»

Zaključek desete sezone Fortnita rušil rekorde

Slo-Tech - Zaključek desete sezone priljubljene igre Fortnite, ki smo mu bile priče minuli teden, je poskrbel za številne rekorde. Padec zastora si je na Twitchu, Twitterju in YouTubu v živo oglédalo več kot sedem milijonov gledalcev. Na Twitterju in Twitchu je padel celo rekord, medtem ko ima YouTube zgodovino še bolj gledanih dogodkov (ki niso povezani z igrami). Na Twitchu je na primer v konec bolščalo 1,7 milijona ljudi. Twitter je zbral (ne v živo) kar 43 milijonov ogledov.

Po koncu ene sezone sledi druga, ki je to pot nabrala še več navdušencev. Novi Fortnite: Chapter 2 prinaša največ sprememb po letu 2017, odkar igra obstaja. To so nov otok za borbe, motorni čolni, možnost plavanja junakov - novi zemljevidi pač vključujejo bistveno več vodnih površin. Po drugi strani je orožij manj.

Zanimivo pa je
, kako je rekorde rušil izid nove verzije igre. Akamai, ki založniku Epic Games nudi omrežne storitve za množično deljenje vsebin (content delivery network), je povedal, da so med nalaganjem...

18 komentarjev

Epic: ljubitelji Fortnita bolščijo v črno luknjo

To je vse, kar je ostalo od Fortnita

Slo-Tech - Včeraj, pozno popoldne po našem času se je iztekla deseta sezona priljubljene večigralske igre Fortnite, ki jo izdaja Epic games. Kot je zdaj že nekaj časa običajno, so bili tudi tokrat uporabniki povabljeni, da se udeležijo posebnega dogodka, imenovanega The End. Toda ta se je pred očmi milijonov gledalcev (samo na Twitchu jih je dogodek spremljalo 4 milijone) iztekel precej presenetljivo.

Začelo se je z raketo, ki je poletela pod nebo in se razletela v več manjših, ki so nato popadale v okolico meteorita (ta je tam pristal med enim prejšnjih dogodkov) in ustvarile črno luknjo, ki je nato vase posesala vse. Predmete, zgradbe, igralce ... vse. Od tega trenutka dalje Fortnita ni mogoče več igrati, po vpisu v igro vas na zaslonu pričaka omenjena črna luknja, v katero pa kljub vsemu vsak trenutek strmi po nekaj tisoč uporabnikov.

Za zdaj ni jasno, kaj se je zgodilo in kako dolgo bo trajalo, preden se bo spet mogoče pomeriti v battle royalu. Družabna omrežja, povezana z igro,...

16 komentarjev

Največji zaslužkarji so .... brezplačne igre!

vir: SuperData

SuperDataResearch - Po poročilu družbe SuperData je lani trg digitalnih iger ustvaril za 109,8 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, kar je 11 % več kot leto prej. In če se zdi, da so največji zaslužkarji t. i. premijski naslovi velikih založb, za katere odštejemo tudi po 50 € in severno, je vtis napačen. 88 milijard oz. 80 % teh prihodkov so ustvarile brezplačne igre, torej F2P naslovi, ki denar zaračunavajo na stotine drugih, bolj posrednih načinov. Levji delež prihodkov takih iger je ustvarjen v Azijskih državah, na zahodu pa so še vedno precej bolj popularni premium naslovi, ki tam pomenijo 80 % prodaje. Že kakih pet let star GTA V. je lani denimo še vedno ustvaril 628 milijonov.

Od brezplačnih iger je seveda nesporni zmagovalec Fortnite, ki je zaznamoval lansko leto, Epic Games pa prinesel 2,4 milijarde prihodkov. S slabo milijardo manj mu...

