»

Na Danskem so piratske skupine v velikih škripcih

TorrentFreak - Številne piratske skupine, ki so izdajale nove vsebine, so imele sedež ali pomemben del svojih sodelavcev na severu Evrope, ki je svoj čas veljal za neuradno varno zatočišče. Položaj pa se spreminja, saj je v zadnjih mesecih posebna enota danske policije (National enhed for Særlig Kriminalitet) zaostrila svoje postopanje in aretirala številne člane. Sodelujejo tudi z organizacijo Rettighedsalliancen, ki se zavzema za spoštovanje avtorskih pravic. Danska je postala ena najnevarnejših držav za pirate, piše TorrentFreak.

Pred dvema mesecema so 37-letnika obsodili na 60-dnevno pogojno kazen, ker je prek sledilnikov za BitTorrent prenašal več tisoč avtorsko zaščitenih del. Plačati je moral še 10.000 danskih kron kazni (okrog 1300 evrov). Že leta 2020 sta na Danskem ugasnili strani DanishBits and NordicBits, a sta vrzel kmalu zapolnili Asgaard in ShareUniversity. Tudi ti sta kmalu padli. Na Danskem se od leta 2020 vrstijo obsodbe uporabnikov strani za piratiziranje. Najnovejše aretacije...

91 komentarjev

Strašljivi obseg lokacijskega sledenja telefonom v ZDA

The New York Times - Novinarja časopisa The New York Times sta pridobila velike datoteke trgovcev z lokacijskimi podatki, na podlagi katerih sta lahko na področju Združenih držav natančno sledila pomembnim osebnostim, kot so politiki, pravniki in filmske zvezde.

Ob štosih okoli tega, da dandanes elektronske sledilnike vsak od nas prostovoljno nosi v žepu, mnogi še vedno radi zamahnejo z roko, toda pogumne novinarske reportaže so v zadnjih letih poskrbele, da so vse manj smešni. V tem oziru prednjačijo pri New York Timesu, kjer so lani poskrbeli za odmeven članek, v katerem so pokazali, kako hudo enostavno je v ZDA posameznika locirati v okolici zanimivih krajev, kot so psihiatrične klinike in podobno. Za letošnje božične praznike pa sta nas Stuart A. Thompson in Charlie Warzel osrečila z novim poglavjem na to temo. Neimenovani vir jima je dostavil datoteke trgovcev z lokacijskimi podatki telefonov, iz katerih sta lahko s srhljivo natančnostjo izluščila, kje so se gibale razne znane osebe. (Kdor nima...

56 komentarjev

Na Danskem bodo zaradi napačnih lokacijskih podatkov ponovno pregledali 10 tisoč sodb

Slo-Tech - Na Danskem bodo ponovno preverili več kot 10.000 sodnih odločitev, pri katerih so bili kot dokazni material uporabljeni tudi lokacijskih podatkov mobilnih operaterjev. Pravosodno ministrstvo je v izjavi za javnost zapisalo, da jih je policija obvestila o odkritju resnih napak v podatkih. Zaradi tega tudi naslednja dva meseca ne bodo uporabljali lokacijskih podatkov pri aretacijah ali kot dokazni material v tekočih postopkih pred sodiščem, je povedal danski pravosodni minister Nick Hækkerup. Predvidevajo, da bodo v teh dveh mesecih ugotovili, kako resne so napake in kaj jih je povzročilo.

...

32 komentarjev

ZDA: 1.3 milijonov zahtevkov za prometne podatke letno

Število zahtevkov za prometne podatke pri operaterju AT&T, v tisočih. Trend rasti je sličen tudi pri drugih operaterjih.

vir: The New York Times
The New York Times - Po lanski akciji ameriške zveze za civilne svoboščine, ki je prikazala prve smiselne statistike o rabi prometnih in lokacijskih podatkov mobilne telefonije za pravosodne potrebe (povzetek: "a surveillance free-for-all" in donosen posel za operaterje), je zdaj za te iste številke uradno zaprosil še ameriški kongres. Kot poroča NY Times, naj bi samo lansko leto bilo 1.3 milijona zahtevkov za takšne ali drugačne naročniške podatke, letno pa se ta številka povečuje za impresivnega pol milijona (glej graf za AT&T).

AT&T v povprečju dobi 700 zahtevkov vsak dan, od tega 230...

1 komentar

Pravega nadzora nad dostopom do lokacijskih podatkov ni, ugotavlja ACLU

Ars Technica - Že nekaj časa se sumi in govori, da je policijska raba prometnih, lokacijskih in drugih podobnih podatkov prešla vse zdrave meje, zdaj pa končno začenjamo dobivati konkretne številke. Kot se morda spomnite, smo avgusta lani pisali o obsežni akciji Ameriške zveze za državljanske pravice (ACLU), v kateri so od več sto policijskih okrožij in zveznih preiskovalnih agencij širom ZDA zahtevali statistike uporabe mobilnih lokacijskih podatkov za potrebe preiskovanja kaznivih dejanj. Nekatera okrožja so jim odgovorila, druga spet ne, a na koncu je na njihovi mizi ležalo čez 5500 strani papirovja. Rezultati analize so, milo rečeno, zaskrbljujoči:

"The documents paint a picture of a surveillance free-for-all."

Prvič, le redka policijska okrožja so bila pri zaprošanju...

12 komentarjev

ACLU sprožil obsežno raziskavo policijske uporabe lokacijskih podatkov mobitelov

Lokalni odbori ACLU so poslali zahtevke v 34 državah; preostale sledijo še kmalu.

vir: ACLU
ACLU - Ameriška organizacija za civilne svoboščin ACLU je minili ponedeljek policijskim organom v 34 zveznih državah poslala obsežen zahtevek za dostop do informacije javnega značaja (primer po FOIA, primer po ZDIJZ), in sicer za to, kdaj, kako in zakaj uporabljajo lokacijske podatke uporabnikov mobilne telefonije za sledenje osumljencev kaznivih dejanj. Gre za eno prvih resnih raziskav pogojev, pod katerimi lahko policija od mobilnega operaterja pride do podatkov, kje se je oziroma se trenutno nahaja določen mobilec. To so izrazito podrobni podatki o gibanju posameznika, vendar ameriška administracija v odsotnosti ustrezne zakonske/sodne regulacije ostaja na stališču, da dostop do njih ne predstavlja posega v zasebnost in zato sodni nalog ni potreben.

Po...

4 komentarji