»

Tudi Galaxy Z Fold2 stane dva tisočaka

Samsung - Samsung je na mini predstavitvi, namenjeni izključno drugi generaciji svojega prepogljivega telefona Fold, končno razkril, da naprava prispe 18. septembra, za ceno 2000 evrov.

Samsung je načeloma Galaxy Z Fold2 razkril že pred mesecem dni, skupaj z Note20 in drugimi napravami, toda takrat še precej površno, saj telefon še ni bil nared. Pred dnevi je imel nalašč zanj še dodaten dogodek, kjer so nas seznanili s ceno in razpoložljivostjo ter ga srečnim izbrancem tudi položili v roke. Galaxy Z Fold2 prispe 18. septembra, za ceno dveh tisočakov evrov, kar je desetak ali dva višja cena od prve inačice. V zameno obljubljajo, da so odpravili večino njenih nerodnosti. Zunanji zaslon je po novem dejansko uporaben, saj ima 6,2-palca, z ločljivostjo 2260×816. Notranji je v razprtem načinu velik 7,6 palca, z resolucijo 2208×1768 pik, se pravi za odtenek več kot prvič. Zaslonov ne kazijo več reže za kamerice, saj se objektivi sedaj skrivajo v luknjicah: tako prednji kot notranji imata sebči...

54 komentarjev

Huaweijev prepogljivi telefon je tu

Slo-Tech - Proizvajalci pametnih telefonov so že ugotovili, da je narediti prepogljiv telefon tehnološki izziv, ki se lahko tudi ponesreči. Tudi Huawei je to ugotovil, ko je svoj primerek večkrat preložil. Sedaj pa je z nekaj mesečno zamudo Mate X vendarle tu. Telefon je sicer za zdaj na voljo le na Kitajskem, kjer stane 17000 juanov (2200 evrov), a bo v prihodnosti dobavljiv tudi v drugih državah.

Končni izdelek je zelo podoben napovedim z začetka leta. Zaslon OLED ima diagonalo dolžine 8 palcev, ki ima ločljivost v iztegnjeni konfiguraciji 2480 x 2200. Ko ga zapremo, dobimo dva ločena zaslona z ločljivostjo 2480 x 1148 in 2480 x 892, ki merita 6,6 in 6,3 palca. Procesor Kirin 980 je enak kot v Mate 20, družbo pa mu dela 8 GB pomnilnika in 512 GB flasha. Baterija s kapaciteto 4500 mAh je nuja, da ima tako velik zaslon normalno avtonomijo. Podpora za 5G je namenjena kitajskemu trgu, medtem ko na Zahodu gradijo omrežja 5G z drugimi frekvencami.

Najpomembnejši zaščitni znak telefona pa je...

19 komentarjev

Končno. Galaxy Fold bo na voljo ... jutri!

vir: Samsung

Slo-Tech - Po vseh zapletih, ki so spremljali začetek prodaje Samsungovega prepogljivega telefona Galaxy Fold (pa tudi Huaweijevega Mate X), so iz podjetja sporočili, da bodo dva tisočaka vredno napravo začeli prodajati 6. septembra v Južni Koreji. 18. septembra pa še v Franciji, Nemčiji, Singapurju, ZDA in Veliki Britaniji.

Spomnimo, konec aprila je Samsung zaradi tehničnih težav moral preložiti predstavitev revolucionarne naprave, ki naj bi z velikim, prepogljivim zaslonom postala nekakšen most med telefoni in tablicami. Da so vse napake odpravili, so iz podjetja sicer sporočili že konec junija, za vmesni prosti tek pa so najverjetneje krive počitnice, ki so slab čas za začetek prodaje česarkoli tehničnega.

V sporočilu za javnost omenjajo tudi novost po imenu Galaxy...

35 komentarjev

Samsung razvija že drugi zložljiv telefon

engadget - Medtem ko Samsungovega prepogljivega telefona Galaxy Fold še vedno ni in že precej zamuja, saj težav nima le Samsung, temveč tudi drugi proizvajalci, podjetje že razvija njegovega naslednika. Novi telefon, ki za zdaj še nima uradnega imena, naj bi bil tanjši in cenejši od nesojenega Galaxy Folda. Imel bo kar 6,7-palčni zaslon, a se bo zložil v kvadrat, podobno kakor stari mobiteli na poklop.

