»

Amazon izstrelil prva satelita za svojo konstelacijo

Reuters - Amazon je včeraj v orbito poslal prva satelita, sicer še v fazi delujočih prototipov, ki bosta sestavljala konstelacijo Kuiper. Z njo želi Amazon konkurirati SpaceX-ovemu Starlinku pri nudenju širokopasovnega dostopa do interneta. Satelita z neizvirnima imenoma Kuipersat-1 in Kuipersat-2 bosta krožila v orbiti 500 kilometrov nad površjem, kjer ju bodo uporabljali v testne namene. Najprej bodo preverili njuno delovanje, nato bosta razprla sončne celice, sledil pa bo preizkus dostopa do interneta na Zemlji z uporabo teh satelitov.

Amazonov podpredsednik za projekt Kuiper Rajeev Badyal je ob tem dejal, da sta to prva satelita, ki ju je Amazon kdajkoli poslal v vesolje. Načrti so sicer bistveno velikopoteznejši, saj naj bi v naslednjih šestih letih projekt Kuiper dobil 3236 satelitov. Polovico jih bodo izstrelili do leta 2026 - to zahteva regulator -, že konec prihodnjega leta pa bo Kuiper regionalno že začel nuditi dostop do interneta. S tem bo sledil Starlinku, ki ima v orbiti že...

13 komentarjev

Amazon, Boeing, Astra Space in drugi želijo še 35.000 satelitov

Slo-Tech - Čeprav Amazon sploh še ni utiril nobenega satelita za svoj satelitski internet, kar kani storiti prihodnje leto, od ameriškega regulatorja zahtevajo dovoljenje za utirjenje dodatnih 4538 satelitov. S tem bi lahko imel Amazonov sistem Kuiper 7774 satelitov v nizkih orbitah, s čimer želi konkurirati SpaceX-u in OneWebu.

Amazon seveda ni edino podjetje, ki je zaprosilo za dovoljenja za izstrelitve novih satelitov. Skupno je devet podjetij zaprosilo za dovoljenje za utirjenje 35.000 satelitov, kar je več kot sedemkrat več od trenutno delujočih satelitov v vesolju. K temu je treba dodati še 30.000 satelitov, za katere SpaceX že ima odobritev in jih bodo izstrelili v prihodnjih letih. V vesolju bo torej precej gneče. Med podjetji je tudi Boeing, ki je že dobil dovoljenje za 132 satelitov, sedaj pa jih želi že 5789. Astra Space jih potrebuje 13.620.

Trenutno je v vodstvu SpaceX, ki jih je že izstrelil 1700, sledi pa mu OneWeb. A kot kažejo zahtevki, je zanimanja ogromno.

15 komentarjev

Boeingu dovoljenje za satelitski internet

Slo-Tech - Druščini podjetij, ki gradijo satelitski internet, se pridružuje tudi Boeing. Ameriška Agencija za telekomunikacije (FCC) mu je izdala dovoljenje za izstrelitev 132 satelitov, ki bodo iz nizke orbite na višini 1056 kilometrov zagotavljali internetno povezavo. Poleg tega kanijo v orbito poslati še petnajst satelitov, ki bodo na višini med 27.355 in 44.221 kilometrov.

Vsi sateliti bodo oddajali v pasu V na frekvencah 37,5-42 GHz (na Zemljo), 47,2-50,2 GHz in 50,4-51,4 GHZ (oba z Zemlje v orbito). Medsatelitske povezave bodo potekale na frekvenci 65-71 GHz in pasu Ka. Boeing je vlogo podal marca 2017 in jo dopolnil leto pozneje. FCC je decembra 2018 vlogo sprejel v obravnavo, na kar so se odzvali Hughes, SES Americom, O3b in SpaceX. Trajalo je torej skoraj tri leta, da so FCC-jevi mlini premleli zahtevek, vmes pa se je spremenila tudi zakonodaja.

Boeingova konkurenca, ki je nastopala kot udeleženec v postopku, je zatrjevala, da Boeing želi pošiljati satelite v orbite, kjer je gneča...

23 komentarjev

SpaceX-ovi sateliti bodo lahko bliže

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je SpaceX-u odobrila uporabo nižjih orbit za satelite, ki bodo omogočali delovanje sistema za satelitski internet Starlink. Ko je SpaceX leta 2018 zaprosil za dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov, so zahtevali orbite na višini 1110-1325 kilometrov. Leto pozneje so dobili dovoljenje, da lahko 1500 izmed teh satelitov postavijo niže. Včeraj pa je SpaceX dobil še dodatno dovoljenje, da sme še 2814 satelitov krožiti na višini 540-570 kilometrov namesto prvotnih 1100 kilometrov. Trenutno ima SpaceX torej različna dovoljenja, saj bodo sateliti na različnih višinah. Skupno bo lahko v omenjeni nizki orbiti 4408 satelitov, še 7518 pa jih lahko pošljejo na višino 335-346 kilometrov.

FCC je zavrnil pripombe konkurentov Amazona in OneWeba, da bi sateliti v nizkih orbitah povzročali interferenco, povečali nevarnost trkov in ovirali konkurenco. SpaceX-u je nasprotovalo več kot 200 različnih podjetij in organizacij. Ob tem je FCC v...

