»

Tudi Telemach in T-2 dražita pakete

Slo-Tech - A1 je sicer kot prvi telekomunikacijski operater najavil, da bo 1. julija podražil pakete, a ni ostal edini. Telemach je prav tako napovedal dvig cen, in sicer bo velika večina stacionarnih in internetnih paketov dražjih za 0,90 evra, medtem ko se mobilni paketi ne bodo dražili. Paket Eon premium pa bo dražji za skoraj tri evre, Total TV Start in Extra pa za 1,90 evra. Celoten seznam so objavili na internetu.

Podobno bo dražil tudi T-2. Cen mobilnih paketov ne bodo spreminjali, medtem ko bodo ostali paketi dražji za 1 do 5 evrov. T2 TV+TEL, T3 in T4 se dražijo za evro, T2 NET+MOBIL za dva evra, podobno tudi Oranžni Start. Medtem bo Oranžni Diamant dražji kar za pet evrov. Dražje so tudi televizijske sheme (za evro), stari paketi, samostojna televizija in posamezni programi. Dodatne podražitve so tudi pri administrativnih storitvah, denimo pri spremembi lastništva in začasnem izklopu. Zakaj je sprememba lastništva nenadoma ovrednotena s 15 evri, če je bila doslej 10 evrov, ostaja...

78 komentarjev

Pri nas in v tujini nekateri operaterji povečali mobilne pakete

Slo-Tech - Ob pozivih ljudem, naj ostanejo doma in se ne družijo, so številni ponudniki internetnih storitev ponudili dodatne storitve ali pa odklenili sicer plačljive. V nekaterih evropskih državah, na primer Telefonica in Deutsche Telekom v Nemčiji, so mobilni operaterji uporabnikom povečali količino zakupljenih podatkov. Preverili smo, kako je s tem v Sloveniji. Večinoma so bonbončke delili na področju televizijskih paketov, ponekod pa so na svoj račun prišli tudi uporabniki mobilnih storitev.

Telekom Slovenije je 15. marca ponastavil količino prenosa podatkov vsem svojim naročnikom mobilnih paketov, kar v praksi pomeni, da so se števci resetirali in so imeli spet polno količino. Prav tako so naročnikom dodali 5 GB brezplačnega prenosa podatkov, ki pa ne velja v gostovanju. Poleg tega so naročnikom televizije dodali dodatne programe, za otroke pa izobraževalno mobilno aplikacijo DaVinci Kids.

Operater Hofer Telekom (HOT) prav zaradi epidemije ni povečal zakupljenih količin, so pa tik...

19 komentarjev

Telekom Slovenije podražil mobilne pakete

Slo-Tech - Telekom Slovenije je z začetkom tega meseca podražil nekatere mobilne pakete, ki se jim cena zvišuje za en evro na mesec. Za enak znesek bodo dražje nekatere dodatne storitve zanje, denimo SIM 2. Dražijo se v glavnem starejši paketi, med katerimi omenimo Neodvisni A, Neodvisni B, Dostopni A, Dostopni B, Dostopni C in še nekaj drugih. Dražji pa bodo tudi aktualni paketi Mobilni net A, Mobilni net B, Mobilni net, Mobilni net Neomejeni in Mobilni poslovni net ter Naj A, Naj B in Naj C ter Platinum A in Platinum B. Paketom Modri se cena ne bo spremenila.

Zaradi pravil EU pa bo Telekom Slovenije znižal pribitke za prenesene gigabajte v tujini, ki ne zapadejo v politiko poštene rabe, ter povišal zakupljene količine prenosa podatkov v EU. Pribitek bo odslej znašal 4,27 evra za gigabajt podatkov. Povišana količina zakupljenih podatkov bo veljala od novega leta in prinaša gigabajt ali več dodatno vključenih podatkov.

Zadnja sprememba je posledica evropskih predpisov, katerih novosti se z...

106 komentarjev

A1 bo podražil mobilne pakete in povečal količino zakupljenih podatkov v EU

Slo-Tech - Iz našega drugega največjega mobilnega operaterja A1 so sporočili, da bodo decembra dvignile cene nekaterih mobilnih paketov za 1 ali 2 evra, kar predstavlja zvišanje za 4 do 9 odstotke. Dražijo se večinoma nekoliko starejši paketi, ki jih ni več možno naročiti, med še ponujenimi pa bosta dražja A1 Go! L in njegova podjetniška verzija, ki bosta namesto 26 evrov stala 28 evrov. Celoten seznam podražitev je na sliki.

