»

TikTok v ZDA prehitel YouTube po angažmaju uporabnikov

Slo-Tech - TikTok je (bil) v primerjavi z Googlovim YouTubom škrat, a mu začenja mešati štrene. Po številu uporabnikov in videoposnetkov, ki so na voljo in ki se gledajo, je YouTube prepričljivo boljši, a TikTok ga je prehitel v povedni kategoriji. Povprečen uporabnik TikToka na spletni strani preživi več časa kakor povprečen uporabnik YouTuba. TikTok je torej bolj zasvajajoč.

Poglejmo več številk. YouTube ima po Googlovih ocenah dve milijardi uporabnikov, TikTok pa po lastnih navedbah nezanemarljivih 700 milijonov. Podatki o povprečnem času, ki ga uporabnik preživi na strani, veljajo za ZDA. Kitajske, kjer je TikTok zelo priljubljen, a na voljo pod imenom Douyin, niso upoštevali. Tudi v Veliki Britaniji je TikTok pred YouTubom v povprečnem času ogleda, in sicer že lanskega junija. K temu je največ prispevala epidemija in zaprtje javnega življenja, ki je povečalo priljubljenost TikToka, medtem ko je YouTube že prej dosegal visoko vidnost. TikTok je bil leta 2020 največkrat prenesena...

19 komentarjev

Medtem ko Trumpi grozi z blokado TikToka, ga je Microsoft želel kupiti

Slo-Tech - Že pred mesecem dni smo pisali, da ameriško administracijo resnično jezi kitajska platforma TikTok, saj bi jo najraje blokirali. Obtožbe so kakopak predvidljive: Kitajska aplikacija naj bi bila v resnici orodje kitajske države, s katerim vohuni za Zahodnjaki, kar seveda razvijalec še bolj predvidljivo ostro zanika. Po Mikeu Pompeu se je tokrat oglasil še sam Trump in dejal, da bodo aplikacijo morda blokirali. V Beli hiši trdijo tudi, da je TikTok grožnja ameriški nacionalni varnosti.

Kaj bo Trump storil, še ni jasno. Z izvršnim ukazom bi lahko prepovedal distribuiranje TikToka prek ameriških spletnih trgovin, kar vključuje tudi Googlov Play Store in Applov App Store. Medtem ko bi uporabniki Androidov aplikacijo še vedno naložili iz neuradnih virov, na Applovih napravah brez jailbreaka to ne bi šlo. V vsakem primeru pa bi to močno zmanjšalo število uporabnikov po celem svetu, brez česar aplikacija ni uporabna. TikTok lahko uvrstijo tudi na seznam podjetij, ki ne smejo kupovati...

15 komentarjev

ZDA želijo blokirati TikTok

Slo-Tech - Kitajska aplikacija TikTok, ki je namenjena deljenju videoposnetkov med znanci, je tarča kritik, češ da jo kitajske oblasti uporabljajo za množično prisluškovanje. Ne glede na resničnost teh trditev ni presenetljivo, da ameriške oblasti resno razmišljajo o prepovedi uporabe te aplikacije. Zunanji minister Mike Pompeo je včeraj dejal, da resno razmišljajo o blokadi te aplikacije. Poleg ZDA so do aplikacije sumničavi tudi v drugih državah.

Indija jo je v paketu z 58 drugimi aplikacijami prepovedala minuli teden. Skupna točka vseh blokiranih aplikacij je kitajsko poreklo, saj se bojijo, da bi aplikacije predstavljale grožnjo državni varnosti in obrambi, kar je lahko kršitev indijske suverenosti in celovitosti. Seveda to ni edini razlog, saj je dva tedna pred tem izbruhnil omejen spopad na indijsko-kitajski meji, v katerem je življenje izgubilo 20 indijskih vojakov in neznano število kitajskih. Blokada kitajskih aplikacij je eden izmed protiukrepov, piše BBC.

TikTok medtem poudarja,...

45 komentarjev

Najpomembnejše aplikacije, strani in storitve Facebookove

Mashable - Pustimo ob strani prepire, ali se desetletje končuje letos ali bo prihodnje leto še sodilo v drugo desetletje tega tisočletja (formalno bo), in si raje poglejmo, kako močno ga je Facebook zaznamoval. Na App Annie so pripravili pregled največkrat prenesenih aplikacij iz tega desetletja in ugotovili, da je na vrhu Facebook, na drugem mestu pa Facebook Messenger. Tudi nadaljevanje gre v enakem slogu, saj sledita WhatsApp in Instagram, ki sta oba v lasti Facebooka. Šele na petem mestu najdemo prvega konkurenta, in sicer Snapchat. V deseterici so še Skype, TikTok, UC Browser, YouTube in Twitter.

Če pogledamo na seznam 500 najpomembnejših spletnih strani na spletu (Alexa), je rezultat le malo drugačen. Prvi je sicer Google in njegov YouTube, sledi pa Tmall in Facebook. Po količini preživetega časa na strani je Facebook prepričljivo prvi, po število ogledov istega obiskovalca pa ga prekašajo le spletne trgovine in iskalnik Google. Facebook je tudi stran, na katero kaže (ima povezavo)...

