»

FTC oglobil Avast zaradi prodaje podatkov

FTC - Po dobrih štirih letih smo vendarle dobili epilog razkritja, da je antivirusno podjetje Avast prodajalo osebne podatke svojih uporabnikov: ameriški urad FTC ga je oglobil za 16,5 milijona dolarjev.

V začetku leta 2020 je udarila skupna preiskava medijev Vice in PCMag, v kateri so novinarji razkrili, da je češko varnostno podjetje Avast, ki je skrbelo za nekoč zelo priljubljen istoimenski protivirusnik, med letoma 2014 in 2020 na skrivaj prodajalo osebne podatke, ki so jih skozi svoje programje zbrali o svojih uporabnikih. Metodo so razvili po prevzemu konkurenčnega podjetja Jumpshot leta 2014, ki so ga zatem preobrazili v analitsko podružnico. Skoznjo so več kot 100 partnerjem, kot so bili Google, Microsoft in Pepsi, prodajali podatke o spletnih navadah svojih uporabnikov, torej obiskovanju spletnih strani. In to čeprav so jim programje, ki je te podatke beležilo, oglaševali ravno kot sredstvo za zaščito zasebnosti, oziroma boj proti sledilnim piškotkom. Čehi so takoj po razkritju...

12 komentarjev

Meta bo zaradi škandala Cambridge Analytica plačala 725 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Meta, lastnica Facebooka, se je v kolektivni tožbi zaradi afere Cambridge Analytica poravnala. Plačala bo 725 milijonov dolarjev odškodnine, kar je najvišji znesek za kršitve zasebnosti doslej.

Afera sega v leto 2018, ko se je izvedelo, da je Facebook britanskemu podjetju Cambridge Analytica odobril dostop do osebnih podatkov 87 milijonov uporabnikov. To so izvedli z aplikacijo This is Your Digital Life, ki jo je uporabljalo 270.000 uporabnikov, a ker je aplikacija pridobila tudi podatke o njihovih prijateljih, je bilo prizadetih več deset milijonov uporabnikov. Velika večina ni niti Facebooku niti Cambridge Analytici nikoli dala dovoljenja za zbiranje in obdelavo teh podatkov. To zbiranje je potekalo v letu 2015, a so ga šele tri leta pozneje razkrili v The New York Timesu. Kmalu zatem je Cambridge Analytica propadla.

Proti Facebooku je bila nato vložena kolektivna tožba, v kateri se je podjetje sedaj poravnalo. Ta vključuje 280 milijonov uporabnikov, ki jim skupno pripada 725...

6 komentarjev

FTC že v kratkem nad Facebook zaradi oviranja konkurence?

vir: Pixy

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški mediji poročajo iz dobro obveščenih virov, da naj bi tamkajšnja Zvezna komisija za trgovino (FTC) že novembra vložila obtožnico zaradi oviranja konkurence zoper Facebook. Na to temo naj bi se minuli četrtek sestali člani komisije, ločen postopek, prav tako zaradi domnevnega oviranja konkurence, pa snujejo tudi državni tožilci več zveznih držav pod vodstvom newyorške tožilke Letitie James, še enega pa pripravljajo na pravosodnem ministrstvu.

Mark Zuckerberg je bil letošnjega avgusta že zaslišan pred FTC v zvezi z z domnevno monopolnim položajem podjetja, tokratni postopek pa naj bi pod drobnogled vzel predvsem Facebookove prevzeme manjših konkurentov in ali so bili ti prevzemi izpeljani z namenom ohranjanja monopola.

FTC je Facebook doslej že preiskoval v zvezi z kršenjem zasebnosti uporabnikov. Postopek se je lani končal s poravnavo, v kateri je moral Facebook plačati rekordnih pet milijard ameriških dolarjev kazni.

3 komentarji

Facebook sklenil poravnavo in poravnal pol milijona funtov globe v Veliki Britaniji

vir: Pixabay

Slo-Tech - Spomnimo, podjetje je lani skupilo najvišjo možno kazen, ki jo lahko izreče britanski informacijski pooblaščenec (Information Commissioner’s Office oz. ICO) in sicer zaradi svoje vloge v aferi Cambridge Analytica. Facebook se je tedaj na odločbo pritožil in zdaj z ICO pred sodiščem sklenil poravnavo.

