»

Nova Ezra

X-Bit Labs - VIA je nedavno izdala svoj 933 MHz procesor C3, ki je osnovan na jedru Ezra. Procesor je izdelan v 0.13 mikronski tehnolgiji izdelave, ima 128 KB primarnega in 64 KB sekundarnega predpomnilnika, nabor ukazov MMX in AMD-jev 3DNow! in 133 MHz vodilo. Novi C3 je kot nalašč za nadgradnjo starih računalnikov, saj brez problemov sede v podnožje Socket370. VIA je procesor namenila predvsem cenenim računalnikom, prenosnikom in manj zmogljivim strežnikom. Cena še ni znana.

1 komentar

Viini procesorji

X-Bit Labs - VIA ni znana kot samo proizvajalec procesorskih naborov, ampak se zadnje čase uveljavlja tudi kot proizvajalec procesorjev (CPU). Če je raznim podatkom verjeti, se C3 procesor na zahodnem trgu ne prodaja ravno najbolje, na vzhodu pa Intelu kar precej hodi v zelje, saj je njegov glavni adut ravno nizka cena in niti ne tako velik zaostanek za Intelovimi Celeroni. Prav tako pa so Viini procesorji primerni za vdelavo v manj zmogljive strežnike, za krmiljenje proizvodnih linij (vi sploh ne veste, kako zmogljivi so lahko šibkejši in cenejši procesorji pri opravljanju takih nalog) in še kaj. VIA nam trenutno ponuja tri različice C3 procesorjev na treh različnih jedrih - Samuel (C5A), Samuel 2 (C5B) in Ezra (C5C). Procesorji na jedru Ezra bodo v začetku leta 2002 delovali s frekvenco 1 GHz. Vendar to še ne pomeni, da je to Viin zadnji izdelek. Ne, VIA namerava v prihodnje še bolj agresivno nastopiti na tem delu trga in ponuditi rešitve, ki bodo bazirale na povsem spremenjenih arhitekturah....

3 komentarji

Primerki Nehemiaha naslednjo četrtino

več strani - Procesor C3 je na novičarski sceni naredil kar nekaj prahu, vendar pa zaradi tega na zahodu ni užil kakšnega uspeha. Popoln kontrast zahodnemu delu tržišča pa naj bi bila Kitajska, kjer se C3 sploh ni odrezal slabo. Drugače pa je po testih sodeč C3 povsem soliden procesor, ki v raznih sintetičnih programih ne zaostaja veliko za Celeroni. Kljub malce mlačnemu odzivu, pa si VIA ne da in že pospešeno dela na procesorju s kodnim imenom Nehemiah, ki bo ob koncu razvoja dobil ime C4. Procesor bo zdizajniran za hitrosti do 1.3 GHz, uporabljal bo 133 MHz vodilo (FSB), vseboval pa bo še 128KB prvostopenjskega (L1) in 256 KB drugostopenjskega (L2) predpomnilnika. Izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji, prve primerke pa naj bi videli že naslednjo četrtino.
Kar zanimiv procesor, ki naj bi brez težav konkuriral Athlonom in Pentiumom4, kajne? Bi bil, vendar če procesor vzamemo malce bolj pod drobnogled ugotovimo, da ta zanimivost kar precej skopni. Zakaj? C4 bo na tako visokem taktu deloval s...

0 komentarjev

Viini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Čeprav je v središču pozornosti trenutno P4X266 chipset, to še ne pomeni, da so chipseti Viin glavni vir zaslužka. To že veste, da VIA že dalj časa izdeluje procesorje, gotovo pa ne veste, kakšni so njeni načrti za prihodnost. Zato smo pa mi, da vam poročamo. No kakorkoli že, VIA namerava v tej četrtini poslati v proizvodno nanjnovejši C3 procesor s kodnim imenom Ezra. Ezra bo izdelana v 0.13 mikronski tehnologiji, vsebovala pa bo tudi 128KB L1 in 64 KB L2 predpomnilnika. Ezra procesorji bodo delovali s frekvencami med 800MHz in 1GHz. Sočasno z Ezro, bo VIA predstavila tudi Ezra-T procesor, ki bo fizično združljiv s podnožji za Tualatine. O teh procesorjih sem že poročal, kakšne velike razlike med Ezrami in Ezrami-T pa (razen združljivosti s Tualatin podnožji) ne bo. Vendar pa VIA ni zaključila z razvojem. Zgodaj v letu 2002, nas čaka nov procesor C5X (kodno ime Nehemiah). Ta procesor bo odprl novo družino C4 procesorjev (ali je ime C4 le naključje, ali se nam obeta manjša...

