»

Apple zapušča glavni dizajner

Jonathan Ive

vir: Wikipedia
Financial Times - Jonathan Ive, imenovan tudi Jony, je v podjetju delal vse od leta 1992, kjer je že kmalu postal vodja oddelka za oblikovanje. Bil je tesen sodelavec pokojnega Steva Jobsa, ko se je ta leta 1997 vrnil v tedaj hirajoče podjetje, sta skupaj zasnovala iMaca, ki je leto pozneje Apple vrnil na pota slave.

Ive je brez dvoma eden najboljših industrijskih oblikovalcev na svetu. Kar nenazadnje...

59 komentarjev

WWDC 2018: Apple razkrije iOS 12 in macOS Mojave

Apple - Za nami je Applova vsakoletna konferenca, namenjena razvijalcem, skratka, tematsko pretežno softversko obarvan dogodek, poln napovedi, ki pa bodo uporabnikom zares na voljo šele jeseni.

Med ključne novosti sodi novi iOS, njegova dvanajsta inkarnacija, ki se bo osredotočil predvsem na hitrost delovanja naprav, še posebej tistih starejših. Pač, zaradi pritoževanja uporabnikov, da vsaka nova različica operacijskega sistema ubije zmogljivosti njihovega mlinčka. Aplikacije na iPhonu 6 plus naj bi ste tako odpirale kakih 40 % hitreje. Druga omembnejša novost je zaščita uporabnikov pred pretirano uporabo naprav. Da, Apple si z naborom ukrepov, ki bodo aplikacijam preprečevali nadlegovanje, denimo s pop up opozorili, morda nekoliko pljuva v...

44 komentarjev

Apple dobil novega drugega moža

The Wall Street Journal - Apple je dobil novega operativnega direktorja (COO), ki v hierarhiji podjetja predstavlja drugo najvišjo funkcijo, takoj za izvršnim direktorjem Timom Cookom. Odgovorno funkcijo prevzema dosedanji podpredsednik Jeff Williams, ki je v Applu zaposlen že od leta 1998. Od leta 2004 je bi podpredsednik proizvodnega oddelka, od leta 2010 pa je nadzoroval celotno Applovo verigo dobaviteljev do končnega izdelka in podpore. Odigral je ključno vlogo pri uspešni splavitvi iPhona, kasneje pa se je posvetil projektu Apple...

17 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

GT Advanced Technologies gre v stečaj

Peči za Applove komponente v tovarni v Arizoni

vir: Ars Technica
Ars Technica - GT Advanced Technologies se na prvi pogled zdi nepomembno podjetje, a gre za Applovega partnerja, ki dobavlja safirno steklo. To Apple uporablja kot zunanjo lečo fotoaparata na iPhone 6 in 6 Plus, na gumbu s TouchID ter na prihajajoči uri Apple Watch. Safirno steklo ima namreč odlične mehanske lastnosti, ki je izredno odporno na praske in je pogosto v uporabi na urah višjega cenovnega razreda. Spomnimo se lahko poročil, da je Apple skupaj s partnerjem kupil večje število peči, primernih za izdelavo safirnega stekla, kar je seveda podžgalo govorice, da bo iPhone 6 (takrat se je še vedno pričakovalo le eno velikost) jasno imel čez zaslon safirno steklo.

GT Advanced Technologies sicer trguje na borzi NASDAQ, delnica pa je v preteklih mesecih dosegla skoraj 20 dolarjev na račun...

16 komentarjev

Jabolčni razmišljajo o prehodu z Intela na ARM

Applovi mobilni čipi.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Bloomberg že drugič v dobrem mesecu dni piše, da se Apple počasi pripravlja na prehod z Intela na povsem lastne ARM čipe, to seveda za svojo linijo prenosnikov in namiznih računalnikov. Sodeč po izpovedih insajderjev, ki seveda želijo ostati anonimni, naj bi se prehod zgodil v štirih do petih letih, po tem, ko pride naslednja različica operacijskega sistema OS XI, oz. "iOS X".

Zanimivo, Apple je k Intelu prestopil pred malo več kot 7 leti, po tem ko so preveč časa v popolni tajnosti čarali x86 različico OS X. Po začetnem navdušenju se je Intel nadejal tudi pogodbe za izdelavo mobilnih čipov, vendar brez sreče. Apple je namesto tega stavil na britanski ARM, pohopsal več ključnih...

107 komentarjev