V okviru poravnave podjetju ni bilo potrebno priznati svoje krivde, so se pa zavezali, da bodo poravnali 500.000 funtov kazni. Kazen je mila, a tedaj najvišja možna, ker je bilo dejanje - torej zloraba osebnih podatkov uporabnikov - storjeno pred majem 2018, ko je začel veljati GDPR. Po tem mejniku bi namreč podjetje v najslabšem primeru moralo poravnati 4% svojih letnih prihodkov.

Je pa poravnavo zaznamoval čudno spravljiv diskurz. Facebookov pravni zastopnik Harry Kinmonth je ob tem povedal, da je podjetje v preteklosti že sprejelo pomembne ukrepe za bolj restriktiven dostop in uporabo podatkov s strani razvijalcev aplikacij. Ter da ICO za zdaj ni našel dokazov, da so bili podatki...

8 komentarjev

Facebooku pet milijard dolarjev globe in 20 let nadzora

Slo-Tech - Facebook se je tudi uradno poravnal z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), da bo plačal pet milijard dolarjev globe zaradi kršenja pravice uporabnikov do zasebnosti. Poravnavo so najavili že pred dvema tednoma, saj pa je tudi uradno potrjena. Poleg višine so znane tudi ostale podrobnosti. Med drugim to, da je FTC glasoval po strankarski liniji, torej 3-2, ali naj poravnavo sprejme. Demokratska člana sta želela Facebook tožiti, medtem ko so republikanci potrdili poravnavo.

Glavni problem je, da je Facebook kršil zaveze iz leta 2012 glede zasebnosti. Sodu je dno izbila afera Cambridge Analytica, ko so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem prodajali tretjim podjetjem. FTC...

34 komentarjev

Facebook se je s FTC poravnal za 5 milijard USD

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) se je z vodstvom Facebooka pogodila za poravnavo, potem, ko je zoper podjetje sprožila preiskavo glede domnevnega kršenja zasebnosti uporabnikov. V ospredju preiskave je bila afera Cambridge Analytica, v kateri je istoimensko podjetje dostopalo do osebnih podatkov 87 milijonov uporabnikov tega družabnega omrežja.

Kot poročajo ameriški mediji, bo moral Facebook v okviru doseženega sporazuma poravnati 5 milijard dolarjev globe. Glasovanje v FTC se je pri tem razdelilo po strankarskih linijah, trojica republikancev je tako glasovala za poravnavo, dva člana demokratske stranke - ta se zavzema za bolj čvrsto obrzdanje podjetij, ki upravljajo z...

14 komentarjev

Se Facebooku v ZDA obeta rekordna globa?

Slo-Tech - Po poročanju Washington Posta se Facebooku v ZDA obeta rekordna kazen, ki mu jo bo izrekla Zveza agencija za trgovino (FTC). Po neuradnih podatkih - iz Facebooka komentarjev ni, FTC pa je zaradi prekinitve financiranja ameriške vlade do nadaljnjega zaprta - bo kazen bistveno višja od 22 milijonov dolarjev, ki jih je za podobne kršitve leta 2012 moral plačati Google. Facebooku očitajo kršenje dogovora s FTC iz leta 2011 glede varovanja osebnih podatkov strank.

Leta 2011 se je Facebook s FTC-jem poravnal po obtožbah o zlorabah osebnih podatkov svojih uporabnikov. Del poravnava je bila tudi zaveza, da bo bodo vse prihodnje spremembe terjale izrecno privoljenje (opt-in) in da bo 20 let izvajal zunanje preglede svoje prakse...

