»

Mac Pro bodo kot kaže sestavljali na Kitajskem

The Wall Street Journal - Apple je zadnja leta ponosno razglašal, da vse njihove najzmogljivejše računalnike sestavljajo v ZDA, natančneje v teksaškem Austinu. Gre za pomembno držo v času, ko se podjetja, večinoma zaradi nižjih cen delovne sile, odločajo za selitev proizvodnje v druge dele sveta. Kakorkoli, ko kaže so tudi pri Applu podlegli, kot poročajo ameriški mediji (vir je plačljiv, alternativa), ki se sklicujejo na vedenje dobro obveščenih, naj bi zadnji model Maca Pro sestavljali v tovarni podjetja Quanta Computer v bližini Šanghaja. Ne le zaradi nižje cene, v podjetju niso bili docela zadovoljni s kakovostjo in hitrostjo v teksaški tovarni.

Sodeč po odgovoru predstavnikov Appla, nekaj zares je na stvari: "Kot vsi naši izdelki, je...

26 komentarjev

Zakaj Apple proizvaja iPhone na Kitajskem

Slo-Tech - Enostavno bi bilo trditi, da se stvari na Kitajskem proizvajajo, ker se zaradi nižjih cen tam pač bolj splačajo. To je gotovo eden izmed razlogov, a še zdaleč ni edini ali najpomembnejši. The New York Times razkriva zanimivo zgodbo o vijakih, ki pojasnjuje, da je razlogov še bistveno več. Spomnimo, da je leta 2012 Applov izvršni direktor Tim Cook napovedal, da bodo nekateri Maci kmalu sestavljeni v ZDA. Do danes se to še ni zgodilo.

Ne gre le ali sploh za ceno delovne sile. Ta je na Kitajskem nedvomno cenejša. V mestu Žengžou (Zhengzhou) na severu države, kjer stoji največji proizvodni...

122 komentarjev

Apple bo popravljal tudi starejše naprave

Slo-Tech - Doslej je Apple servis in rezervne dele za svoje izdelke zagotavljal pet let, potem pa jih je razglasil za zastarele (obsolete) ali starodobne (vintage). Toda v Cupertinu so očitno spoznali, da se jim splača nuditi daljšo podporo, saj so uporabniki često pripravljeni plačati za popravilo starejše naprave. Applove naprave niso poceni, zato je njihovo popravljanje smiselno dlje. Odslej bo Apple popravljal tudi stare MacBooke Pro in iPhone, če bomo to plačali.

Pilotni program se je začel že januarja, sedaj pa so ga z ZDA in Turčije razširili na ves svet. To pomeni, da bo odslej moč dobiti uradno popravilo iPhona 4S, iPhona 5 in MacBooka Air iz leta 2012 (vseh vsaj do konca leta 2020). Do konca leta bodo na seznamu še MacBook Pro iz let 2012...

31 komentarjev

Foxconn spet o širitvi v ZDA

Slo-Tech - Največji svetovni proizvajalec elektronike, tajvanski Foxconn, ki glavnino izmed milijonske armade zaposluje na Kitajskem, vnovič glasno premišlja o selitvi v ZDA. Že pred letom dni so o tem govorili, a se potem iz vsega skupaj razen študijskih obiskov ni izcimilo nič. Sedaj naj bi v ZDA začeli proizvajati panele za LCD-televizorje.

Foxconnov izvršni direktor Terry Gou je ta konec tedna v Tajpeju na pogovoru z guvernerko Arizone Janice K. Brewer, da so zainteresirani za postavitev tovarne v zvezni državi Arizoni v ZDA. Pogovori s tamkajšnjo vlado trajajo že vsaj dve leti, Foxconn pa si seveda za širitev obeta tudi vladno pomoč v obliki subvencij in posojil.

Plača delavcev na Kitajskem v Foxconnovih znaša 300-400 evrov, medtem ko je v ZDA...

23 komentarjev

Apple končno predstavil Mac Pro z 8 jedri

AppleInsider - Apple Inc. je včeraj, v sredo, 4. aprila 2007, po tihem dokončno le predstavil svoj namizni računalnik Mac Pro za profesionalce, ki se po novem lahko naroča z vse do osmimi jedri, ki se seštejejo s pomočjo dveh 4-jedrnih Xeonov na osnovi Core arhitekture.

V Apple-ovi spletni trgovini (zaenkrat le v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, od naslednjega tedna dalje pa dosegljiv tudi v večini večjih evropskih držav; čeprav večina evropskih Apple Store-ov ža kar nekaj časa sprejema prednaročila) lahko tako po novem skonfigurirate Mac Pro delovno postajo s parom 3 GHz-nih Xeonov s kodnim imenom " Clovertown". Tudi novi Xeoni - kot že do sedaj večina iz serije 5xxx - je zgrajena na Core mikroarhitekturi.



V primeru, da boste pri nakupu izbrali 8-jedrne Clovertowne prištejte k osnovni ceni Mac...

26 komentarjev

Apple predstavil Mac Pro

Mac Pro

Slo-Tech - Apple-ov prehod na Intelova srca je s predstavitvijo Mac Pro končan. V kateri koli konfiguraciji boste dobili par Woodcrestov (Xeon 5100 – 4 MB L2 in 1.33 GHz FSB), od 2, preko 2.66, do 3 GHz. Mac Pro z dvema 2.66 GHz Xeon 5100, z 1GB RAM-a, GeForcem 7300GT (256MB RAM) in 16x SuperDrive pogonom, bo denarnico stanjšal za 2.499 dolarjev. Na očitke, da gre še vedno za (pre)drage stroje, Jobs odvrača, da podobe Dell-ove postaje stanejo skoraj 1000 dolarjev več.



Najnovejša delovna postaja je na zunaj enaka kot prejšnja, G5. Ohišje se na zunaj ni spremenilo, novosti so...

126 komentarjev