Kot ob vsaki podobno podražitvi imajo uporabniki tudi to pot možnost, da brez plačila pogodbene kazni ali stroškov prekinitve odstopijo od pogodbe in prekinejo naročniško razmerje. Je pa treba v takšnih primerih vrniti prejeto ugodnost, kar tipično pomeni odplačilo prejete subvencionirane opreme ali njena vrnitev v zameno za kupnino in plačilo uporabnine.

Druga novost pa je zvišanje zakupljenih količin prenesenih podatkov v EU, ki bo za nekatere pakete veljalo do decembra, za preostale pa od novega leta. Povišanja so za petino do četrtino, odvisno od paketa in cene....

14 komentarjev

Mobilne meje so padle

[dodaj]

Slo-Tech - Danes je pomemben dan, saj so vsaj simbolično padle mobilne meje v Evropi. Danes je začel veljati princip Gostuj kakor doma (RLAH), s čimer se v EU/EEA (vse države EU in Islandija, Liechtenstein in Norveška) izenačuje cena mobilnih storitev v gostovanju s tistimi, ki veljajo v domačem omrežju. Poenostavljeno povedano, če gremo v drugo državo EU bomo za mobilne storitve plačali popolnoma enako, kot če bi bili doma. To vključuje tudi morebitne zakupljene količine. Če imamo doma neomejene klice in sporočila v slovenska omrežja, jih imamo tudi iz tujine (v slovenska!). Toda nekaj pasti vseeno ostaja.

Prva pomembna opomba se nanaša na prenos podatkov, kjer so si operaterji izborili izjemo. Četudi nam paket na primer ponuja 8 GB prenosa podatkov v domačem omrežju,...

152 komentarjev

EU se bliža koncu mobilnega gostovanja

Europa.eu - V Bruslju so dorekli še veleprodajne cene za mobilno gostovanje, ki so bile še zadnja neznanka v nadvse uspešnem projektu Evropske komisije Gostuj kakor doma, s katerim so korenito znižali stroške gostovanja. Pri gostovanju pri tujih operaterjih bo minuta klica stala največ 3,2 centa, SMS-sporočilo pa en cent. Cena prenosa podatkov se bo zniževala postopno, in sicer letos 15. junija na 7,7 evra za gigabajt, potem pa ob začetku vsakega leta na 6,0, 4,5, 3,5, 3,0 in 1. januarja 2022 končno na 2,5 evra na gigabajt. To so cene, ki si jih bodo med seboj plačevali operaterji.

Zakaj so te cene pomembne za končne uporabnike, če zanje od 15. junija letos ne bo več gostovanja? Ker se s tem zagotavlja vzdržnost gostovanja, saj bi v nasprotnem...

47 komentarjev

Madžarska želi obdavčiti internetni promet

Slo-Tech - S prihodnjim letom želi madžarska vlada obdavčiti prenos podatkov po internetu, razkriva osnutek proračuna za prihodnje leto. Dostop do interneta seveda ni neobdavčen, saj se na storitev normalno obračuna davek na dodano vrednost, a Madžarska želi dodati poseben davek, katerega višina bi bila odvisna od količine prenesenih podatkov prek interneta.

Predvidena višina davka znaša 150 forintov na gigabajt, kar je približno pol evra. Madžarski gospodarski minister Mihaly Varga pojasnjuje, da se je način uporabe interneta v preteklosti spremenil, zato se mora spremeniti tudi davčna obravnava. Poudaril je, da si vlada z novim davkom obeta 20 milijard forintov (65 milijonov evrov) prihodkov.

Če upoštevamo, da so lani madžarski uporabniki interneta prenesli 1,15...

62 komentarjev

Cene SSD-jem še naprej padajo

ComputerWorld - Medtem ko so cene klasičnih trdih diskov zaradi lanskoletnih poplav še vedno višje, kot bi pričakovali in želeli, se SSD-ji cenijo. Leta 2010 so stali več kot tri dolarje na gigabajt in merili največ 128 GB (razen ekstremno dragih inačic), danes so se spustili precej pod mejo dolarja za gigabajt in se precej razširili. Nazadnje smo o cenah pisali oktobra in že tedaj je večina modela padla pod to mejo, situacija pa se je do danes le še izboljšala. V povprečju stanejo SSD-jev okoli 80-90 (evro)centov na gigabajt.

Številke analitikov se med seboj nekoliko razlikujejo, trendi pa ne. IHS iSupply ugotavlja, da so se v prvem polletju tega leta cene SSD-jev znižale za 20...

46 komentarjev