»

BBC med volitvami preizkusil robotske novinarje

vir: Pxhere

vir: BBC
BBC - Strojno generiranje novinarskih tekstov je že dolgo med nami, le da doslej večinoma še ni bilo primerno za profesionalno rabo. BBC je med minulimi parlamentarnimi volitvami napravil največji tovrsten preizkus doslej, za vsako od nekaj manj kot 700 volilnih okrožij so objavili volilno poročilo, ki ga je spisal stroj. Večina jih je bila v angleškem jeziku, 40 pa v valižanščini. Vse tekste so pred objavo seveda preverili še človeški uredniki. Primer novice, seveda v angleškem jeziku, je videti takole:

"Florence Eshalomi has been elected MP for Vauxhall, meaning that the Labour Party holds the seat with a decreased majority. The new MP beat Liberal Democrat Sarah Lewis by 19,612 votes. This was fewer than Kate Hoey's 20,250-vote majority in the 2017 general election. Sarah Bool of the Conservative Party came third and the Green Party's Jacqueline Bond came fourth.

Voter turnout was down by 3.5 percentage points since the last general election. More than 56,000 people, 63.5% of those...

11 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: 3fs in Infinum; Scala, Googlovo poletje kode in Akki; Future Friendly web; Minecraft, Pipacraft

POT: Izdelava video igralnega avtomata / video arcade machine in mini turnir, Izidor Makuc, 11. Nov 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 14.11. ob 19h, bomo na Mobile Monday Slovenia začeli v domačem duhu, z enimi od najboljših v regiji, slovenskim 3fs d.o.o. in hrvaškim Infinum d.o.o.. Po njihovih koristnih izkušnjah in nasvetih boste nastopili vi! Pridite, povejte svoje mnenje in komentarje, želimo slišati vaše želje, da bi v nadaljevanju sezone lahko priredili noro dobre dogodke.

V torek 15.11. ob 19h, se bo na Pipinih odprtih terminih zopet odvijal Cafebabe, tokrat s predavanjem, ki bo sestavljeno iz dveh delov in sicer o Scali ter Googlovem poletju kode in Akki. V prvem delu si bomo pogledali, kako lahko Scalo dodamo v obstoječ Javanski projekt. V nadaljevanju bo avtor, Alen Vrečko, predstavil Googlovo...

0 komentarjev

Volitve v ameriški zvezni državi Ohio niso več tajne?

News.com - Dva ameriška "zasebnostna aktivista" James Moyer in Jim Cropcho iz ameriške zvezne države Ohio sta odkrila, kako je mogoče povezati posamezne volilne glasove s konkretnim volilcem.

Trik je seveda v uporabi volilne tehnologije (tokrat gre za tehnologijo podjetja Election Systems and Software), ki vestno beleži oziroma preko tiskalnika izpisuje podatke kdaj in kako je nekdo glasoval. Na tem seznamu seveda ni navedeno kdo je glasoval, vendar pa volilni uradniki na ločen seznam volilcev vpisujejo vrstni red kdaj so glasovali.

Na podlagi zakonodaje zvezne države Ohio pa je mogoče pridobiti oba dokumenta: seznam volilcev z vpisanim vrstnim redom kdaj so volili ter seznam glasovnic z označenimi časi začetka in konca glasovalne seje. Te podatke je mogoče povezati - in ugotoviti kako je glasoval konkreten Janez Novak oz. John Doe. S tem pa se odpirajo tudi možnosti za pritiske na volilce in volilne goljufije.

Na možnost problema so sicer informacijski revizorji sistema opozorili že...

17 komentarjev

E-volitve v Sloveniji: odprto- ali zaprtokodne?

Slo-Tech - Eden izmed volilnih uradnikov v Los Angelesu je za LA Daily News izjavil, da je povsem normalno, da je volilna programska oprema InkaVote lastniška. "Mislim, da je nenavadno, da nekateri nočejo, da je ta oprema lastniška. Če namreč ljudem date izvorno kodo, boste s tem dali smernice kako je to kodo mogoče pohekati. Mnenja smo, da je lastniška narava kode dobra za varnost". Očitno torej nekateri ameriški volilni uradniki še niso slišali za Kerckhoff'sov zakon, oz. zmotnost načela o varnosti skozi skrivanje.

Kako pa je s tem pri nas? Po novem bo mogoče elektronsko glasovati tudi v Sloveniji. Novela Zakona o volitvah v državni zbor v 79.a členu določa, da okrajna volilna komisija za območje okraja določi najmanj eno volišče, ki je dostopno invalidom, na tem volišču pa lahko volilna komisija omogoči glasovanje s posebej prilagojenimi glasovnicami in glasovalnimi stroji.

Po poročanju medijev, je tako glasovalno napravo v Sloveniji razvilo podjetje ISG d.o.o.. Naprava naj bi...

123 komentarjev

Hekanje volitev?

Slashdot - Robert F. Kennedy je na Rolling Stone lansko leto objavil članek, kjer je podrobno analiziral napake na ameriških predsedniških volitvah leta 2004. V članku dokazuje, da so bile volitve ukradene, po natančnem branju pa je žal treba priznati, da so številni argumenti res prepričljivi.

Tokrat pa sledi nadaljevanje, v katerem se isti avtor sprašuje, če bodo prihodnje predsedniške volitve pohekane.

Kennedy v tokratnem članku opisuje kako je proizvajalec volilnih naprav Diebold prevzel izvajanje celotnih volitev v zvezni državi Georgiji in to brez nadzora državnih uradnikov. Zaradi "časovne stiske" je namreč podjetje izvedlo vse od namestitve, vzdrževanja in upravljanja sistemov, izobraževanja volilnih uradnikov ter štetja glasov. Še več. Kennedy navaja pričanje nekega zaposlenega v Dieboldu, ki je videl, kako je eden izmed direktorjev Diebolda na volilne naprave namestil neavtoriziran varnostni popravek (ang. patch). Direktor mu je o tem dogodku prepovedal govoriti s predstavniki...

44 komentarjev

Nov kandidat za predsedniške e-volitve?

Wired News - Sistemi elektronskih volitev kar naprej zahajajo v težave. Po Dieboldu, za katerega se je izkazalo, da njihov sistem elektronskega glasovanja ni zanesljiv in varen, je tokrat prišlo na vrsto podjetje Sequoia Voting Systems. Ob tem pa seveda ni zanemarljiv podatek, da so tehnologijo tega podjetja uporabljali tudi na zadnjih volitvah za terminatorja, pardon, guvernerja Kalifornije.

Kaj se je zgodilo? Po poročanju Wired news, je nekdo na nezaščitenem FTP strežniku podjetja Jaguar Computer Systems, ki je skrbelo za informacijsko podporo kalifornijskim volitvam, našel programsko opremo, ki jo Sequoia uporablja v svojih volinih strojčkih. Za razliko do Dieboldove programske kode, ki je bila dostopna v izvorni obliki, je Sequoina koda dostopna v binarni obliki. Kar pa ne pomeni, da je ni mogoče analizirati in odkriti morebitnih varnostnih pomankljivosti. Le trajalo bo nekoliko dlje časa - ocenjujejo da kakšna dva meseca.

So pa seveda strokovnjaki nekaj stvari že odkrili. Sequoia se...

3 komentarji