»

Alphabet razveselil delničarje

Slo-Tech - Googlov lastnik Alphabet je včeraj prijetno presenetil z rezultati minulega četrtletja, ki jih je začinil z napovedjo prvih dividend in z izdatnim paketom odkupovanja lastnih delnic. Delnica podjetja je pridobila 12 odstotkov. Ker podjetje sedi na dobrih 108 milijardah dolarjev denarnih sredstev, bodo od tega 70 milijard dolarjev porabili za odkupe lastnih delnic. Tržna kapitalizacija podjetja je takoj po objavi presegla dva bilijona dolarjev.

Za dividende bodo sicer namenili skromnih 0,20 dolarja na delnico, kar bodo izplačali 17. junija, a to je še vedno več kot doslej, ko dividend ni bilo. V minulem četrtletju so ustvarili 80,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je znašal 25,4 milijarde dolarjev oziroma 32 odstotkov več kot leto poprej, čisti dobiček pa 23,6 milijarde dolarjev oziroma 1,89 dolarja na delnico.

Najbolj zaslužen za rekordne prihodke, ki so presegli tudi najbolj optimistična pričakovanja...

0 komentarjev

Meta (Facebook) razočaral investitorje

Slo-Tech - Facebookovo matično podjetje Meta je v tretjem letošnjem četrtletju poslovalo bistveno slabše od pričakovanj, kar je delnici podjetja danes zradiralo 22 odstotkov vrednosti, s čimer je izpuhtelo skoraj 80 milijard dolarjev. Podjetje v zadnjih treh mesecih ustvarilo 27,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček pa se je razpolovil in je znašal le še 4,4 milijarde dolarjev.

Ko je ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg lani podjetje preimenoval v Meto in napovedal metaverzum, so bila pričakovanja velika. V projekt so vložili več milijard dolarjev, a rezultati so katastrofalni. Oddelek Reality Labs, ki razvija in trži metaverzum, je v tem času ustvaril 3,7 milijarde dolarjev čiste izgube. Napovedujejo, da se bo izguba prihodnje leto še povečala. Po drugi strani podjetje preganjajo višji stroški, pešanje svetovne gospodarske kondicije in krčenje oglaševalskih proračunov pri strankah. Meta je zato upočasnila...

27 komentarjev

Googlov dobiček za četrtino nižji

Slo-Tech - Googlovo matično podjetje Alphabet je včeraj objavilo poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so investitorje razočarali. Dasiravno so v minulih treh mesecih prihodki poskočili na 69 milijard dolarjev, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani, se je dobiček skrčil. Ustvarili so 13,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju. Tudi rast prihodkov je bila nižja od pričakovane, ki je še lani znašala 41 odstotkov.

Večino prihodkov in dobička v holdingu ustvaril Google, in sicer z oglasi. To je tudi razlog za slabši rezultat, saj podjetja zaradi grozeče recesije klestijo izdatke, med čemer je oglaševanje hitro na udaru. Po drugi strani je Google največ izgube ustvaril z Google Cloudom in drugimi projekti (Other Bets), kamor sodijo eksotični raziskovalni programi, denimo samovozeči avtomobili Waymo in letalniki Wing. Other Bets je izgubil 1,6 milijarde dolarjev, Google Cloud pa 700 milijonov dolarjev.

Googlov izvršni direktor Sundar...

