»

Googlovi začasni agencijski sodelavci nezakonito podplačani

Slo-Tech - The Guardian je razkril, da je Google leta plačeval začasne sodelavce (temporary workers) manj, kot bi jih po zakonodaji številnih držav, v katerih imajo pisarne, moral. Vodstvo podjetja je bilo s problemom seznanjeno vsaj od maja 2019, a so problem pometli pod preprogo, namesto da bi ga odpravili. Bolj jih je zanimal ugled podjetja kot položaj delavcev.

Googlovi zaposleni so deležnih številnih ugodnosti in bonbončkov, a podjetje na nogah drži tudi vsaj tako velika množica začasnih sodelavcev. Največ jih zaposlujejo na oddelkih za iskanje kadrov, marketing in samovozeče avtomobile (Waymo). Ti zaposleni, ki jih imenujejo TVC (temps, vendors, contractors), imajo slabše delovne pogoje in ponekod niti nimajo polnega zdravstvenega zavarovanja. V ZDA so razlike dopustne, v evropskih državah in številnih azijskih državah pa zakonodaja zahteva, da imajo tudi začasni sodelavci enake plače in druge pravice (dopust, odmori, delovni čas ipd.) kakor redno zaposleni. Po informacijah The...

26 komentarjev

Microsoft preizkusil štiridnevni delovnik, rezultati pozitivni

Bloomberg - Microsoft je v svoji japonski podružnici letos avgusta preizkusil štiridnevni delovni teden in ugotovil, da vpliv na količino opravljenega dela ni linearen. Zaposleni so delali le štiri dni na teden, a so bili plačani enako kot sicer, prav tako jim niso zmanjšali količine dopusta. Rezultati eksperimenta, kjer je sodelovalo 2300 zaposlenih, so pokazali številne pozitivne posledice uvedbe podaljšanih vikendov in porast storilnosti.

Pričakovano je bilo, da so zaposleni v tem času izkoristili 25 odstotkov manj dopusta, ker so ga pač za enako dolge odsotnosti potrebovali manj. Prihranili so tudi pri obratovalnih stroških, in sicer je poraba električne energije padla za 23 odstotkov, pisarniškega papirja pa kar za 59 odstotkov. Zanimivo pa je, da je storilnost (merjena kot ustvarjena RVC na zaposlenega) porasla za 40 odstotkov. To v glavnem pripisujejo manj in krajšim sestankom, ki so bili pogosteje tudi virtualni namesto v živo. Sestanki so bili omejeni na največ 30 minut.

V končni...

57 komentarjev

Apple in Foxconn priznala kršitve kitajske delovne zakonodaje

Bloomberg - Apple in njegov kitajski podizvajalec Foxconn sta priznala kršitve kitajske delovne zakonodaje, saj sta zaposlovala preveč agencijskih delavcev. Nepravilnosti je prva odkrila nevladna organizacija China Labor Watch (CLW), ki jih je posredovala javnosti, kasneje pa sta jih potrdili še podjetji. To ni edina nepravilnost, ki jo je CLW odkrila.

Glavni problem je bilo število delavcev, zaposlenih prek agencij. Po kitajski zakonodaji jih je lahko največ 10 odstotkov, CLW pa je odkril, da je imel Foxconn 50-55 odstotkov delavcev, ki so zaposleni prek atipičnih oblik pogodb. Veliko od teh je bilo sicer študentov na praksi, zato je po avgustu, ko so ti šli nazaj v šolo, delež zaposlenih prek atipičnih pogodb upadel na 30 odstotkov, kar pa še vedno presega...

23 komentarjev

Razmere v proizvodnji za Apple boljše kot pred leti, a slabše kot lani

Septembrski protesti proti izkoriščanju

vir: The New York Times
The New York Times - Pred tremi leti je vrelišče dosegla afera zaradi slabih delovnih pogojev v tovarnah, kjer za Apple sestavljajo elektroniko. Čeprav tovarne niso Applove in delavce zaposlujejo podizvajalci, med katerimi je daleč največji milijonski Foxconn, je zaradi pritiska javnega mnenja moral reagirati tudi Apple. Obljubili so preiskave in izboljšanje pogojev dela, zlasti dvig plač, krčenja števila nadur in izboljšanje varnosti. Apple in Foxconn sta se zavezala izboljšati delovne razmere, kar jima je do neke mere tudi uspelo. A statistika kaže, da se situacija vnovič poslabšuje.

