»

Rusija se je (vnovič) uspešno odklopila od globalnega spleta

RBC - Rusija je ponovno izvedla poskusno ločitev od preostalega svetovnega spleta, poroča tamkajšnji poslovni dnevnik RBC. Preskusni odklop je potekal med 15. junijem in 15. julijem, pri njem pa so sodelovali vsi veliki ruski ponudniki telekomunikacijskih storitev. Kako dolgo je bil t. i. RuNet tokrat dejansko izoliran od preostalega sveta, ni znano.

Rusija je zakon o suverenem spletu sprejela leta 2019, in sicer zaradi agresivne narave ameriške nacionalne strategije za informacijsko varnost ter zaradi strahov, da bi njihovo državo od zunaj nenadoma odrezali od svetovne omrežne infrastrukture. Tem razlogom so letos dodali še strah pred večjim informacijskim napadom. Zakon sicer vladi nalaga, da enkrat letno testno odklopi domači del omrežja in s tem preizkusi funkcioniranje največjega svetovnega intraneta brez dostopa do globalnega podatkovnega toka in DNS sistema. Lani so test zaradi izrednih razmer ob pandemiji COVID-19 sicer izpustili.

Podrobnosti delovanja takega omrežja niso...

29 komentarjev

Rostelekom (spet) obtožen ugrabitve spletnega prometa

vir: Pixabay

Slo-Tech - Prejšnji teden se je spletni promet okoli 200 največjih svetovnih ponudnikov spletnih vsebin nenadoma za približno uro preusmeril skozi strežnike Rostelecoma, ruskega ponudnika telekomunikacij v državni lasti. Med prizadetimi so bili tudi Google, Amazon, Facebook, Akamai, Cloudflare, GoDaddy, Digital Ocean, Joyent, LeaseWeb, Hetzner in druga znana podjetja.

Za zdaj ni znano ali je šlo za zlonamerni Border Gateway Protocol (BGP) napad, pri katerem en od usmerjevalnikov preprosto prikaže tuje IP naslove kot svoje, kar drugi udeleženci po načelu zaupanja vzamejo resno in tudi sami prilagodijo usmerjevalne tabele. Od tega trenutka dalje, pa vse dokler nekdo tega ne opazi, bo promet tekel preusmerjeno. Pred poldrugim letom je tak incident zakrivil Nigerijski ponudnik MainOne, kjer so zaradi napake med posodabljanjem skozi svoj sistem speljali promet vseh Googlovih IP številk. Prav tako ima glede tega pisano zgodovino Kitajska, kot se spomnimo, se je to primerilo tudi lansko poletje.

...

1 komentar

Samsung in Huawei bosta izpolnila zahteve ruskega "antiapple" zakona

Slo-Tech - Rusija je lani jeseni sprejela zakon, po katerem morajo ponudniki strojne opreme - zakon za zdaj govori o osebnih računalnikih, pametnih telefonih in televizorjih - na svoje naprave obvezno naložiti ruske ekvivalente programske opreme, odobrene s strani ruske vlade, pri čemer dovoljuje, da je ob njej še vedno naložena tudi originalna programska oprema. Zakon bo začel veljati z mesecem julijem, Huawei, ki ima v Rusiji največji, 33 odstotni tržni delež in Samsung z 28 %, pa sta pred dnevi sporočila, da že sodelujeta z oblastmi in bosta ustrezno prilagodila prednaložene aplikacije.

Zakona se je takoj prijelo neuradno ime antiapple zakon, zaradi neomajnega stališča podjetja glede tuje programske opreme. Apple, ki ima 10 % tržni delež, je že pred časom sporočil, da na svoje izdelke nima namena nameščati aplikacij tretjih ponudnikov in da bo zaradi zakona najverjetneje prisiljen razmisliti o svojem nadaljnjem delovanju v Rusiji.

Podrobnosti zakona, denimo kazni za kršitve, še niso...