6 komentarjev

Nemčija bo hudo kaznovala sovražni govor

vir: Heise
Heise - Nemški parlament je po resni razpravi na zadnji delovni dan pred poletnimi počitnicami sprejel novo zakonodajo (Netzwerkdurchsetzungsgesetz), ki temeljiteje ureja področje sovražnega govora in lažnih novic na internetu, še zlasti na družbenih omrežjih. Po novi zakonodaji morajo ponudniki storitev, kot so Facebook, Twitter ali YouTube, v 24 urah odstraniti vsebino, ki je očitno nelegalna po nemških zakonih. Če vsebina ni očitno nelegalna, a je bila prijavljena, imajo za analizo in odločitev sedem dni časa. Kazni za kršitve so drakonske in se začenjajo pri petih milijonih evrov ter segajo do 50 milijonov evrov. Za zakonodajo so glasovali poslanci CDU/CSU in SPD, medtem ko je bila levica...

130 komentarjev

Največji Facebook, Google z drugim in tretjim mestom

Slo-Tech - Facebook se je lani pred javno ponudbo delnic pohvalil, da ima milijardo uporabnikov. Zadnje raziskave spletnih družabnih omrežij kažejo, da to ni povsem res, a dejstvo ostaja, da je Facebook daleč pred vsemi. Zanimivo ima Google svoji strani kar na drugem in tretjem mestu - Google+ in YouTube, ki se po novem tudi šteje za družabno omrežje, ker se tam družimo in tudi komentiramo, ne le pasivno spremljamo videoposnetkov. Vsa največja omrežja še vedno beležijo rast števila uporabnikov.

Po rezultatih raziskave Global Web Indexa je imel Facebook v zadnjem lanskem kvartalu 693 milijonov aktivnih uporabnikov (registriranih je sicer 900 milijonov računov); kar predstavlja 51 odstotkov vseh ljudi z dostopom do interneta. Google+ in YouTube capljata zadaj, a beležita solidno rast (sicer manjšo od Facebooka)....

31 komentarjev

Facebook 2010

Slo-Tech - Beseda desetletja je lani resda postala Google, a vse kaže, da bo v drugem desetletju tega stoletja njen naslednik Facebook. Kamorkoli se obrnemo, beseda prej ali slej nanese na Facebook, najsi bomo med zagovorniki ali nasprotniki te spletne storitve. To dokazuje tudi statistika preteklega leta, saj je iskalno geslo facebook (združeno z izpeljankami facebook.com, www.facebook.com in facebook login) na seznamu desetih najbolj iskanih gesel pobralo štiri mesta. V odstotkih to pomeni, da je 3,48 odstotkov uporabnikov spleta v ZDA iskalo nekaj v zvezi s Facebookom. Preostala gesla so bila še YouTube (3. mesto), Craigslist (4.), MySpace (5.), eBay (7.), Yahoo (8.) in Mapquest (10.).

Facebook je postal tudi...

26 komentarjev

Uporabniki s Facebookom nezadovoljni, najraje imajo Wikipedijo in Google

ComputerWorld - Facebook se je tako zažrl v vse pore zlasti spletnega življenja, da si je svet brez njega težko predstavljati. Število uporabnikov se približuje polovici milijarde, na strani se izvajajo nenehne spremembe in pričakovali bi, da so vse to indici za zadovoljstvo uporabnikov. Zadnje poročilo ACSI (American Customer Satisfaction Index), za katero je bilo intervjuvanih 70.000 ljudi, kaže, da je resnica drugačna. Uporabniki s Facebooka menijo, da Facebook ni kaj prida.

Uporabniki so mu dodeli oceno 64 od 100. Preden skomignite z rameni ob predpostavki, da bi to v našem izobraževalnem sistemu ustrezalo oceni dobro, še tole. Manj je dobil le MySpace, in sicer 63, medtem ko je ostalih 28 ocenjenih strani dobilo višjo oceno.

Najboljše se je v kategoriji socialnih strani odrezala Wikipedija z indeksom 77, drugi je YouTube s 73. Uporabniki so Facebooku očitali pomanjkljivo varstvo zasebnosti, vsiljivo oglaševanje, prekomerno spreminjanje uporabniškega vmesnika (evolucija je boljša kakor...

99 komentarjev

Pakistan umaknil blokado spletnih strani

Slashdot - Pred dvema tednoma je Pakistan blokiral dostop do Facebooka, YouTuba in še nekaterih strani, na katerih so se pojavile upodobitve preroka Mohameda, ker je po islamskem izročilu bogokletno. Na Facebooku konkretno jih je motil poziv k dnevu portretiranja Mohameda. Predvčerajšnjim so jim sledili še v Bangladešu, a danes je Pakistan blokado spletnih strani umaknil, ker so bile sporne vsebine odstranjene.

Facebook je namreč podal opravičilo in Pakistan obvestil, da so ves svetoskrunski material odstranili. Prav tako so zagotovili, da se v prihodnosti kaj takega ne bo več ponovilo. Tako je včeraj opoldne Pakistan obnovil dostop do Facebooka, medtem ko je YouTube po odstranitvi spornih vsebin dostopen že teden dni.

21 komentarjev