»

Mozilla s pretečenim certifikatom pomotoma onesposobila vse razširitve v Firefoxu

Slo-Tech - Številni uporabniki Mozillinega brskalnika Firefox so danes ponoči ugotovili, da so prenehale delovati vse razširitve v brskalniku. Sporočila o napakah so različna, običajno pa piše, da razširitve ni možno preveriti in je zato onemogočena. Težava ni prizadela vseh uporabnikov, a o nevšečnostih vseeno poroča več milijonov uporabnikov. Mozilla je hrošča že potrdila in se lotila odpravljanja težave.

Kot kaže, se srž problema skriva v pretečenem certifikatu, ki mu je veljavnost iztekla danes ob polnoči po univerzalnem koordiniranem času. Ker morajo biti razširitve za uporabo podpisane, je potek certifikata avtomatično pomenil njihovo onesposobitev. Mozilla je to zahtevo uvedla v verziji 48 leta 2016, da bi omejila širjenje malwara in otežila namestitve lažnih...

92 komentarjev

Firefox Quantum je kvantni skok naprej

Slo-Tech - Danes je izšla nova verzija Firefoxa, ki nosi že zaporedno številko 57. Čeprav Firefox izhaja v hitrem ciklu in si verzije sledijo kot po tekočem traku, je tokratna verzija nekaj posebnega. Mozilla je označuje kot največjo prelomnico v 13 letih, spremembe pa so tako velike, da so ji dali tudi posebno ime Firefox Quantum. Poglejmo, kaj je novega.

Novi Firefox je hitrejši, modernejši in vitkejši. Quantum je že nekaj časa ime za projekt predelave Firefoxovega pogona z namenom izboljšati hitrost in odzivnost. V Mozilli se pohvalijo, da je novi Firefox dvakrat hitrejši od Firefoxa izpred pol leta, ki porabi tudi precej manj pomnilnika. Po nekaterih testih naj bi pri enaki obremenitvi porabil 30 odstotkov manj pomnilnika od...

235 komentarjev

Velike spremembe v Firefoxu: podpisovanje razširitev, WebExtensions za združljivost, Electrolysis za ločene procese

Mozilla.org - Mozilla je najavila korenite spremembe v ustroju Firefoxa, ki bodo že zelo kmalu močno vplivale na razvijalce razširitev zanj, opazno pa tudi na uporabnike.

Razširitve bodo odslej delovale prek nove API-knjižnice Web Extensions, ki je združljiva z Blinkom. To pomeni, da bodo iste razširitve z minimalnimi prilagoditvami delovale v Firefoxu, Chromu, Safariju, Operi in morda celo Microsoft Edgeu. Novost pričakujemo v Firefoxu 42, ki je trenutno v fazi beta. V Mozilli priznavajo, da bo to kratkoročno povzročilo veliko dela razvijalcem, a da je to prava pot in da bo končni rezultat vreden truda. Delovanje razširitev prek tehnologij XUL in XPCOM bodo onemogočili v naslednjih 18 mesecih, kar ne bo vplivalo na razvijalce, ki uporabljajo Jetpack SDK.

Že v...

57 komentarjev

Google z razširitvami

Stanje GMaila, spodaj levo

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Ena glavnih zmogljivosti, poleg podpore certifikatom, ki po besedah uporabnikov manjka Googlovemu spletnemu brskalniku Chrome, je podpora dodatkom. Chrome sicer že podpira poganjanje zapakiranih uporabniških skript (podobno Greasemonkey dodatku za Firefox), a je to daleč od zmogljivosti pravih dodatkov.

Zadnja razvijalska različica (ter nočne verzije) Chromea pa prihaja s pravo podporo razširitvam. V primerjavi s Firefoxovimi razširitvami po namestitvi ni potreben ponoven zagon brskalnika, ni pa še implementiran enostaven pregledovalnik nameščenih dodatkih. Nastavljanje oz. odstranjevanje tako poteka z brskanjem po mapah v razsikovalcu, po vrhu vsega pa je tovarniško podpora izklopljena. Slednje se popravi z dodatkom zastavice pri zagonski vrstici (--enable-extensions).

Nekaj testnih...

5 komentarjev