6 komentarjev

Rusija nadaljuje vzpostavljanje lastnega interneta

Uveljavitev nove zakonodaje novembra 2019 so spremljali protesti

Slo-Tech - Potem ko je letos v Rusiji začel veljati zakon o nadzoru interneta, ki daje državi pristojnosti za nadzor ter omejitve in celo za popoln odklop interneta od mednarodnih povezav, so pred božičem to tudi preizkusili. V ponedeljek so izvedli prvi preizkus na ravni države, ki je po besedah ministrstva za telekomunikacije uspel. Podrobnosti o preizkusu niso javno znane, trdijo pa, da uporabniki niso opazili večjih motenj. V testu so sodelovali vsi operaterji, ponudniki storitev elektronske pošte in hipnega sporočanja, državne inštitucije in varnostne službe.

Z možnostjo odklopa od mednarodnih povezav želi Rusija dobiti orodje za zaščito pred hekerskimi napadi, s katerimi bi tuje sile morebiti želele ohromiti delovanje elektronskih povezav v državi. Tehnične podrobnosti ostajajo neznane, vemo pa, da bi v primeru ukaza o odklopu ponudniki dostopa do interneta in operaterji morali poskrbeti, da se nemoteno dostavljajo le še lokalni paketki. To je sicer tehnološko težko doseči, zlasti če...

52 komentarjev

Rusija snuje lastno, "zanesljivejšo" Wikipedijo

vir: Kremelj

vir: Die Welt
Die Welt - Ruski predsednik Vladimir Putin je na srečanju Sveta za ruski jezik v Kremlju napovedal domačo alternativo za znano odprto enciklopedijo Wikipedija, in sicer spletno različico Velike nove ruske enciklopedije. Tozadevni zakon je sicer že v parlamentarni proceduri, po njem naj bi v ta namen do leta 2020 namenili 24 milijonov evrov, denar pa bo dobila založba, ki je med letoma 2007 in 2014 pripravljala tiskano različico ruske enciklopedije.

Kot je še dejal Putin, je ta ukrep zagotovilo za dostop do zanesljivih informacij, podanih v moderni obliki, ni pa znano ali je s svojo napovedjo meril tudi na kako bodočo blokado Wikipedije znotraj meja Rusije.

Putinova napoved je še okrepila strahove pred postopnim informacijskim zapiranjem Rusije, saj je prišla v javnost le nekaj dni zatem, ko je stopil v veljavo zakon, ki oblastem v Kremlju omogoča izolacijo ruskega dela svetovnega spleta, prestrezanje vsebine internetnega prometa ter formiranje lastnega DNS sistema.

43 komentarjev

Putin podpisal zakon o suverenosti spleta

vir: Forbes
Forbes - Zakon, ki ga je pred mesecem dni sprejela Duma, bo tako začel veljati z mesecem novembrom. Uradno je namenjen zagotavljanju stabilnega delovanja ruskega interneta, za primer, če bi ga neznanci z napadom odrezali od globalne spletne infrastrukture. Kritiki pa na drugi strani menijo, da zakon pripravlja teren za čas, ko se bo vladi v Kremlju zazdelo, da je čas za takšen odklop.

Kako natanko naj bi bila videti...

70 komentarjev

Rusija se bo poizkusno odklopila od interneta

vir: BBC
BBC - Rusija se pripravlja na izvedbo preizkusa, v katerem se bo država za kratek čas odklopila od mednarodnega interneta. Natančen datum testa še ni znan, se bo pa zgodil pred 1. aprilom, ko bo začel v celoti veljati novi zakon o digitalni ekonomiji. Gre za zahtevo ruskih oblasti, da morajo ruski operaterji zagotoviti neodvisnost ruskega internetnega prostora, ki mora ostati delujoč tudi v primeru hekerskega napada, ki bi državo odrezal od interneta.

Hkrati morajo ruski operaterji uvesti tehnična sredstva, ki omogočajo preusmeritev vsega ruskega internetnega prometa do vozlišč (internet exchange point), ki so pod nadzorom vladne agencije Roskomnadzor. Ta bo izvajal nadzor in blokiral neprimerne vsebine (deep packet inspection), hkrati pa bo...

