»

Protestniki z Bluetooth mesh omrežjem obšli vladni nadzor

vir: Wikipedia
Forbes - Že vse od 31. marca v Hongkongu potekajo siloviti protesti, s katerimi so prebivalci sprva nasprotovali zakonu, ki bi omogočil izročanje osumljencev Kitajski. A sčasoma so pridobili še številne druge cilje; nasprotovanju policijskemu nasilju in ekonomski neenakosti so se pridružile še jasne zahteve po demokratičnih reformah. Vse to so področja, s katerimi imajo tamkajšnje oblasti velike težave, zato poskušajo proteste na vse načine omejiti in onemogočiti. Tudi z omejevanjem mobilnega interneta, še zlasti pa z nadzorom tekstovnih sporočil in aplikacij za neposredno sporočanje, kot je na Kitajskem zelo priljubljeni WeChat.

Protestniki so zato posegli po aplikaciji za neposredno sporočanje Ameriškega podjetja Bridgefy, ki...

34 komentarjev

Facebook bo združil sporočanje WhatsAppa, Messengerja in Instagrama

vir: Pixabay

vir: The New York Times
The New York Times - Kot so razkrili pri NYT, gre za zamisel samega Marka Zuckerberga, po kateri naj bi trojico med seboj konkurenčnih aplikacij povezali z enotnim sistemom za neposredno sporočanje. Povedano drugače, uporabnik Facebooka bo lahko komuniciral z nekom, ki uporablja samo WhatsApp.

Dela na združevanju so se že začela, a ker gre po besedah neimenovanih predstavnikov Facebooka za zahteven proces, naj bi končno rešitev predstavili šele konec tega oz. v začetku prihodnjega leta.Taka združitev bo po pričakovanjih v bodoče precej poenostavila delo njihovih programerjev, saj bodo iz skupnega jedra vsem trem aplikacijam lažje dodajali nov funkcionalnosti. Drugi tak verjeten plus bo deljenje uporabniških podatkov čez vse tri platforme,...

26 komentarjev

Iran blokiral družabna omrežja, DRK ugasnil mobilni internet

Slo-Tech - Protesti, ki se v Iranu nadaljujejo že četrti dan, so poskrbeli za blokado družabnih omrežij. Iranska vlada je tako blokirala dostop do aplikacije za varno sporočanje Telegram, prav tako je nedostopen tudi Instagram. Telegramov ustanovitelj Pavel Durov je na Twitterju zapisal, da njegovo podjetje ni želelo izključiti Telegrama v Iranu, zato ga je država blokirala. Instagram pa je očitno blokiran zato, ker so ga ljudje množično uporabljali za dokumentiranje dogajanja na protestih. Nekateri sicer poročajo, da imajo občasno dostopen do omenjenih storitev.

Po nekaterih podatkih je onemogočen ali vsaj moten tudi dostop do mobilnega interneta. Oblasti odgovarjajo, da gre za začasne ukrepe. Pričakovati je, da bodo trajali vse...

65 komentarjev

Protestniki v Londonu za komunikacijo uporabljajo blackberryje

Guardian - V Londonu že od sobote divjajo nemiri, v katere so se sprevrgle demonstracije zaradi policijskega uboja Marka Duggana. Zadnjo noč se je nasilje razširilo tudi v druga britanska mesta, med drugim Birmingham, Liverpool in Manchester. Kot vedno je zanimivo pogledati, kako se protestniki koordinirajo. Za razliko od arabske pomladi ne uporabljajo Facebooka, ampak BBM (BlackBerry Messenger), ki je aplikacija za hipna sporočila na blackberryjih.

Začelo se sicer je na Facebooku, kjer je bila kmalu po sobotnem streljanju postavljena spominska stran za Duggana. Nemire naj bi podžgal komentar za posnetke protestov v Tottenhamu in od takrat je na britanskih ulicah prava mala vojna.

Protestniki se sporazumevajo...

58 komentarjev

Guardian Project za večjo zasebnost in anonimnost uporabnikov mobilnih telefonov

Gibberbot

Slo-Tech - Sodobni pametni telefoni so sicer zelo uporabne napravice, vendar pa je na njih bistveno slabše poskrbljeno za zasebnost in anonimnost uporabnikov kot na osebnih računalnikih.

Da bi to izboljšali, je skupina razvijalcev zbranih pod imenom Guardian Project pričela razvijati aplikacije ter odprtokodno strojno programsko opremo...

3 komentarji