27 komentarjev

Vremena Facebooku so se stemnila

Slo-Tech - Da se nad Facebookom zgrinjajo črni oblaki, kažejo poslovni rezultati in uporabniške statistike za minulo obdobje. Facebook je danes razkril, da so v minulem četrtletju prvikrat v zgodovini zabeležili padec števila dnevnih uporabnikov, kar je torpediralo njegove delnice. Tečaj je zgrmel za 26 odstotkov na najnižjo raven po juliju 2020, ob čemer je izpuhtelo 250 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Facebook se je nedavno preimenoval v Meta, s čimer želijo bolje ubesediti svoje prihodnje usmeritve (metaverzum). Tudi investitorji bi želeli pomiriti z novim imenom, ki manj izpostavlja družbena omrežja in težav, ki jih ima Facebook na tem področju. In teh ni malo. Mlajši uporabniki nad Facebookom niso več navdušeni, in v minulem četrtletju je število uporabnikov zdrknilo z 1,930 milijarde na 1,929 milijarde dolarjev. Tudi skupno število uporabnikov vseh Facebookovih storitev, torej tudi Instagrama in WhatsAppa, se ni povečalo, temveč je ostalo podobno. To je investitorje pretreslo...

56 komentarjev

Za Applom rekordno četrtletje

Slo-Tech - Ko se delniški trgi že tresli od signalov, da utegne ameriška centralna banka v bližnji prihodnosti povišati ključno obrestno mero in da bo odkupovanja obveznic konec, je za nov odmerek zanosa poskrbel Apple z rekordnimi rezultati. V minulem kvartalu, ki se je končal 25. decembra, je podjetje ustvarilo 124 milijard dolarjev prihodkov, kar je več od napovedi analitikov in kar za 11 odstotkov presega enako obdobje leto poprej. Ob tem so ustvarili 34,6 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Apple ima trenutno 381 milijard dolarjev premoženja, od tega 37 milijard dolarjev denarnih sredstev, 27 milijard dolarjev tržnih kratkoročnih vrednostnih papirjev in 30 milijard dolarjev terjatev. Presečni datum za izplačilo dividend v višini 0,22 dolarja na delnico bo 7. februarja.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari s prodajo iPhona, in sicer 71,6 milijarde dolarjev. Na drugem mestu so že storitve z 19,5 milijarde dolarjev, sledijo pa...

32 komentarjev

Amazon ob visokem dobičku spet v klubu bilijon

Slo-Tech - Po dveh letih je Amazonova tržna kapitalizacija ponovno presegla bilijon dolarjev, k čemur so jo pognali dobri poslovni rezultati minulega četrtletja in celotnega leta 2019. Z 11-odstotno rastjo tečaja se je Amazon pridružil Applu, Microsoftu in Alphabetu (Google) v bilijonskem klubu.

V zadnjem kvartalu so prihodki dosegli 87 milijard dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem minulem letu pa je Amazon ustvaril 280 milijard dolarjev prihodkov ali petino več kot leta 2018.

Čisti dobiček podjetja se je nekoliko povečal, in sicer je za kvartal znašal 3,27 milijarde dolarjev, za celo leto pa 11,6 milijarde dolarjev. To predstavlja 23 dolarjev na delnico, kar predstavlja pri tečaju 2000 dolarjev vrednost kazalnika P/E na 87. To je visoko nad dolgoletnim povprečjem delniškega trga, kar kaže na visoko ceno delnice.

Ob tem je direktor Jeff Bezos dodal, da ima Amazon Prime že 150 milijonov naročnikov. Amazon namreč čedalje več zasluži s storitvami. V AWS...

9 komentarjev

Apple zaključil rekordno četrtletje, a prodaja iPhonov še vedno pada

vir: Apple
Apple - Apple je minulo četrtletje zaključil s 53,8 milijardami dolarjev prihodka, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani. Še vedno se je nadaljeval trend padanja prodaje iPhona, ki se je skrčila na 26 milijard, s čimer je njegov delež v razrezu prihodkov prvič padel pod 50 odstotkov. To lahko interpretiramo na dva načina: bodisi Apple dobro diverzificira svoj portfelj bodisi se privlačnost paradnega konja podjetja zmanjšuje. Ali kot je dejal izvršni direktor Tim Cook: prodaja iPhona je padla le za 12 odstotkov, kar je precej bolj od 17-odstotnega padca v minulem četrtletju.