0 komentarjev

VIA vs. Intel - spet C3

The Register - VIA ima že kar tradicijo, da izdeluje procesorje, ki so združljivi z "Intelovimi" podnožji. Intelu to sicer ni preveč všeč, vendar se VIA ne zanima kaj preveč za njegovo mnenje. Kmalu bodo namreč izdali nov x86 kompatibilen C3 procesor, ki bo združljiv (pin-compatible) z 0.13 mikronskim Tualatinom (drugače povedano: procesor bo sedel v isto podnožje kot Tualatini - FC-PGA 2). Kodno ime procesorja bo Ezra, izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji, imel pa bo tudi 128 KB L1 in 64KB L2 pomnilnika. VIA načrtuje, da bodo prvi procesorji delovali s frekvenco 850MHz, kasneje pa naj bi ugledali še 950MHz in 1 GHz različico. Seveda združljivost s Tualatini sama po sebi ni nič posebnega, vendar pa se za tem preprostim posegom v procesor skriva precej zvit načrt, ki je plod Viine iznajdljivosti. Intel namreč že kar nekaj časa obeša na veliki zvon novico, da bodo Tualatini kmalu podlegli Pentiumom 4. Ker bo Intel umaknil Pentiume 3, bo nastala velika luknja, ki naj bi jo zapolnila VIA s svojimi...

0 komentarjev

Intel versus VIA

The inquirer - Izgleda, da VIA hodi Intelu kar precej v zelje. Vendar tokrat ne zaradi razvpitega Pentium 4 chipseta, ampak zaradi C3 procesorjev. Čeprav C3 procesorji ne morejo tekmovati s konkurenco po zmogljivosti, imajo še vedno precej nizko ceno, zaradi katere je VIA s svojimi C3 procesorji doživela precejšen uspeh pri Azijskih sestavljalcih low-cost računalnikov. Intelu so Viini uspehi šli kar precej v nos, zato je tudi temu dokaj nepomembnemu proizvajalcu procesorjev napovedal "vojno". Intel je tako najavil, da bo storil vse, da bi Vii preprečil nadaljnje uspehe z njenim cenenim procesorjem. Kot da že sedaj nima dovolj opravka s hudo konkurenco v obliki AMD-ja .

3 komentarji

Hitachi naredil kot papir tanek čip

The inquirer - Japonski Hitachi je naredil pomemben korak pri izdelovanju čipov. Naredil je namreč čip, ki je tanek kot list papirja. Vendar nikar ne mislite, da bi čip uporabljen v računalnikih ali kakih drugih elektronskih napravah. Hitachi je čip razvil predvsem za vdelavo v bankovce, čeke in druge pomembne papirje (gotovo za preprečevanje ponarejanja). Čip ima še eno pomembno lastnost - omogoča brezžično povezavo. Z vdelano brezžične povezavo, naj bi se dalo bankovec ali kak drug pomemben papir celo izslediti. Zanimivo. Po zadnjih podatkih sodeč bomo takšne čipe ugledali čez tri leta.

5 komentarjev

VIA in procesorji

VIA Hardware - Čeprav je VIA do sedaj izdala kar nekaj procesorjev, se niti eden model ni vsaj malo uveljavil. Mogoče se bo kaj spremenilo s pred kratkim najavljeno Ezro (masovna proizvodnja v tretjem četrtletju), toda VIA že misli na prihodnost. Naslednje leto naj bi tako predstavili popolnoma novo jedro- C4:
  • C5X (Nehemiah): Novo jedro na 0.13 mikronski tehnologiji bo sprav predstavljeno na začetku naslednjega leta. Največja izboljšava je 17 stopenjski cevovod (namesto 12 stopenjskega v C3 procesorjih), ki bo omogočal doseganje 1.2GHz hitrosti. Procesor bo imel 128KB L1 in 256KB L2 predpomnilnika.
  • C5Y (Esther): V drugi polovici leta 2002 bodo C4 procesorje začeli izdelovati v 0.10 mikronski tehnologiji. To pomeni frekvence okoli 2GHz.
VIA obljublja, da bodo C4 procesorji končno spremenili "sloves" njihovih procesorjev: bili naj bi popolnoma sposobni konkurirati tako Intelovim, kot AMDjevih low-cost rešitvam. Več tukaj.

