»

Googlov tolmač zdaj tudi na telefonih

Slo-Tech - Interpreter mode Googlovega asistenta so sicer prvikrat predstavili že v začetku letošnjega leta in na prvi pogled je šlo za vražje uporabno zadevo, zlasti za tiste, ki radi potujejo po odročnih krajih. Ampak, z veliko pomankljivostjo, da je do danes deloval le na Google Home napravah in pametnih zaslonih, kot je Nest, obojega pač običajno ne nosimo s sabo po svetu.

Od danes je na voljo tudi na telefonih, ne le na Androidih, tudi na iPhonih in zna sproti prevajati 44 jezikov, med njimi tudi različne dialekte, a slovenščine se žal še ni utegnil naučiti. Najverjetneje zato tudi storitev pri nas še ne deluje.

Tolmača zaženemo z zvočnim ukazom "Hey, Google, help me speak Chinese..." ali pa: "Hey Google, be my Chinese translator,” nakar aplikacija sproti prevaja izrečene stavke in jih v želenem jeziku glasno izgovarja. Za nameček pa v obliki govornih oblačkov ponuja tudi možnost vnaprej predvidenih hitrih odgovorov. Storitev za zdaj zahteva wifi oz. mobilno povezavo v splet, a...

25 komentarjev

Google Maps dobil način inkognito, YouTube pa brisanje zgodovine

Slo-Tech - Google se, vsaj na površju, trudi uporabnikom zagotoviti več zasebnosti. Danes predstavljajo nekaj novosti v svojih storitvah, ki nam bodo omogočile več zasebnosti oziroma podatkov ne bodo (vidno) povezovale z našim računom pri Googlu. Prva novost je zadela zemljevide Google Maps, ki dobivajo možnost inkognito, podobno kot jo imajo brskalniki. Kadar bomo brskali na ta način, se zgodovina iskanja in aktivnosti ne bodo beležile, torej nam Google ne bo pripravljal priporočil, informacij o prometu in drugih statistik, povezanih z obiskanimi kraji. Naslednja novost je možnost brisanja zgodovine v YouTubu. Izbrati je možno, kako dolgo naj si YouTube zapomni podatke o naši aktivnost (3 mesece, 18 mesecev, trajno), iz katerih nam potem servira predlagane posnetke. Možnost brisanja zgodovine bo dobil tudi Assistant, ki mu bomo lahko preprosto rekli "Hey Google, delete the last thing I said to you".

Nova je tudi funkcija Password Checkup, ki bo preverjala, ali so naša gesla ali pa so bila...

56 komentarjev

Brez izhoda: Google sledi vsem uporabnikom

Poročilo ugotavlja, da Android pošilja bistveno več informacij kakor iOS

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da Googlove storitve privzeto beležijo in Googlu pošiljajo kopico informacij o uporabniku, vključno z natančnimi in izčrpnimi lokacijskimi informacijami. V resnici pa je deljenje teh informacij praktično nemogoče izključiti, četudi se potrudimo, v 55 strani dolgem poročilu trdi Douglas C. Schmidt z Univerze Vanderbilt. Google se je na poročilo odzval z izjavo, da je hudo zavajajoče, ker da ga je raziskavo naročila lobistična skupina, napisal pa ga je izvedenec, ki v sporu med Oraclom in Googlom zastopa interesa prvega.

Google zbira podatke o uporabnikih aktivno in pasivno. Aktivno zbrani podatke so posledica zavestnega ravnanja uporabnikov, ki s prijavo v Googlove storitve razkrivajo določene podatke. Pri vsakem iskanju po Googlu, gledanjem...

160 komentarjev

Googlova sprememba politike zasebnosti povezuje podatke iz vseh storitev

Google - Google je včeraj zvečer najavil veliko prenovo svoje politike upravljanja z osebnimi podatki uporabnikov in pogojev uporabe, ki začneta veljati 1. marca. Glavna novost je združenje več kot 60 različnih dokumentov o varovanju zasebnosti, ki so doslej razkropljeni pokrivali vsak svojo Googlovo storitev, v en sam dokument. Hkrati to pomeni tudi poenoteno obravnavo uporabnika na vseh storitvah, ali povedano drugače, združitev in enotno hranjenje zbranih podatkov o uporabniku na vseh Googlovih storitvah.

Ti se doslej namreč niso povezovali. Čeprav je Googlov račun en sam in omogoča prijavo v vse storitve z istim geslom in uporabniškim imenom (npr. v YouTube, Gmail, koledar, Google Search itd.), Google ni konsolidiral zbranih podatkov. To...

35 komentarjev

Microsoft Security Essentials označil Google Chrome kot virus

ComputerWorld - Microsoftov protivirusni program Security Essentials je v petek napačno identificiral Googlov brskalnik Chrome kot zlobno programsko opremo PWS:Win32/Zbot, zaradi česar je z mnogo računalnikov avtomatično odstranil del brskalnika (izvršilno datoteko chrome.exe). S tem je postal brskalnik Chrome nedelujoč.

Microsoft je napako že priznal in v nekaj urah pripravil posodobitev (verzije 1.113.672.0 in višje), ki jo je treba ročno namestiti na Security Essentials in ki Chroma ne označi več kot virus. Prav tako je Google objavil navodila, kako ročno ponovno namestiti Chrome...

32 komentarjev

Izšel Google Chrome 12

Demo 3D pospešenih css učinkov

vir: Google
Google - Od izida enajstke je minil le dober mesec, pa že imamo naslednjo stabilno različico brskalnika Google Chrome. Dvanajstka prinaša spremembe pri varnosti, zasebnosti in grafiki, vendar, kot je zdaj že v navadi, nič večjega.

Za uporabnike bodo nemara najbolj zanimive razširitve tehnologije Safe Browsing, ko po novem prikaže opozorilo tudi pred začetkom prenosa sumljive datoteke (do zdaj je to delovalo le pred obiskom nevarnih spletnih strani). Pri tem so bili precej previdni, da na svojih strežnikih ne bi beležili naslova obiskane strani ali osebnih podatkov uporabnika.

Dalje, zakrpanih je 15 novih varnostnih lukenj, od tega 5 "visoko tveganih", zanje pa so v...

26 komentarjev

Chrome: nova beta, hitrejši pogon za Java Script, napoved nove podobe

Slo-Tech - Google je pretekli teden izdal novo beta verzijo svojega brskalnika Chrome 10, ki nosi oznako 10.0.648.82. Prva novost, ki jo je Google posebej poudaril, je bistveno povečanje hitrosti izvajanja Java Scripta. Sodeč po njihovem testu V8 Benchmark Suite je nova beta za 66 odstotkov hitrejša od trenutne stabilne različice Chroma. K poskočnosti bo pripomoglo tudi pospeševanje videa z GPU.

Druga novost je prenovljen način urejanja nastavitev, ki se sedaj odprejo kot običajen zavihek in ne več posebno okno. Dodana je možnost iskanja po nastavitvah, s katero hitro najdemo želeno nastavitev brez nepotrebnega iskanja po menijih, ter avtomatsko osveževanje naslova pri navigaciji...

78 komentarjev