Telefon bo imel eno kamero za selfije na vrhu notranjega zaslona, dve kameri za posnetke na zadnji strani telefona in Ultra Thin Glass, ki ga Samsung že preizkuša. Ker ima telefon zaslon bolj konvencionalnih dimenzij, za razliko od zelo kvadratnega Galaxy Folda, tudi aplikacij ne bo treba predelovati, da bi delovale na novem telefonu. Kdaj...

6 komentarjev

Narediti prepogljiv telefon je težko

Slo-Tech - Napovedal jih je že marsikdo, a njihov dokončni prihod se čedalje bolj odmika. Samsung je s prepogljivimi telefoni poizkusil v začetku leta, pa so kmalu ugotovili, da to pomeni, da se zvijajo. Aprila so zato izid Galaxyja Folda uradno preložili na nedoločljivo prihodnost. Pozimi je svoj prepogljivi telefon napovedal tudi Huawei, ki ima sicer trenutno druge, večje težave, a tudi s prepogljivim telefonom Huawei Mate X nima sreče. Mate X bo zamudil.

Fizika je neizprosna, zato prepogibanje, tečaji in zgibi ne gredo dobro skupaj z na dotik občutljivimi zasloni. Huawei bo po neuradnih podatkih izid telefona Mate X zamaknil vsaj na november, za kar ni krivo pričkanje z ZDA glede Androida, temveč...

30 komentarjev

Galaxy Fold zdaj menda nared za trg

vir: CNet
CNet - Potem, ko so morali pri Samsungu aprila letos preložiti izid svojega prepogljivega telefona, je eden od šefov Samsung Display pred dnevi napovedal, da so na napravi končno odpravili vse probleme in bo kmalu v prodaji. Gre za hčerinsko podjetje Samsung Electronics, ki je obenem glavni dobavitelj upogljivih zaslonov za Galaxy Fold.

Kot je znano, so bili prav ti najbolj zaslužni za spomladansko preložitev, saj so na primerkih, razdeljenih med preizkuševalce in novinarje pojavile poškodbe in okvare posameznih delov zaslona, zlasti ob osi prepogibanja. Odpoved je bila za največjega ponudnika...

14 komentarjev

Lenovo napoveduje prvi prepogljivi prenosnik

Slo-Tech - Prepogljive telefone že imamo, a se niso izkazali najbolje. Vseeno pa to ni ovira, da ne bi proizvajalci napovedovali že prepogljivih prenosnikov. Lenovo je napovedal svoj model, ki naj bi na prodajne police prispel prihodnje leto.

Kot zatrjujejo, bo novi model v družini ThinkPad X1 imel 13,3-palčni 2K zaslon OLED, ki se bo prepognil. Poganjal ga bo Intelov procesor, na njem pa bo tekel Windows 10. Prenosnik bo prepogljiv zaradi prostora, sicer pa bo namenjen celoviti rabi kot samostojen računalnik, ne le kot tablica ali telefon. V praksi to pomeni, da je namen prepogibanja obraten kot pri pametnih telefonih. Ti imajo dvojni zaslon zato, da bi bili večji, prenosnik Lenovo pa da bi bil...

26 komentarjev

Uradno: Samsung Galaxy Fold preložen za nedoločen čas

Slo-Tech - Poročila o novih Samsungovih telefonih Galaxy Fold, ki se prepognejo, a se ob tem često poškodujejo, so bila dovolj resna, da je Samsung preložil začetek prodaje novih telefonov. Včeraj so sporočili, da bodo odpovedali predstavitvena dogodka v Šanghaju in Hongkongu, danes pa so odpoved razširili na cel svet. To pomeni, da tudi ameriški in evropski kupci telefona še ne bodo mogli kupiti. V ZDA bi moral prispeti 26. aprila, v Evropo pa 3. maja.

Telefon, ki stane 2000 dolarjev, se prepogne in ima zaslon po celotni strani. Samsung je trdil, da je po rezultatih laboratorijskih testiranj moč telefon odpreti in zapreti vsaj 100.000-krat, ne da bi ga poškodovali. Toda v praksi se je izkazalo, da ga je moč vidno poškodovati že v nekaj dneh. Samsung je zato napovedal...

