»

Slepo sledenje GPS-u se lahko konča v morju

Slo-Tech - Nekaj nenavadnega se zgodi s človeškimi možgani, ko nas po neznani poti vodi kdo drug, najsi bo to človek ali GPS. Na Velikem otoku na Havajih imajo v marini Honokohau tak problem, ker satelitska navigacija iz neznanih razlogov avtomobile pelje po klančini, ki vodi v morje. Pred mesecem dni sta se dva turista v enoprostorcu mirno zapeljala v morje, enako se je zgodilo minuli teden. To pot so mimoidoči (mimoploveči?) dogodek obeležili na Instagramu.

V marini vedo povedati, da se je v preteklosti zgodilo že več podobnih incidentov, večinoma v nočnih urah, ko je vidljivost slabša. Poškodovanih običajno ni, gmotna škoda pa je seveda uničeno vozilo. S pristojnega ministrstva (Hawaii Department of Land and Natural Resources) so sporočili, da dodatnih označb ne načrtujejo, ker je zelo jasno, da klančina vodi v morje in je namenjena nakladanju plovil na prikolice. A v vseh primerih so turisti slepo sledili GPS-u.

Na havajskem ministrstvu za promet pojasnjujejo, da je GPS na Havajih...

14 komentarjev

Razlogi za večurni izpad Twitterja še niso znani

vir: Downdetector

Slo-Tech - Uporabniki priljubljenega družabnega omrežja so na prve težave naleteli ponoči, zjutraj po našem času pa so jih potrdili tudi predstavniki podjetja. Na namizni različici, pa tudi na odjemalcu TwitDeck je bilo onemogočeno samo tvitanje, odpiranje slik, sprejemanje opozoril ter pošiljanje neposrednih sporočil. Gledano geografsko so izpad najbolj občutili uporabniki v Aziji in Evropi, vse skupaj pa je do dokončne odprave napake trajalo dobrih šest ur. V resnici je statusna stran Twitterja ves čas prikazovala napačne podatke, nekaj časa je na njej celo tičal napis "all systems are operational", kar seveda ni držalo.

Twitterju se je zadnji večji izpad pripetil letos julija, ko je bila storitev nedosegljiva dobro uro, kot razlog so tedaj navajali spremembe v notranji konfiguraciji sistema. Morda je razlog današnjega izpada podoben, določene spremembe so uvajali tudi v zadnjem času, prav včeraj so uporabnikom na platformi iOS omogočili iskanje po neposrednih sporočilih.

3 komentarji

Galileo ne deluje že četrti dan

vir: GSA

Slo-Tech - Že od minulega četrtka zgodaj popoldne je evropski sistem za satelitsko navigacijo v celoti pretežno nedelujoč. Upravljavci navigacije z evropske agencije GSA so kmalu po začetku težav izdali posebno obvestilo NAGU (Notice Advice to Galileo Users), v katerem so opozorili, da lahko uporabniki naletijo na degradirano delovanje sistema, zaradi česar lahko storitev uporabljajo zgolj na lastno odgovornost. Ter, seveda, da bodo delovanje konstelacije poskušali zagotoviti v najkrajšem času. Drugi NAGU je bil...

10 komentarjev

Množičen izpad atomskih ur na satelitih Galileo

Slo-Tech - Evropski navigacijski sistem Galileo, ki je pred mesecem dni začel redno obratovati, ima težave z delovanjem atomskih ur. Na devetih satelitih izmed 18, kolikor jih je trenutno v orbiti, so posamezne atomske ure včeraj prenehale pravilno delovati. Delovanje sistema ni moteno, ker ima vsak satelit več atomskih ur, a v Evropski vesoljski agenciji so vseeno nejevoljni. Konstelacija Galileo še ni popolna in pred izstrelitvijo manjkajočih satelitov je treba najti razlog za težave.

Vsak satelit Galileo ima štiri atomske ure - dve rubidijevi in dve vodikovi. Natančno tiktakanje teh ur je ključ za delovanje sistema, zato je zahtevana natančnost nanosekundna. Glavna ura je vodikova, ki...