30 komentarjev

Američani v praksi spoznavajo pomen nevtralnosti spleta

vir: Wikipedia
Bloomberg - Potem ko je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) lani de facto ukinila nevtralnost interneta v ZDA, v medije počasi kapljajo posledice te odločitve. Prve žrtve so bili tako kalifornijski gasilci. Zdaj pa so raziskovalci Northeastern University ter University of Massachusetts s pomočjo Davida Choffnesa, avtorja aplikacije Wehe za merjenje spletnega prometa, dokazali, da so pravzaprav resnične žrtve ukrepa - pretočne video storitve.

Wehe, ki si ga je namestilo že prek 100.000 uporabnikov je namreč s primerjanjem pretoka pokazal, da so veliki ameriški ponudniki nekatrim aplikacijam oz. storitvam pipico priprli bolj kot drugim. Kar je v državah z uzakonjeno nevtralnostjo interenta prepovedano. T. i. diferenciacija se najpogosteje zgodila YouTubu, za njim pa še storitvam kot so Netflix, Amazon Prime...

98 komentarjev

Rusija prepoveduje anonimen dostop do Wi-Fi

Reuters - Rusija nadaljuje ukrepe za povečevanje nadzora nad internetom z obvezno identifikacijo vseh uporabnikov javnih brezžičnih omrežij. Po poročanju ruske tiskovne agencije je ruski premier Dimitrij Medvedjev podpisal ukaz o prepovedi nudenja anonimnega dostopa do interneta na javnih mestih, na primer v restavracijah, parkih, knjižnicah, postajah javnega prometa ipd. Uporabnik bo moral pred pričetkom uporabe potrditi svojo istovetnost z osebnim dokumentom, ponudniki pa bodo morali vzdrževati sezname uporabnikov. Možna bo tudi identifikacija s telefonsko številko, na katero bodo prejeli sms, poroča Ruska gazeta. Ukaz je Medvedjev podpisal precej nepričakovano in čeprav že velja, ponudniki infrastrukture in storitev še nimajo natančnih navodil, kako naj mu ugodijo in...

49 komentarjev

Rusija blokira strani nasprotnikov režima, odgovor napad DDoS

Reuters - Rusija je včeraj začela blokirati dostop do spletnih strani, ki predsedniku Putinu niso naklonjene, poroča Reuters. Gre za strani Garryja Kasparova in Alekseja Navalnega, ki sta med Putinovimi najglasnejšimi kritiki.

Ruski ponudniki dostopa do interneta so namreč prejeli odredbo državnega regulatorja Roskomnadzora, da morajo preprečiti dostop bloga Navalnega, Kasparovega spletnega časopisa in strani grani.ru in ej.ru. Le dan pred to odločitvijo pa je bil odpuščen urednik neodvisnega medija Lenta.ru, potem ko so na strani objavili mnenje ukrajinske desnice.

Odzivi na blokado so precej burni. Urednik strani ej.ru Aleksander Riklin je blokado označil kot pošastno in napad na načela svobode govora. Tiskovna predstavnica Navalnega pa je povedala, da gre naslednjo...

5 komentarjev

V keho s hekerji.

Vnunet - Zgoraj naveden poziv seveda predpostavlja nepravilno uporabo termina 'heker', da se razumemo, oz. uporabo, kot jo smatrajo člani Spodnjega doma ameriškega Senata. Slednji so namreč z zgolj 3 glasovi 'nay' izglasovali dodatek k patriotskemu zakonu, ki predvideva višje kazni za računalniške hekerje, celo doživljenjsko zaporno kazen za primere, kjer bi se ogrozilo življenje drugega posameznika. Prav tako bodo policisti (če majo dovoljšen IQ) lahko izvajali prisluškovanje telefonskim linijam ter opazovanje spletnega prometa brez sodnega naloga, v kolikor bo obstajal sum ogrozitve državne varnosti (rop poslovalnice McDougnut's, recimo). Klik!

Dodatek: pozabil sem omeniti nekaj, kar bi lahko pripeljalo do pomot -- ta zakon je potrdil sam Spodni dom, da pa stopi v veljavo, ga mora zglasovati sam Senat, kar pa se zna zgoditi šele jesen. --Ziggga

7 komentarjev