24 komentarjev

Samsung odpovedal predstavitvi Galaxy Folda na Kitajskem

vir: engadget
engadget - Samsung je odpovedal predstavitvena dogodka za svoj prepogljivi telefon v Hongkongu in Šanghaju, ki naj bi potekala prihajajoči torek in sredo. Kaj je razlog, ni znano, nekateri viri poročajo o težavah z lokacijama, kjer naj bi splovitvi potekali. No, preložitev se je zgodila samo nekaj dni zatem, ko so novinarji, ki so telefon dobili na preizkus, začeli poročati o pokanju zaslonov in o zaščitni foliji, ki prekriva zaslon in se zdi odstranljiva, a v resnici ni. Predstavniki Samsunga so zato napovedali preiskavo, ki naj bi odkrila vir pomanjkljivosti na napravi, ki stane 2000 dolarjev.

Ko gre za Samsung, še ni povsem zbledel spomin na debakl z modelom Galaxy Note 7, telefon, ki so ga...

16 komentarjev

Upogljivi samsungi se ... zvijajo

Slo-Tech - Ne sliši se zelo presenetljivo, temveč so to številni potihoma pričakovali. Ko je Samsung izdal Galaxy Fold, telefon z upogljivim zaslonom, ki se prepogne, je zatrjeval, da bo telefon dovolj trpežen, da bo preživel vsakodnevno prepogibanje. Toda kot kaže, to ne drži. Na internetu mrgoli poročil in fotografij najrazličnejših poškodb, ki so jih telefoni doživeli že nekaj dni po začetku uporabe.

Težave so najrazličnejše. Na mnogo telefonih se na pregibu kmalu trajno pozna šiv, po katerem se vsakokrat prepogne. Najverjetneje v zgibu je urednika The Vergea nekako uspel v telefon dobiti kos prahu ali druge umazanije, ki se je...

69 komentarjev

Huawei pokazal prepogljiv telefon Mate X

Ars Technica - Huawei je na sejmu Mobile World Congress v Barceloni pokazal telefon Mate X, svojega prepogljivega tekmeca Samsungovemu Foldu. Tudi po ceni, ki bo v Evropi znašala 2300 evrov.

Prepogljivi telefoni so področje nove tekme med mobilnimi velikani. Po tem, ko je Samsung pred dnevi najavil Galaxy Folda, je Huawei na sejmu MWC razkril lastnega prepogljivčka, Mate X. Podjetji sta ubrali različna pristopa v zasnovi. Za razliko od Folda ima Mate X samo en zaslon, ki objema vso zunanjo stran telefona in je v razprti obliki velik osem palcev, z ločljivostjo 2480×2200 pik. Ob pregibanju se prelomi na približno enako veliki polovici - toda ne povsem, ker ima zadnja stran naprave odebeljen skrajni rob, kamor so...

64 komentarjev

Telefoni s prepogljivimi zasloni so naposled tu

Slo-Tech - Samsung je na svoji konferenci za razvijalce predstavil prototip telefona s prepogljivim zaslonom, ki pride na trg v naslednjem letu. Toda v tem segmentu ga je že prehitelo ameriško podjetje Royole, katerega telefon FlexPai bo na Kitajskem v prodaji že prihodnji mesec.

Demonstracijskih primerkov upogljivih ekranov smo se na tehnoloških sejmih, še posebno CESu, v zadnjih letih že dodobra nagledali. Toda končni izdelki, katerih zaslone bi bilo moč prepogniti ali celo zviti, so se doslej odmikali kot uporabna jedrska fuzija. Nič več. Manj znano kalifornijsko podjetje Royole je predstavilo telefon FlexPai, ki bo decembra že na voljo kupcem na kitajskem tržišču. V raztegnjenem stanju ima obliko manjše tablice s 7,8-palčnim AMOLED zaslonom ločljivosti...

138 komentarjev

Samsung patentiral prepogljivi telefon

Slo-Tech - Telefoni na pregib so bili pred desetletjem zelo popularni, potem pa so jih pametni telefoni s preprostim dizajnom popolnoma zasenčili. Toda moda se obrača in Samsung meni, da se ima podobno zgoditi tudi s telefoni. Le tako si namreč lahko razlagamo prijavljen patent za prepogljivi telefon. Nizozemci so patenti izbrskali in priobčili na splet, Samsung pa uradnih komentarjev ne daje.

Ne gre za staro izvedbo telefona na pregib, temveč čisto zares prepogljivi telefon, ki ima na sredini rebrasto površino, prek katere se prepogne. V tem delu bo podoben denimo Microsoftovemu Surface Booku. To pomeni, da se bo telefon preganil na sredini zaslona, če bodo patent udejanjili. Tak telefon bi bil praktičen za prenašanje naokoli, deloma pa bi ga lahko upognili tudi pri...

24 komentarjev