»

Žvižgačica iz Facebooka je Frances Haugen

CBS News - Z intervjujem za oddajo 60 Minutes, medijske hiše CBS News, je padla tančica z osebe, ki je Wall Street Journalu priskrbela levji delež dokumentov, na katerih je časnik zgradil reportažo The Facebook Files. To je strokovnjakinja za podatke Frances Haugen, nekdanja članica Facebookove skupine Civic Integrity, ki se je borila proti dezinformacijam v času lanskih ameriških predsedniških volitev.

Sredi septembra je Facebook doživel zelo neprijetno presenečenje v obliki odmevne serije člankov The Facebook Files, ki so jo pripravili pri Wall Street Journalu. V njej so popisali vrsto kočljivih dogajanj v razvpitem tehnološkem velikanu, katerih rdeči niti sta v glavnem dve. Prvič, vodilni v Facebooku se dobro zavedajo negativnih plati svojih družbenih omrežij, a opozorila lastnih strokovnjakov ignorirajo, ker bi ukrepi za reševanje težav lahko ogrozili dobiček in rast podjetja. In drugič, podjetje ima v resnici nad lastnimi omrežji precej slab nadzor in ne ve, kako se lotiti problemov,...

31 komentarjev

Kdo popravlja Googlove algoritme

The Wall Street Journal - Google večkrat javno izpostavi, da so njegovi algoritmi pravični in da delujejo brez človeškega friziranja rezultatov. Algoritmi, ki jih večkrat imenujejo tudi najpomembnejša koda na svetu, saj vsako minuto odgovarja na več kot 3,8 milijone poizvedb in v praksi določa, kdo bo na spletu viden in kdo ne, so po Googlovem zatrjevanju avtonomni in objektivni. To do neke mere drži, a obsežna raziskava, ki so jo izvedli pri The Wall Street Journalu (odprta povezava), kaže tudi drugo plat zgodbe.

V več kot sto pogovorih z Googlovimi zaposlenimi in drugimi strokovnjaki in obsežnim lastnim testiranjem so ugotovili, da Google še kako tudi ročno "popravlja" rezultate. Zlasti po letu 2016 in ameriških predsedniških volitvah se je moderiranje rezultatov okrepilo. Googlov algoritem sistematično favorizira večja podjetja v primerjavi z manjšimi in je v preteklosti vsaj enkrat spreminjal rezultat na izrecno eBayevo prošnjo. Pri funkciji samodejnega dokončevanja iskalnih terminov oziroma predlogov...

1 komentar

Google tudi v ZDA pod protimonopolnim drobnogledom

Slo-Tech - Google, ki ima zaradi protimonopolne zakonodaje in varovanja zasebnosti največ težav v EU, se je tudi v ZDA znašel pod drobnogledom oblasti. Generalni državni tožilec zvezne države Missouri je začel preiskovati Google zaradi suma več kršitev zakonodaje. Preverjal bo zlasti tri točke: in sicer zbiranje, obdelavo in uporabo osebnih podatkov Googlovih uporabnikov; Googlovo uporabo spletnih vsebin z drugih spletnih strani; in Googlovo domnevno manipulacijo spletnih iskalnih zadetkov, kjer naj bi svoje storitve prikazoval previsoko, konkurenčne pa prenizko.

Druga in tretja točka sta nam zelo znani, saj je Google zaradi teh kršitev na tnalu tudi v EU. Spomnimo, da je junija EU Googlu

3 komentarji

Google prenovil iskalni algoritem

Ena izmed strani, ki bodo izgubile visoka mesta, bo bržkone tudi eHow

Google - Google vsako leto izvede približno 500 sprememb svojega iskalnega algoritma, izmed katerih je večina manj opaznih. Ta teden pa so najprej za ameriške uporabnike - postopoma bodo spremembo vpeljali po celem svetu - občutneje spremenili algoritem za razvrščanje zadetkov pri iskanju. Ker so se v zadnjih mesecih med prve zadetke prikradle neuporabne strani, ki jih imenujemo tudi farme z vsebino, ker so organizirane tako, da je na njih ogromno neuporabnih tekstovnih podatkov, da bi zadovoljile pajke, je Google algoritem posodobil. Spremembe naj bi vplivale na razvrstitev okoli 12 odstotkov strani, kar je največja sprememba v zadnjih letih, pravi Amit Singhal iz Googla.

Omenjene farme (mednje sodijo največje Yahoo...

25 komentarjev

Kako je stran J. C. Penney goljufala v Googlovem iskanju

The New York Times - V lanski božično-novoletni nakupovalni sezoni in dobršen del začetka tega leta je bila eden izmed glavnih zadetkov v Googlovem iskanju veleblagovnica J. C. Penney. To ne bi bilo za to obdobje nič nenavadnega, če ne bi bila J. C. Penney na prvem mestu tudi pri iskanju zelo generičnih terminov. Pri iskanju na primer posteljnine ali oblačil je bil to prvi zadetek. Pri iskanju po ogromno ključnih besedah je bila veleblagovnica prvi zadetek ali pa vsaj na prvi strani. Rezultati so bili tako izkrivljeni, da je The New York Times preveril, kdo je goljufal.

Položaj strani v iskalnih rezultatih je odvisen od več dejavnikov, ki jih vseh Google niti noče razkriti. Eden izmed najpomembnejših je število tretjih strani, ki vsebujejo povezave na iskano...

18 komentarjev

Bing kopira Googlove iskalne rezultate

Google - Torsoraphy, popravljeno na Tarsorrhaphy

Slo-Tech - Google je razkril, da je po daljši tajni operaciji prišel do ugotovitve, da se Bing, ko ima sam težave z iskanjem smiselnih in uporabnih rezultatov nadvse rad opre na Google, kar se po Googlovih besedah lahko smatra vsaj za goljufanje, če se že ne more opredeliti kot nelegalna dejavnost.

Med svojim rednim opazovanjem konkurence so namreč v zadnjih časih opazili vse večje prekrivanje rezultatov, ki jih vračata Bing in Google, hkrati pa se je še večkrat zgodilo, da sta oba dva iskalnika prikazala isti prvi zadetek. Eden izmed očitnejših indikatorjev je bil tudi, da je Bing brez popravljanja očitno napačno vnesene iskalne besede za prvi zadetek vrnil isti zadetek kot Google, ki je uporabnika obvestil o napaki in ga samodejno popravil.

Ker je Google ponosen na dejstvo, da imajo, po...

28 komentarjev

Kdo pomaga Googlu ocenjevati strani

Izsek iz priročnika za urjenje

vir: Digital Daily
Digital Daily - Nekaj let je imel Google na svojih straneh zapisano, da je položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja avtomatično določen z računalniškimi algoritmi, ki za izračun njene relevantnosti upoštevajo tisoče dejavnikov. Maja 2007 se je zapis spremenil v položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja je močno odvisen od računalniških algoritmov. Čemu ta semantična sprememba?

V zanimivem intervjuju s Scottom Huffmanom na Digital Dailyju lahko preberete, kako na tisoče ljudi po celem svetu sodeluje pri ocenjevanju relevantnosti zadetkov. Google ima tako imenovane ocenjevalce (raters) razporejene po vsem...

4 komentarji