V ostalih segmentih pa gre Applu čedalje bolje. Prodaja iPadov presega pet milijard dolarjev, prodaja Macov se je ustavila pri 5,82 milijardah...

30 komentarjev

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada

Apple - Prodaja iPhonov se še naprej upočasnjuje, je sporočil Apple v poročilu o poslovnih rezultatih v minulem četrtletju. Prehitel ga je tudi Huawei, s čimer je Apple padel na tretje mesto po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov. Prvi je še vedno Samsung s 23,1-odstotnim deležem, sledijo pa Huawei (19,0 %), Apple (11,7 %) in Xiaomi (8,0 %). Največji padec je zabeležil ravno Apple, ki je prodal 36 milijonov telefonov ali 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Samsungov padec je 8-odstotni, medtem ko je Huawei prodal za polovico več naprav.

Applovi prihodki v minulem četrtletju so znašali 58 milijard dolarjev, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je 31 milijard dolarjev odpadlo na prodajo telefonov (v enakem obdobju lani pa 37,5 milijard...

70 komentarjev

Apple odlično

Slo-Tech - Apple je razkril poslovne rezultate zadnjega četrtletja, s katerimi je osupnil analitike, saj je zabeležil izredno dobičkonosno četrtletje. V zadnjem kvartalu so prihodki znašali 52,6 milijarde dolarjev, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Več kot polovico vseh prihodkov Apple ustvari s prodajo iPhonov, ki so jih prodali 46,7 milijona ali 500.000 več od pričakovanj. Na drugem mestu so iPadi, katerih 10 milijonov prodanih primerkov je prineslo 4,8 milijarde dolarjev. S storitvami je Apple zaslužil 8,5 milijarde dolarjev, z Maci 7,2 milijarde dolarjev, z vsemi preostalimi izdelki pa 3,2 milijarde dolarjev. V odstotkih sta najbolj zrasli prav postavki storitve in ostali izdelki, kjer so prihodki za tretjino višji kot lani.

Skupno je Apple v...

28 komentarjev

Apple prvikrat po 15 letih s padcem prihodkov

Apple - Prvikrat po letu 2001 se je zgodilo, da so na letnem nivoju Applovi prihodki v primerjavi z letom poprej upadli. V fiskalnem letu 2016, ki se je zaključilo konec minulega četrtletja, je Apple zbral 215,6 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 8 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (233,7 milijarde dolarjev). Prav tako so ustvarili manj čistega dobička, in sicer 45,7 milijarde dolarjev, kar je 14 odstotkov manj kot lani.

Glavni razlog za upad kazalnikov je slabša prodaja iPhona, ki Applu še vedno prinese dve tretjini vseh prihodkov. V zadnjem četrtletju so prodali 45,5 milijona telefonov, kar je 2,5 milijona manj kot v enakem obdobju lani. Podobno je prodaja iPhonov za lansko zaostajala tudi v drugem in tretjem četrtletju, enaka je bila le v...

118 komentarjev

Apple ustvaril največji dobiček v zgodovini vseh podjetij

Apple - Apple je v minulem četrtletju ustvaril največji dobiček v zgodovini, so sporočili iz Cupertina. V treh mesecih so zabeležili 18 milijarde dolarjev čistega dobička, česar ni doseglo še nobeno drugo podjetje v zgodovini. Dosedanji rekord je držal ruski naftni Gazprom s 16,2 milijardami dolarjev dobička v prvem kvartalu leta 2011.

Zadnje četrtletje v koledarskem letu je tradicionalno najboljše, ker je v ZDA (pa tudi marsikod drugod) prisotna predbožična nakupovalna mrzlica, a 37-odstotne rasti v primerjavi s četrtletjem leto poprej nismo pričakovali. Celotni prihodki podjetja so znašali 74,6 milijarde dolarjev, kar je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Glavni motor prodaje je seveda novi iPhone, ki je šel...

185 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev