»

V Ljubljani bo sedež prvega Unescovega Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco

Slo-Tech - Na generalni konferenci Unesca v Parizu so potrdili predlog Slovenije, po katerem bo v Ljubljani v začetku prihodnjega leta nastal mednarodni administrativno-raziskovalni center za področje strojnega učenja pod okriljem te organizacije.

Slovensko Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je lanskega maja Organizaciji Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo UNESCO predlagalo ustanovitev mednarodnega centra za področje umetne inteligence v Sloveniji. Predlog je naletel na pozitiven odziv, zato ga je ministrstvo v preteklem letu oblikovalo podrobneje in predvidelo, da bo center v začetni fazi zaživel v okviru Inštituta Jožef Stefan Ljubljani. Sedaj so na 40. generalni konferenci organizacije predlog tudi soglasno sprejeli. Do ustanovitve naj bi prišlo v začetku prihodnjega leta: najprej bo februarja ali marca podpisan sporazum med ministrstvom in Unescom, sledil bo dejanski nastanek centra.

Institucija bo imela uradno ime International Research Centre on...

81 komentarjev

Strah pred umetno inteligenco je odveč

Foto: Zavod 14/Andrej Peunik

Slo-Tech - Ljubljana, 22. november 2019 - "Ko gre za razvoj in uporabo umetne inteligence, je zaupanje javnosti in spoštovanje etičnih načel ključno". Tako so ugotavljali sodelujoči na mednarodni delavnici in okrogli mizi Soobstoj z umetno inteligenco: vizija družbe 5.0*, ki se je v organizaciji Zavoda 14 in Evropskega liberalnega foruma (ELF), 21.11., odvijala v prostorih Poligona v Ljubljani. Dogodek z mednarodno udeležbo strokovnjakov se je začel z delavnicama, ki sta se osredotočili na vprašanje soobstoja človeka in umetne inteligence (UI) ter na regulacijo UI. Nadaljeval pa z okroglo mizo, kjer so se govorci dotaknili tem, kot so prihodnost razvoja algoritmov, UI, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, predvsem iz etično-socialnega vidika.

Po mnenju govorcev je strah pred UI odveč, če bo družba znala vzpostaviti mehanizme, ki bodo omogočali optimalno, a varno rabo tehnologij prihodnosti.

Direktor Zavoda 14 dr. Aleksander Aristovnik je uvodoma izpostavil, "kot v...

59 komentarjev

Mednarodna delavnica in okrogla miza: "Soobstoj z umetno inteligenco"

Max Pixel/CC0

Slo-Tech - Zavod 14 organizira 21. novembra v ljubljanskem Poligonu mednarodno delavnico in okroglo mizo "Soobstoj z umetno inteligenco: vizija Družbe 5.0". Z uglednimi strokovnjaki, govorci in zainteresiranim občinstvom bodo tokrat iskali konkretne rešitve o prihodnosti razvoja algoritmov, umetne inteligence, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, tudi iz socialno-etičnega vidika, nagovorili kakšna bi morala biti vloga EU na področju umetne inteligence z namenom, da bi dosegli cilj največ koristi za oblikovalce politike, gospodarstvo EU, državljane in družbo na splošno.



Program omizja
17.00 – 17.10 Pozdravni nagovor
dr. Aleksander Aristovnik | Direktor, Zavod 14
Goran Neralić | Član upravnega odbora ELF
Zdravko Počivalšek | Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
17.10 – 17.30 Predstavitev sklepov delavnice na temo sobivanja z umetno inteligenco
dr. Aljaž Košmerlj | IJS |strokovnjak na področju umetne inteligence
17:30 – 19:30 Panel: Sobivanje z umetno...

74 komentarjev

Evropska komisija pripravila etične smernice za umetno inteligenco

Slo-Tech - Medtem ko je moral Google zaradi ponesrečene izbire članov ter upora znotraj podjetja in negodovanja zunaj po tednu dni ukiniti svet za etiko pri umetni inteligenci, je Evropska komisija danes objavila osnutek smernic za razvoj in uporabo umetne inteligence. Skupina 52 strokovnjakov je predstavila sedem ključnih elementov, ki so potrebni za umetno inteligenco, ki ji lahko zaupamo. To pomeni, da mora umetna inteligenca poleg vseh zakonov upoštevati še:
  • človekovo delovanje in nadzor,
  • robustnost in varnost,
  • zasebnost in upravljanje podatkov,
  • preglednost,
  • raznolikost, nediskriminacijo in pravičnost,
  • družbeno in okoljsko blaginjo ter
  • odgovornost.
Zato bodo poleti začeli pilotni projekt, v katerega bodo vključeni industrija, raziskovalne inštitucije in javni organi. V okviru projekta bodo preizkušali nova pravila...

16 komentarjev

Pametna mesta morajo dajati občutek skupnosti

Zavod 14, okrogla miza o pametnih mestih

Slo-Tech - Zavod 14 je v ljubljanskem Poligonu organiziral mednarodno delavnico in okroglo mizo z naslovom "Pametna mesta in skupnosti: korak v bolj uravnotežen in trajnostni regionalni razvoj Evropske unije?", na katerem so sodelovali domači in tuji udeleženci iz poslovne skupnosti, državnih institucij in raziskovalne sfere. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju z Evropskim liberalnim forumom (ELF).

Prepoznavanje priložnosti in ključnih funkcij mest in lokalnih skupnosti je pristop, ki omogoča trajnostni razvoj vsake skupnosti in kakovost bivanja ljudi. Kljub temu, da rast prebivalstva in urbanizacija v EU trenutno ne predstavljata večjega problema, se posamezne regije in mesta že zavedajo pomena pametnih rešitev, ki na ekonomski in okoljski ravni izboljšujejo...

5 komentarjev

Razvijalci umetne inteligence za prepoved avtonomnih orožij

Slo-Tech - Vodje in ustanovitelji podjetij na področju umetne inteligence so na Združene narode naslovili odprto pismo, v katerem se zavzemajo za popolno prepoved avtonomnih orožij, popularno imenovanih ubijalski roboti. Med 116 podpisniki so tudi ustanovitelj Tesle in SpaceXa Elon Musk, vodja razvoja aplikativne umetne inteligence pri Googlovem DeepMindu Mustafa Suleyman, ustanovitelj Universal Robotics Esben Østergaard in številni drugi. Podjetja, ki jih predstavljajo, zaposlujejo več deset tisoč raziskovalcev po vsem svetu in ustvarjajo milijarde dolarjev. Podobno pismo je leta 2015 podpisalo več tisoč raziskovalcev z univerz in raziskovalnih laboratorijev po celem svetu, podprli pa so ga tudi...

55 komentarjev