0 komentarjev

EZRA

X-Bit Labs - Govoril sem vam že o Viinem procesorju imenovanem Ezra. Izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji in bo potomec Viinega Samuela II. Drugače se pa od Samuela II ne bo razlikoval. Ne bo imel več predpomnilnika,... Nič. Samo izdelan bo v manjši tehnologiji, kar pomeni manjše gretje, kar pomeni višjo frekvenco delovanja. VIA bo procesor predstavila na prihajajočem Computex sejmu v Taipeiu. Seveda je Ezra low-cost procesor, ki bi želel konkurirati Celeronom (mogoče) in Duronom (popolnoma nemogoče).

6 komentarjev

VIA in prihodnost

X-Bit Labs - Trenutno je Viin procesor za visoki cenovni razred 733MHz čip, ki ga je VIA predstavila marca. Letos bodo v Samuel 2 družini izšli še 750, 800, 850, 866MHz procesorji.
Do konca tretje četrtine leta (Q3), bo VIA predstavila nov procesor, katerega kodno ime je Ezra. Frekvenca čipa bo segala do 1GHz. Čip Ezra bo imel 128KB prvostopenjskega predpomnilnika (L1) in 64KB drugostopenjskega predpomnilnika (L2). Izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji.
Kmalu za tem bo VIA predstavila popolnoma novo procesorsko linijo. Frekvenca čipa bo do 1.2GHz. Procesorji bodo imeli 128KB prvostopenjskega predpomnilnika (L1) in 256KB drugostopenjskega predpomnilnika (L2). Imeli bodo tudi popolno podporo SSE ukazom. Tudi ti procesorji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji.
VIA namerava v bližnji prihodnosti vstopiti na trenutno zelo poln trg nizko cenovnih procesorjev. Načrtuje, da bodo njeni procesorji konkurenca Duron-om in Celeron-om. Ta cilj bo zelo težko doseči, ker so Duron procesorji nesporni...

8 komentarjev

Prvi testi Samuel2 procesorja

VIA Hardware - Na VIA Hardware so objavili prvi pogled na VIAin prihajajoču Samuel2 procesor. S tem procesorjem VIA namerava doseči 7% tržni delež, tako da bi že moral biti boljši kot propadli Samuel (AKA CyrixIII). In dejansko, Samuel2 bo izdelan v 0.15 mikronski tehnologiji, imel bo 64KB L2 predpomnilnika, delovna napetost pa se bo znižala. Na prvi pogled lepo, toda kako se zadeva obnese? Definitivno bolje, kot predhodnik, toda še vedno v 3D igrah za enako hitrim Celeronom2 precej zaostaja. Že zdaj je torej predvsem jasno, da bo procesor namenjen predvsem nezahtevnem pisarniškem delu. Če vas zadeva zanima, se test le oglejte.

0 komentarjev

Nova Intelova jedra

Intel - Intel je pred kratkim sporočil, da bodo predstavili novo različico (stepping) jeder svojih Pentium3 procesorjev. Stepping se bo iz sedanje cC0 različice spremenil v cD0. Poglejmo si, kaj nam prinaša novo jedro:
  • Spremembo CPUIDja iz 0686h za cC0 v 068Ah za cD0,
  • Delovna napetost je povečana z 1.7V na 1.75V,
  • Izboljšan "Thermal Design Power", kar pomeni boljše hlajenje procesorjev,
  • 1GHz cD0 procesorji bodo na voljo v FC-PGA2 pakiranju z vdelanim Integrated Heat Spreader (IHS) sistemom
Ta Intelov korak je povsem logičen, saj se bodo v prihodnjem letu počasi znebili Copperminov pri nižjih frekvencah, standard pakiranja pa se bo spremenil iz FC-PGA v FC-PGA2 (tudi Tualatini bodo FC-PGA2). Na žalost bo novi standard pakiranja zahteval posebno podporo čipovja, tako da bomo te procesorje lahko uporabili komaj v drugem četrtletju 2001, ko bo prišel i815 B (mogoče bodo na voljo kakšni konverterji [;)]). Kakorkoli, masovna izdelava novih procesorjev naj bi se začela 5. marca 2001, mene pa že...

0 komentarjev