»

Kitajska: lažne novice in deepfakes po novem kazniva dejanja

vir: Flickr

Reuters - Kitajska uprava za informacijsko družbo je objavila nov sveženj pravil, ki urejajo objavo zvočnega in video materiala na spletu. Med drugim govori tudi objavljanju in razširjanju lažnih novic ter drugega materiala, ustvarjenega s pomočjo umetne inteligence in navidezne resničnosti. Vsaka taka objava mora biti poslej jasno označena na poudarjen način, v nasprotnem primeru pa bo storilec odgovarjal za kaznivo dejanje. V določenih primerih bo odgovornost nosil tudi upravljavec platforme, ki je material objavila.

Po mnenju kitajski oblasti lahko tehnologije, kot je deepfakes ogrozijo nacionalno varnost, škodujejo družbeni stabilnosti in družbenemu redu ter posežejo v zakonite pravice tretjih oseb. Zavedanje o tovrstnih grožnjah se je tam okrepilo v začetku septembra, ko je v uporabo prišla kitajska aplikacija Zao, ki zna precej prepričljivo ponarejati in animirati obrazne poteze.

Pravilo bo začelo veljati s 1. 1. prihodnjega leta.

Pred tedni je Kalifornija kot prva zvezna država v...

27 komentarjev

Ali FaceApp res pošilja podatke v Rusijo

Slo-Tech - Ta teden je splet obnorela aplikacija FaceApp, ki računalniško postara obraz na fotografiji in z uporabo umetne inteligence prikaže zelo realistično podobo. V resnici aplikacija ni nova, saj je prva verzija izšla že januarja 2017. Aplikacija ponuja različne možnosti manipulacije fotografij, od pomlajevanja, spreminjanja spola, dodajanja nasmeška, brade, spreminjanja pričeske, do - staranja, ki je pritegnilo največ pozornosti. Toda za obilico prahu je poskrbelo odkritje, da je aplikacija iz pod prstov ruskega avtorja in da ob namestitvi zahteva dovoljenje za dostop do vseh fotografij na telefonu.

Aplikacijo razvija Wireless Lab, v katerem je vodja Yaroslav Goncharov. Ta se je na navedbe, da naj bi aplikacija kradla in v...

29 komentarjev

Ruska televizija preizkusila robotskega napovedovalca

Slo-Tech - Na ruski televiziji Rossiya 24 so preizkusno uporabili robotskega napovedovalca, ki je prebral nekaj novic v rednem programu. Aleks, ki so ga ustvarili v podjetju Promobot in je stane okrog 14.000 evrov, je narejen po videzu soustanovitelja podjetja Alekseja Južakova. Kako je v praksi videti robot, ki zmore za zdaj le obrazno mimiko in premikanje vratu, si lahko pogledamo v posnetku, kjer bere novice o kmetijstvu, jedrskem forumu in financah. Potem je poročal še iskanju pogrešane mačke v Moskvi, ki naj bi jo brcnil opozicijski kandidat za mestni svet, in o konferenci o umetni inteligenci, ki je potekala v Skolkovem.

Robota so začeli razvijati leta 2017 in še ni dokončan. V prihajajočih verzijah načrtujejo verzije, ki se bodo lahko celo premikale po studiu. V...

14 komentarjev

Aplikacije delijo uporabniške podatke s Facebookom

Slo-Tech - Aplikacijam na pametnih telefonih zaupamo različne skrivnosti oziroma jim dovolimo beležiti znatne dele naših življenj, številne pa potem to zaupanje nagradijo tako, da podatke takoj posredujejo Facebooku, ne da bi uporabniki to sploh vedeli. Gigant namreč zbira uporabniške osebne podatke številnih priljubljenih aplikacij, četudi te sploh nimajo nobene uradne povezave s Facebooom. Prenos se dogaja praktično v realnem času, saj Facebook pogosto prejme informacije le nekaj sekund po njihovem nastanku, poroča The Wall Street Journal.

Zadnji preizkusi 70 popularnih aplikacij, ki imajo več milijonov uporabnikov, kažejo, da se vsaj v 11...

30 komentarjev

Berlinsko sodišče: Facebookova uporaba osebnih podatkov nezakonita

Slo-Tech - Berlinsko okrožno sodišče je odločilo, da je Facebookova uporaba osebnih podatkov svojih uporabnikov nezakonita, ker predhodno ni pridobil informiranega soglasja. Združenje nemških potrošniških organizacij (VZBV) je bilo od leta 2015 v sporu s Facebookom. Očitalo mu je, da uporabnikov ne obvesti o obsegu zbiranja podatkov na primeren način, hkrati pa privzeto omogoči deljenje informacij in možnosti za nastavitev višje stopnje zasebnosti zakoplje globoko v središče za nastavljanje.

Facebook se na odločitev lahko pritoži in bo to skoraj zagotovo tudi storil. A za zdaj velja, da je Facebook nezakonito uporabljal osebne podatke, ker ni imel informiranega soglasja za obdelavo. Primer je aplikacija za pametne telefone, kjer je lokacijska funkcija avtomatično aktivirana. Drugi primer je vidnost profila v splošnem internetu, torej možnost, da ga najdejo Googlovi in ostali pajki; Facebook je privzeto omogočil to možnost. Vse te kljukice za odpovedovanje zasebnosti, ki jih Facebook privzeto...

8 komentarjev

The Renewed Beauty Of Slo-Tech's Design

Slo-Tech - As I am wishing you a beautiful morning of the first April day, I am also here to tell you an orgasmically enthusiasting news, you all will be affected from. My name is Vivian Banks, I come from Los Angeles, CA and from today onwards I am the newly appointed editor in chief of the cutest Slovenian site, Slo-Tech. I am sorry for not mastering Slovene, but I can promise to the name of my favourite goddess, Pandora, that I shall learn it by the end of this year. Dobro jutro! 0:) So that you shall remain untroubled with my english cuteness, I have appointed two very cute translators, who are originally from Zagreb, but master your language. At least so they say. So, I hope you shall enjoy your beautiful stay as I shall try to lead this site into extasy.
----
Međtem ko vam želim prećudovito jutro prvog aprilskog dne, jaz sam tudi tukaj da vam povedam eno orgazmično entuziatično novico, od koje boste vsi afektani. Moje ime je Vivian Banks in prihajam iz Los Angelesa iz Kalifornije. Sem...

71 komentarjev