6 komentarjev

Zaradi zasebnosti manjši zapleti pri Facebookovem prevzemu WhatsAppa

vir: CNet
CNet - Facebookov ogromni prevzem podjetja WhatsApp z istoimensko aplikacijo za 19 milijard dolarjev je naletel na prve čeri, saj sta dve skupini za zaščito potrošnikov vložili pritožbo pri zvezni komisiji za trgovino (FTC). EPIC (Electronic Privacy Information Center) in CDD (Center for Digital Democracy) trdita, da bo prevzem negativno vplival na uporabnike storitve WhatsApp, čeprav podjetje zagotavlja, da spremembe ne bodo čutili.

Filozofija WhatsAppa in Facebooka je precej drugačna. Medtem ko Facebook ne skriva, da želi o uporabnikih zvedeti vse in še več ter jih aktivno vzpodbuja k deljenju podatkov (zakaj, mislite, vas Facebook sprašuje, kdaj boste izpolnili manjkajoča polja v profilu in vam celo v odstotkih prikazuje, kako daleč ste z izpolnjevanjem?), je WhatsApp...

4 komentarji

Google bo plačal 17 milijonov dolarjev

Googlova (sedaj že izginula) navodila za uporabnike brskalnika Safari

LA Times - Google je dosegel poravnavo s 37 ameriškimi zveznimi državami zaradi kršitve zasebnosti. Plačal bo 17 milijonov dolarjev, pri čemer pa Google ne bo priznal krivde.

Gre za znamenit proces s piškotki v Safariju, s katerimi je Google obšel voljo uporabnikov in jim sledil. Brskalnik Safari namreč privzeto blokira piškotke z domen, s katerimi uporabnik ne interagira. Zato je Google na strani namenoma naložil element iframe in poslal obrazec, kar je Safari razumel kot interakcijo s to spletno stranjo in dovolil shranjevanje Googlovih piškotkov na računalnik.

Zaradi tega je Google že lani plačal 22,5 milijona dolarjev, za kar so se dogovorili v poravnavi s FTC-jem. FTC je tedaj sprožil civilni postopek, ker Google ni spoštoval predhodnega dogovora. Leta 2011 je...

19 komentarjev

EU in ZDA preiskujeta Google zaradi piškotkov v Safariju

The Wall Street Journal - V EU in ZDA so ustrezne inštitucije za varovanje pravic potrošnikov in zasebnosti začele oziroma razširile svoje preiskave zoper Google, saj sumijo, da je bilo Googlovo slednje uporabnikom Applovega Safarija s piškotki protizakonito. Spomnimo, da je Google obšel nastavitve za blokado piškotkov s tretjih domen tako, da je po naložitvi elementa iframe samodejno poslal obrazec, kar je Safari zaznal kot uporabnikovo interakcijo s tretjo spletno stranjo in dovolil shranjevanje nadaljnjih piškotkov s te strani. Google je enak rezultat na drugačen način dobil tudi v Internet Explorerju, s čimer po njegovem mnenju ni nič narobe. Regulatorji trga se s tem ne strinjajo, piše The Wall Street Journal, ki je na sporno...

6 komentarjev

Sony v poravnavi izplačal milijon dolarjev

Sony - Hčerinsko podjetje ameriške podružnice Sonyja, založba Sony BMG Music Entertainment, se je v poravnavi s FTC-jem (Federal Trade Commission) sporazumelo o plačilu milijona dolarjev odškodnine zaradi kršenja pravice do zasebnosti 30.000 mladoletnih otrok po zakonu COPPA (Children's Online Privacy Protection Act). Poleg tega bodo morali naslednjih pet let na svojih straneh objaviti povezavo do izobraževalnih materialov FTC-ja.

Srž problema je več kot tisoč spletnih strani glasbenikov in zabavljačev, ki jih predstavlja Sony BMG. Te od uporabnikov pri registraciji zahtevajo vrsto osebnih podatkov, med drugim rojstni datum. Na 196 takih straneh je Sony BMG zavestno zbiral osebne podatke otrok brez dovoljenja staršev. Mnoge izmed strani so jim poleg tega omogočale izdelavo osebnih podstrani, recenzije albumov, objavljanje lastnih fotografij in videov, komentiranje na forumih in uporabo pomenkov. Tako so lahko prišli v stik z drugimi uporabniki vseh starosti, tudi odraslimi, kar je...

10 komentarjev