12 komentarjev

Evropski navigacijski sistem Galileo začel obratovati

Slo-Tech - Danes je začel delovati evropski satelitski navigacijski sistem Galileo, je sporočila Evropska komisija. Kljub osemletni zamudi Galileo še ni dokončan in še ne pokriva celotnega sveta, zato mu nekoliko nepravilno pravijo globalni navigacijski sistem. To bo postal šele leta 2020, ko se bo sedanja konstelacija 18 satelitov povečala na 30 (24 operativnih in šest rezervnih), kar bo dovolj za pokritost celotnega planeta. Trenutno je satelit 4 defekten, satelita 5 in 6 pa v napačnih orbitah. Že sedaj pa Galileo pokriva celotno Evropo.

Prve produkcijske satelite za Galileo, ki so sestavni del delujočega sistema, so v orbito poslali leta pred petimi leti (testne satelite se izstreljevali že...

33 komentarjev

Evropska vesoljska agencija neuspešno izstrelila satelita za Galileo

NASASpaceFlight.com - Evropska vesoljska agencija je včeraj poizkusila izstreliti prva operativna satelita za evropski satelitski navigacijski sistem Galileo. Izstrelitev je sicer uspela, a sta satelita pristala v napačni orbiti. Ni še jasno, ali ju bodo uspeli iz nizke dvigniti v želeno orbito.

Doslej so namreč v orbito pošiljali le štiri IOV-satelite (in-orbit validation). Peti in šesti satelit so izstrelili včeraj iz Francoske Gvajane z raketo Sojuz-2-1b Fregat-MT, uradno pa poročajo samo o izstrelitveni anomaliji. Gre za 700 kilogramov težka satelita, ki imata dve pasivni vodikovi uri, rubidijevo atomsko uro, generator signala, antene za oddajanje signala, prejemanje krmilnih ukazov, telemetrijo ter posebno anteno za...

29 komentarjev

Današnja izstrelitev prvih satelitov za Galileo preložena

BBC - Danes ob 12.34 po našem času bi morali z izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani v orbito poslati prva satelita za evropski navigacijski sistem Galileo, ki bo predstavljal konkurenco ameriškemu GPS-u. Zaradi težav pri polnjenju rakete Sojuz z gorivom so izstrelitev v zadnjem hipu preložili za 24 ur, podrobnejše informacije podjetja Arianespace, ki raketo upravlja, pa pričakujemo v naslednjih urah.

Sistem Galileo ima svoje začetke v letu 2003, ko sta se EU in Evropska vesoljska agencija (ESA) odločili, da je odvisnost evropske civilne in vojaške satelitske navigacije od ameriškega vojaškega GPS-a nedopustna, saj ga lahko ZDA kadarkoli izključijo ali mu z motenjem zmanjšajo natančnost. Rodil se je projekt 30 evropskih...

23 komentarjev

Razbite GPS kode Galilea

Slashdot - Newswise poroča, da so člani Cornell's Global Positioning System laboratorija uspeli razbiti kode za psevdo naključna števila (pseudo random number - PRN) evropske različice satelitske navigacije Galileo. To pomeni, da bodo lahko uporabniki brezplačno uporabljali GPS sprejemnike.

Za razliko od sistema GPS, ki je brezplačen (uporabnik mora kupiti le sprejemnik), pa je Galileov signal šifriran, saj njegovi lastniki želijo služiti z licenčnino za kode za psevdo naključna števila. Ker pa si GPS in Galileo delita frekvenčno območje, je bil med ZDA in EU podpisan sporazum, da bo del PRN kod odprtokoden. Člani Cornell GPS labolatorija so na začetku januarja zaprosili za te kode, vendar jih niso dobili. Zato so se lotili razbijanja kod, kar jim je uspelo do začetka aprila. Naslednji dan po objavi kod na njihovi spletni strani, je kode uporabil komercialni proizvajalec GPS sprejemnikov NovAtel iz Kanade in pričel za navigacijo uporabljati Galileov satelit GIOVE-A.

18 komentarjev