»

EVGA se odreka Nvidii

Slo-Tech - Na trgu grafičnih kartic v zahodnih državah prihaja do znatne spremembe, saj se od tega segmenta vsaj za nekaj časa poslavlja eden od velikanov med oblikovalci kartic, EVGA.

Kdorkoli se je že ozrl po trgovinskih policah z grafičnimi karticami, ve, da Nvidia in AMD le manjši del izdelkov prodata v lastni režiji. Da dosežeta zastavljene ravni proizvodnje in distribucije, se zanašata na zunanja podjetja, popularno imenovana add-in board companies (AIBs). Pošljeta jim čipe in referenčni dizajn kartic, ki mu inženirji nato lahko dodajo lastne bonbončke, da se izdelki dovolj ločijo od konkurence. Nekatere takšne firme sodelujejo tako z Nvidio kot AMDjem, medtem ko se druge odločijo za ekskluzivno partnerstvo. Med slednjimi je ena največjih EVGA, ki je hkrati ena od največjih partneric Nvidie, saj na primer v ZDA pokriva 40 odstotkov trga z geforci. Toda logotip bomo na policah zelenega tabora kmalu iskali zaman, saj je ene najdaljših povezav (22 let!) v tej industriji konec.

Podjetje...

16 komentarjev

Po Geforcih RTX Super so prišli še GTXi Super

AnandTech - V Nvidii so le dobrega pol leta po splovitvi kartic Geforce GTX 1660 že dostavili njihovo pomladitev, GTX 1660 Super. Konec novembra se obeta tudi super inačica sestrice GTX 1650.

Nabor aktualnih grafičnih kartic iz zelenega tabora je že sedaj dokaj pisan, saj so ga poleti pomladili z inačicami RTX Super. Toda spisek se bo še podaljšal, ker so superce sedaj prišle še v srednji cenovni razred. Med Geforca GTX 1660 in 1660 Ti se je vrinil GTX 1660 Super, medtem ko je za 22. november predviden še prihod GTXa 1650 Super. Uhajanje informacij iz prejšnjega meseca se je tako celo izkazalo za (pretežno) resnično.

Novo 1660tko so napravili enostavno tako, da so pomnilnik GDDR5 zamenjali z GDDR6 (pri 14 Gbps) v enaki količini šestih gigabajtov, medtem ko je grafični čip ostal povsem nespremenjen. Priporočena cena je ob tem zrasla zgolj za desetaka, se pravi pri nas na nekje 270 evrov - kar pa je zgolj spodnja meja, kajti referenčnih kartic ne bo in obeta se široka paleta bolj ali manj...

135 komentarjev

Nvidia odgovarja AMDju s karticami Geforce RTX Super

AnandTech - Da bi zmešali štrene AMDju ob skorajšnjem prihodu družine grafičnih kartic Navi, so pri Nvidiji po hitrem postopku pripravili serijo Geforcev RTX Super - posodobljene inačice siceršnjih RTXov, pri čemer prva dva prideta že devetega julija.

Čez nekaj dni, sedmega julija, prispe v trgovine AMDjev najnovejši niz grafičnih kartic Navi, s katerim je rdeči tabor zelenemu na Computexu in E3ju vrgel rokavico. Nvidie to očitno ni posebno zmedlo, saj je imela pripravljen odgovor, s katerim namerava tekmecu pobrati veter iz jader: Geforce RTX Super. V družbi sicer trdijo, da nove kartice niso bile napravljene s tem namenom in da gre pač za "standardno vsakoletno pomladitev", toda izbira datumov prihoda - 9. julij za prvi dve - je...

100 komentarjev

Nvidia lansirala Geforce GTX 1650

AnandTech - Nvidia je zelo na hitro poslala v trgovine novega Geforca - GTX 1650; sicer najmanjšega predstavnika arhitekture Turing.

Čeprav je bilo zaradi uhajanja informacij že nekaj dni jasno, da bo zeleni tabor kmalu dal na trg še najšibkejšo članico svoje trenutne serije grafičnih kartic, je lansiranje Geforca GTX 1650 zainteresirano javnost ujelo nepripravljeno, saj Nvidia predstavnikom medijev ni poslala ničesar v predhodno testiranje. Malo zato, ker so šele danes prišli posodobljeni gonilniki, še bolj pa zato, ker gre pač za izdelek za spodnji del trga.

Kartica GTX 1650 je zgrajena na čipu TU117, ki je obtesan TU116 iz...

199 komentarjev

Nvidia prinaša podporo DXR raytracingu na kartice GTX

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je na svoji tradicionalni konferenci GTC najavila, da pride podpora raytracingu skozi DirectX 12 prihodnji mesec tudi na "ne-RTX" kartice, in sicer Geforce serij 10 in 16.

Tekoči teden bo za vse ljubitelje računalniške grafike izjemno zanimiv, saj v Kaliforniji vzporedno potekata tako Nvidiina konferenca GPU Technology Conference, kot tista za razvijalce iger - Game Developers Conference. Na Nvidiini strani je za običajne uporabnike bržkone glavno vprašanje, kako namerava zelena firma čim bolj pospešiti prodor sledenja žarkom (raytracing) v same igre. Njena najmodernejša serija grafičnih kartic Geforce RTX, ki to metodo kot prva strojno podpira, je namreč skrajno draga, igričarskih naslovov, ki bi tehnologijo izrabili, pa zelo malo, oziroma so njene...

122 komentarjev

AMD bo razširil 4800 družino

techPowerUp! - ATi se je s svojim odličnim RV770 čipom spet vrnil v bitko za grafični trg, saj je v primerjavi z RV670 čipom precej hitrejši, kar je močno presenetilo tudi nVidio, obenem pa je izdelava zaradi 55 nm procesa poceni. RV770 odlično konkurira Geforcu GTX 260, tako po zmogljivostih kot po ceni. A to velja le za prvo verzijo jedra z 192 stream procesorji, zgodba pa se malce spremeni s prihodom GTX 260, ki ima na tiskanini jedro s 216 procesorji (ki se po imenu ne razlikuje od prvotne verzije in je v Sloveniji precej redka).

Kot odgovor na močnejše jedro so pri ATiju podvojili količino pomnilnika in uradno izdali 4870 z enim gigabajtom GDDR5 pomnilnika. Ker pa ima nVidia še pred koncem leta načrtovan izid GT200b jedra, ki bo prav tako...

18 komentarjev