20 komentarjev

Ameriška vojska bo tri leta preizkušala SpaceX-ov satelitski internet

Slo-Tech - SpaceX in ameriška vojska sta podpisala pogodbo o preizkušanju SpaceX-ove konstelacije satelitov Starlink za dostop do interneta v ameriški vojski. V naslednjih treh letih bo vojska preverjala, ali je SpaceX-ova rešitev ustrezna za širšo uporabo v vojski. Gre za tako imenovano pogodbo CRADA (Cooperative Research and Development Agreement), po kateri vojaški razvoji laboratoriji sodelujejo z zasebnimi podjetji, neprofitnimi ustanovami ali drugimi organi. Gre za uveljavljen način preizkušanja novih tehnologij, preden se ameriška vojska odloči za nakup.

V konkretnem primeru bo torej vojska preverjala, ali je konstelacija satelitov v nizkih orbitah, ki nudijo dostop do interneta, primerna za vojaške potrebe. To tudi ni prva CRADA, ki jo je ameriška vojska podpisala v zvezi s satelitskimi komunikacijami, saj so v preteklosti sodelovali na primer s SES in Kratosom. Trenutni satelitski internet, ki ga uporablja ameriška vojska, je počasen in okoren. Ker temelji na geostacionarnih...

0 komentarjev

SpaceX za svoje omrežje preizkuša temne satelite

Artefakti zaradi satelitov

Slo-Tech - SpaceX intenzivno gradi svojo konstelacijo satelitov v Zemljini orbiti, s katerimi želi ponuditi globalno dostopen internet. Podjetje je zaprosilo za dovoljenje za izstrelitev 30.000 satelitov, trenutno pa jih je v orbiti 180. Zadnjo skupino 60 satelitov so izstrelili v ponedeljek, med katerimi je tudi črna ovca. Satelit DarkSat je pobarvan s temno barvo, da bi omejili njegov odblesk. Odbijanje sončne svetlobe od satelitov bi lahko motilo astronomska opazovanja, so že lani pisali v Nature. SpaceX ni edini, ki gradi veliko konstelacijo satelitov za internet, saj so tu še Facebook, Oneweb, Iridium in drugi. Letos bi lahko imeli v orbiti že nekaj tisoč tovrstnih satelitov. Trenutno okrog Zemlje kroži okrog 8000 satelitov.

SpaceX-ovi sateliti iz skupine Starlinks so dejansko vidni na nočnem nebu, in sicer tik po izstrelitvah, ko še niso v končnih orbitah. Kasneje so više in so manj moteči. Tudi orientacija njihovih sončnih panelov je drugačna, ko so še nizko, kar dodatno prispeva k...

13 komentarjev

SpaceXov satelitski internet že prihodnje leto?

Tovorni prostor v konici Falcona 9, natrpan s 60 sateliti. Vir: Flickr

vir: Space News
Space News - Predsednica in COO podjetja SpaceX, Gwynne Shotwell, je na srečanju z novinarji povedala, da bodo ponudbo širokopasovnih povezav s pomočjo svojega satelitskega sistema Starlink začeli tržiti že sredi leta 2020. Gre za bodočo konstelacijo več deset tisoč satelitov v nizki orbiti, ki bodo navzdol žarčili internetno povezavo. Ideja je, da bi s takimi povezavami opremili kraje na zemlji, kamor sicer ne bi imelo smisla vleči običajnih povezav.

Podjetje je do sedaj uspešno utirilo 55 satelitov, na krovu Falcona 9 jih je letošnjega maja sicer poletelo 60, a so s tremi takoj po utirjenju izgubili povezavo, dva pa so s pomočjo potisnikov namenoma poslali na zgorevanje nazaj v zemeljsko atmosfero, da bi preizkusili oz. demonstrirali možnost njihove deorbitacije. Večina od preostalih zdaj kroži na razdalji 550 km od Zemlje in že opravlja svoje delo. To je včeraj s tvitom, ki je potoval v vesolje in nazaj, potrdil tudi Elon Musk.

Preden bodo njihove stranke prihodnje leto zares začele...

32 komentarjev

Amazon želi izstreliti 3.236 satelitov

Seeking Alpha - Amazon je eno izmed podjetij, ki so skočila na vlak satelitskega interneta in se pripravlja na izstrelitev več tisoč majhnih satelitov, ki bodo v tirnicah blizu Zemlje nudili dostop do interneta. Projekt se bo imenoval Kuiper in bo v prvi fazi potreboval 3.236 satelitov, kaže nova vloga Amazona pri FCC. Amazon je FCC uradno zaprosil za dovoljenje za izstrelitev satelitov, ki bi več deset milijonom ljudi po svetu omogočili dostop do interneta.

Poleg FCC želijo podobne konstelacije satelitov za dostop do interneta postaviti še vsaj Facebook, OneWeb, Telesat, Iridum in seveda SpaceX. FCC je doslej že odobril izstrelitve okrog 13.000 satelitov, ki v glavnem pripadajo SpaceX-u. Načeloma bodo vsi ti sateliti krožili v nizkih...

