in tehnologija, zlasti blokiranje reklam.

Zanimivo je, da v zadnjih petih letih iz Zippyshara ni bilo nobenih novic, spletna stran pa je delovala brez kakršnihkoli sprememb. Pet let brez novic je prekinila vest, da so se upravljavci konec meseca odločili ugasniti storitev. Uporabnike so zato pozvali, naj si pomembne datoteke shranijo, ker aprila do njih dostop ne bo več mogoč. Pojasnili so, da je v...

7 komentarjev

Sedemnajst let zatem še vedno z vami: The Pirate Bay

Naložene in še vedno sejane vsebine. Vir: TPB

Slo-Tech - Najbolj popularen indeks torrentov bo letos poleti praznoval sedemnajst let delovanja. Burnih let, kar ni presenetljivo za spletno stran, ki se ukvarja z domnevno nezakonitim početjem. Prav zato so spletna stran in njeni upravljavci v vsem tem času preživeli veliko vzponov in padcev, pa tudi policijskih preiskav.

Ob novem letu je zdajšnji upravljavec po imenu Winston, ki se sicer oglaša bolj poredko, objavil nekaj statistik. Lani so uporabniki tako na TPB naložili za 776 terabajtov vsebin. Filmov, serij, programske opreme in drugega. Pri čemer je še vedno aktivnih za 405 terabajtov datotek. No, v resnici stran ne gosti podatkov, saj gre za P2P protokol, pri katerem datoteke sejejo uporabniki s svojih naprav.

V vsej sedemnajstletni zgodovini pa je bilo na stran naloženega za 6,7 petabajta (večinoma) wareza, od katerih je še vedno sejalno živih 2,5 petabajta. Winston je še izračunal, da bi s 100 megabitno omrežno povezavo potrebovali približno 19 let, da bi si prenesli vse, na TPB...

32 komentarjev

Aretiran raziskovalec, ki je onesposobil WannaCry

Slo-Tech - Marcus Hutchins, ki je zaslovel kot človek, ki je ustavil virus WannaCry, je bil v ZDA pridržan zaradi nepovezanih kaznivih dejanj v zvezi z računalniško varnostjo. Hutchings je ob razsajanju izsiljevalskega virusa WannaCry maja letos registriral nenavadno domeno, katere ime je našel v kodi virusa. Izkazalo se je, da to ustavi širjenja virusa, ki preveri, ali je omenjena domena dosegljiva. Včeraj so v ZDA Hutchinsa, ki se je udeležil konferenc DEFCON in Black Hat, aretirali. Obtožnica ni povezana z WannaCryem.

Triindvajsetletnega Britanca bremenijo drugih kaznivih dejanj, ki jih je zagrešil z virusom Kronos med julijem 2014 in julijem 2015. Gre za dobro znan kos vohunske opreme, ki opreza za prijavnimi podatki v...

28 komentarjev

Zloraba Megauploadovega imena za izsiljevanje uporabnikov

TorrentFreak - Medtem ko pravni postopki zoper Kima Dotcoma in ostale upravljavce zloglasne strani za deljenje datotek Megaupload še tečejo, nekdanjih uporabnikov strani za zdaj še nihče ne preganja. So se pa pojavili nepridipravi, ki izkoriščajo strah, da bi od uporabnikov izsilili plačilo lažne odškodnine, v zameno pa ponujajo opustitev pregona.

Kot so ugotovili na TorrentFreaku, so uporabniki interneta v Nemčiji začeli dobivati pisma od domnevne odvetniške pisarne Dr. Kronen & Kollegen, ki mimogrede sploh ne obstaja. V njih jih obveščajo, da pisarna zastopa lastnike avtorskih pravic, in sicer Universal, EMI, Sony in Paramount, ki naj bi jih prejemniki pisma s prenosom ilegalnih datotek s...

2 komentarja

Osem tisočakov za 67 terabajtov

Slo-Tech - Backblaze je komercialna spletna stran, ki uporabnikom za pet dolarjev mesečno ponuja neomejeno količino prostora na svojih strežnikih, ki ga lahko uporabijo za shranjevanje varnostnih kopij. Ker to pomeni na tone podatkov, so morali iznajti način, kako vse silne petabajte podatkov poceni uskladiščiti. Predpripravljene rešitve so se izkazale za pregrešno drage, zato so fantje sedli skupaj in sestavili svoje - Linuxove strežnike velikosti 4U rack, ki za 7.867 dolarjev nudijo 67 terabajtov prostora.

In iz česa sestojijo? Gre za običajne komponente, ki jih najdemo tudi v domačih računalnikih. Na eno Intelovo matično ploščo priključijo štiri kartice SATA. Skupno je tako na tak sistem povezanih 45 diskov, kar porabi precej električne...

51 komentarjev

Wayback Machine se seli na Sunove strežnike

Slo-Tech leta 2000

ComputerWorld - Organizacija The Internet Archive že mnogo let upravlja znano domeno archive.org, na kateri domuje časovni stroj Wayback Machine, ki nas lahko popelje v preteklost, da se načudimo, kako so včasih izgledale spletne strani. Podatke za praktično vse nekoliko bolj znane in popularne spletne strani shranjujejo od leta 1996, tako da se je v trinajstih letih nabral zajeten kup podatkov. Pravijo, da imajo v arhivih kar 85 milijard spletnih strani, kar skupaj znese tri petabajte podatkov. Za primerjavo, to je 150-krat več, kot vsebuje podatkov ameriška kongresna knjižnica. Vsak mesec pa se ta številka poveča za 100 terabajtov.

Doslej je Wayback Machine uporabljal klasičen podatkovni center z mnogo...

6 komentarjev