Apple je med drugim sprejel politiko, ki tudi za delavce pri svojih podizvajalci predpisuje maksimum 60 delovnih ur tedensko. Ugotovili so, da je lani 92...

30 komentarjev

Samsung lovi kršitve delovne zakonodaje pri kitajskih dobaviteljih

vir: BBC
BBC - Ko smo poročali o kršitvah delovne zakonodaje in slabih pogojih dela v kitajskim tovarnah, ki proizvajajo in sestavljajo elektroniko, smo največkrat omenjali Foxconn in njegovega odjemalca Apple. Seveda pa Foxconn ni edino podjetje, ki stroške dela znižuje z vprašljivimi praksami, in Apple ni njegov edini naročnik. V zadnjih mesecih se je zganil tudi južnokorejski Samsung.

Nevladna organizacija China Labor Watch je septembra objavila poročilo, v katerem so hudo okrcali Samsung zaradi izkoriščanja kitajskih delavcev, ki naj bi ga s tihim privoljenjem izvajali njegovi kitajski podizvajalci in celo hčerinska podjetja. Ugotovili so, da so razmere podobne, ne glede na lastništvo tovarn (spomnimo, da si je Apple sprva poizkusil umiti roke z izjavo, da so razmere...

13 komentarjev

Delavci v Foxconnu stavkajo

CNet - Med 3000 in 4000 delavci v kitajskem podjetju Foxconn, ki je znan kot največji pogodbeni proizvajalec in sestavljavec elektronike, je včeraj začelo stavkati. Povod za stavko so strožja merila za nadzor kakovosti (quality control) pri izdelavi iPhona 5.

Kot poroča neprofitna organizacija China Labor Watch (CLW), se je stavka začela včeraj okoli 13.00 po pekinškem času v Foxconnovi tovarni v mestu Žengžou na severu države in do tega trenutka še ni končana. Delavci protestirajo proti zvišanju zahtev za končno kakovost izdelka, ki jih je Foxconn enostransko vzpostavil, ne da bi delavcem spustil norme, zagotovil ustrezno izobraževanje ali dvignil plačilo. Novi standardi so tako strogi, da...

46 komentarjev

FLA: Foxconn hudo krši pravice delavcev, ukrepi do julija 2013

Applov izvršni direktor na obisku v Foxconnu

The Wall Street Journal - Neodvisna organizacija FLA je objavila poročilo o inšpekciji v Foxconnovih obratih na Kitajskem, ki so jo začeli izvajati februarja na Applov predlog. Foxconn je namreč največji proizvajalec elektronike na svetu, ki proizvaja izdelke za Apple in ostala velika zahodna podjetja. Čeprav je direktor FLA po hitrem ogledu nekaterih obratov zatrdil, da so razmere nadpovprečno dobre, so podrobnejše analize pokazale, da Foxconn izkorišča dijake, študente in redno zaposlene. Prvi učinki so bili kmalu vidni, saj je Foxconn napovedal dvig plač in zmanjšanje nadur. Končno poročilo FLA kaže, da Foxconn sistematično krši pravice delavcev.

Nadzor v treh obratih in intervjuji z več kot 35.000 zaposlenimi so razkrili kršitve vsaj 50 točk...

27 komentarjev

FLA našla kopico nepravilnosti v Foxconnu, trenutna plača okrog 250 evrov mesečno

ABC News - Od začetka velike inšpekcije proizvodnih obratov Applovih dobaviteljev na Kitajskem, med katerimi je največji in najbolj razvpit Foxconn, je že več kot dni. V tem času je FLA, ki izvaja neodvisno inšpekcijo, nabrala dovolj vtisov in tudi dokazov, da lahko izda neuradno mnenje. Preliminarni podatki kažejo, da so v Foxconnu "odkrili na tone nepravilnosti", ki jih bo potrebno popraviti. Prav tako je znanih več podatkov o Applovemu pristopu k FLA, o čemer sta se pogajala več let.

Apple se je o članstvu v organizaciji FLA začel pogajati aprila 2007, potem ko so že leta 2006 na plano drle informacije o kršitvah delovne zakonodaje v Foxconnu, a so pogajanja marca 2008 zastala in se po nepremičnem pat položaju niso več premaknila. Nadaljevali so jih aprila 2009, ko...

32 komentarjev