39 komentarjev

Amazon pripravlja omrežje več kot 3000 satelitov za internet

Slo-Tech - Amazon se pridružuje skupini podjetij, ki nameravajo v nizki orbiti postaviti konstelacijo več sto ali tisoč satelitov, s katerimi bi nudili dostop do interneta. SpaceX velikopotezno načrtuje 12.000 satelitov, ostali pa nekoliko manj. Glavni igralci so poleg SpaceX-a še Facebook, OneWeb, Telesat in Iridum, brca pa še kup manjših zagonskih podjetij. Sedaj dobivajo resno konkurenco, saj je Amazonova podružnica Kuiper Systems LLC pri Mednarodni zvezi telekomunikacije (ITU) vložila tri prijave za določitev tirnic (1, 2, 3).

V Amazonu so potrdili, da je Kuiper njihov projekt. Imel bo 784 satelitov na višini 590 kilometrov, 1296 satelitov na 610 kilometrih ter 1156 satelitov na 630 kilometrih. Skupaj bodo pokrivali področje med 56...

15 komentarjev

SpaceX bo več kot podvojil število vseh satelitov v orbiti

Slo-Tech - Komercialni sateliti v vesolju niso nič neobičajnega, a vseeno velja omeniti novo dovoljenje, ki ga je SpaceX dobil od Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC). Podjetje bo smelo v orbito poslati 7000 satelitov. Za primerjavo: v orbiti je trenutno okrog 5000 satelitov, izmed katerih jih deluje slabih 2000. SpaceX je že imel dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov v drugem projektu. Oba sta namenjena zagotavljanja internetne povezljivosti. FCC je dovolil tudi izstrelitev več sto satelitov podjetij Kepler, Telesat in Leosa, ki prav tako želijo s sateliti v nižji in srednji orbiti prinesti internet na Zemljo. SpaceX meri na cel svet, Kepler in Telesat na ZDA, LeoSat pa na poslovne uporabnike. V preteklosti je FCC podobne projekte že odobril...

5 komentarjev

SpaceX začel gradnjo satelitskega megaomrežja

Slo-Tech - Po nekaj dneh prelaganja je SpaceX danes vendarle izstrelil prva satelita, ki predstavljata zametek prihajajočega širokopasovnega internetnega omrežja Starlink. Na raketi Falcon 9 so z izstrelišča Vandenberg v Kaliforniji v orbito poslali prva prototipa. Prve stopnje rakete to pot niso lovili, ker je šlo za rabljeno raketo. SpaceX za zdaj prvo stopnjo raket uporablja največkrat dvakrat. So pa, žal neuspešno, poizkusili z mrežo na ladji uloviti del aerodinamične modifikacije oz zaščito tovora (fairing). Glavni tovor pa je predstavljal satelit Paz, s katerim bo španski Hisdesat z višine 514 kilometrov za špansko vlado in druge naročnike slikal planet. A nas bolj zanima Starlink.

Mikrosatelita Microsat-2a in Microsat-2b bosta zbirala potrebne podatke in v...

39 komentarjev

Leta 2019 zametki satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami

Slo-Tech - Ponudnikov satelitskega interneta je že kar nekaj, a vsi ponujajo internet prek geostacionarnih satelitov. Ti so venomer nad isto točko na Zemlji, kar zelo poenostavi postavitev omrežja, a hkrati pomeni, da ti sateliti krožijo 36.000 kilometrov nad Zemljo. Z upoštevanjem vseh dejavnikov to pomeni, da je tipična zakasnitev pri dostopu do interneta na tak način 600 milisekund in več. To pa je že moteče za nekatere dejavnosti, denimo pogovore v realnem času ali seveda igranje iger. Rešitev je konstelacija več satelitov, ki krožijo precej bliže Zemlji. To načrtujeta podjetji OneWeb in SpaceX.

OneWeb je še korak bliže k temu. Včeraj so namreč dobili dovoljenje ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) za postavitev konstelacije satelitov, ki bodo krožili...

31 komentarjev

Wyler in Musk tekmujeta za satelitski internet

Bomo šli tudi na Mars?

Slo-Tech - Minuli teden je bil za Elona Muska precej natrpan, saj ni najavil le Hyperloopa, temveč je predstavil tudi svoje zamisli glede satelitskega interneta, s katerim želi obdati Zemljo, kasneje pa poskrbeti tudi za povezavo na Marsu, če ga bomo res kdaj kolonizirali. O tem je nekaj povedal že lani, a njegov SpaceX ni edino podjetje, ki se ukvarja s satelitskim internetom.

Resno konkurenco bo namreč predstavljal njegov stari znanec Greg Wyler, ki je prav tako najavil satelitski internet prihodnosti. Wyler je ustanovitelj podjetja OneWeb, ki želi internet prinesti trem milijardam ljudi, ki še nimajo dostopa do medmrežja (odtod ime projekta O3b). Začel je v podekvatorialni Afriki, kjer njegovi sateliti že ponujajo povezavo do...

48 komentarjev