22 komentarjev

Najpriljubljenejši igralec iger na Twitchu lani zaslužil 10 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Tyler Blevins je bolj znan pod vzdevkom Ninja, posebej slaven pa je med uporabniki Twitcha, kjer ima njegov kanal največ naročnikov. Z več kot 12,5 milijona naročnikov, ki jim lahko prištejemo še 20 milijonov naročnikov na YouTubu, je odlično monetiziral svoj posel in lani zaslužil skoraj 10 milijonov dolarjev, je razkril v intervjuju za CNN. In njegov posel? Igra igre, v zadnjem letu Fortnite: Battle Royale.

Zaslovel je marca lani, ko je postavil rekord v številu sočasnih gledalcev svojega igranja iger - več kot 600.000 ljudi je tedaj spremljalo, kako se je z reperjem Drakom boril v Fortnitu. Kmalu je postal tudi prvi, ki je na Twitchu zbral več kot 10 milijonov naročnikov. Septembra je postal prvi e-športnik, ki je krasil naslovnico športne revije ESPN.

Vse...

32 komentarjev

Epic Games zagnal lastno spletno trgovino

Slo-Tech - Igričarski studio in založnik Epic Games je pognal Epic Games Store, spletno trgovinico za igre, s katero se želi odprto zoperstaviti Steamu.

Nalinijska trgovina Steam ima sicer vse več vidnih tekmecev, kot sta GOG.com in Itch.io, a še vedno zelo trdno sedi na prestolu med igričarskimi tržnicami. Zdaj se je pojavil še en izzivalec, nihče drug kot Epic Games, ki ga mularija pozna po Fortnitu, tisti malo starejši pa po Unrealu in Gears of War. Očitno je nesluten in čisto divji uspeh Fortnita dvignil apetite v firmi, zaradi česar so se odločili nove milijone dolarjev vložiti v trgovanje. Pri tem povsem odkrito hodijo v zelje Steamu, saj je poglavitna prednost njihove trgovine, ki jo izpostavljajo, ta, da od razvijalcev iger zahtevajo zgolj dvanajst odstotkov prometa, v nasprotju s...

22 komentarjev

Unreal Engine 3 postaja še cenejši

Prizor iz igre The Ball, ene izmed neodvisnih uspešnic, izdelanih z UDK-jem

vir: Ars Technica
Ars Technica - Unreal Engine 3, osnova za igre, kot so Unreal Tournament 3, triologiji Gears of Wars in Mass Effect, serija BioShock, itd., je že dobro leto dni odlična izbira za garažne razvijalce ter študente. Epic Games, razvijalec pogona, je namreč oktobra 2009 izdal razvojni paket Unreal Development Kit, v katerem je mogoče brezplačno razvijati igre, s katerimi razvijalci nimajo namena služiti denarja. Preskok z nekomercialnih na komercialne projekte je preprost, saj je za začetek potrebno poravnati le enkratni licenčni znesek v višini $99, kar avtorji storijo, ko je razvit projekt prispe na tržišče.

Do nedavnega je bila to za razvijalce edina licenčnina, dokler z igro niso zaslužili $5.000, od koder naprej so morali nato Epic Games plačevati dodatnih 25 % od...

16 komentarjev

Unreal Engine 3 na iPhone in iPod Touch

vir: AnandTech
AnandTech - Kljub večinoma neoptimiziranim in hroščatim predelavam iger za računalnike, prvotno namenjene konzolam, imamo igralci na osebnih računalnikih še vedno nekatere bisere, kjer razvijalci svoje pogone dejansko dodelajo in omogočijo gladko igranje na širokem spektru konfiguracij. Mednje spadata npr. Valve (s svojim Source pogonom) ter Epic Games, ki stoji za Unreal Engine, trenutno v različici 3. Fleksibilnost slednjega dobro pokaže dejstvo, da je razvijalcem pogon uspelo v delovanje spraviti celo na iPhone 3GS in iPod Touch 3. generacije.



Pogon, ki za delovanje zahteva OpenGL ES 2.0, je zaenkrat zgolj tehnološka demonstracija, ki uporablja nekoliko predelano mapo iz Unreal Tournament. Ubijanje enega sovražnika, ki se nato...

13 komentarjev