»

LG napovedal telefon z zaslonom, ki se spodvije

Slo-Tech - Sprva so bili podobni opekam, kasneje so dobili mehke robove. Prepogljivi mobilni telefoni so imeli ogromno porodnih krčev, a nekaj so jih proizvajalci uspeli narediti. Sedaj pa je LG napovedal telefon, ki se zvije. Na konferenci CES 2021, ki letos poteka virtualno, so pokazali delujoč prototip.

Kaj dosti podrobnosti niso razkrili. Telefon se bo imenoval LG Rollable in bo imel zaslon, ki mu bo možno spremeniti velikost, tako da bo naprava bodisi telefon bodisi tablica. Potrdili so, da bo LG Rollable na voljo še letos, kar ni zelo presenetljivo, saj so ga prvikrat omenjali že lani. To je potrdil tudi tiskovni predstavnika Ken Hong. Kot je razvidno s posnetka, se del zaslona z električnim mehanizmom pomakne v telefon. Telefon se torej ne zvije v dobesednem pomenu, temveč se podobno kot stransko steklo v avtomobilu premika gor in dol, le da v tem primeru govorimo o zaslonu.

Novinec je del Explorer Projecta, kamor LG zapakira novosti, za katere sprva še ni jasno, ali bodo ugledale...

11 komentarjev

Galaxy Fold zdaj menda nared za trg

vir: CNet
CNet - Potem, ko so morali pri Samsungu aprila letos preložiti izid svojega prepogljivega telefona, je eden od šefov Samsung Display pred dnevi napovedal, da so na napravi končno odpravili vse probleme in bo kmalu v prodaji. Gre za hčerinsko podjetje Samsung Electronics, ki je obenem glavni dobavitelj upogljivih zaslonov za Galaxy Fold.

Kot je znano, so bili prav ti najbolj zaslužni za spomladansko preložitev, saj so na primerkih, razdeljenih med preizkuševalce in novinarje pojavile poškodbe in okvare posameznih delov zaslona, zlasti ob osi prepogibanja. Odpoved je bila za največjega ponudnika...

14 komentarjev

Lenovo napoveduje prvi prepogljivi prenosnik

Slo-Tech - Prepogljive telefone že imamo, a se niso izkazali najbolje. Vseeno pa to ni ovira, da ne bi proizvajalci napovedovali že prepogljivih prenosnikov. Lenovo je napovedal svoj model, ki naj bi na prodajne police prispel prihodnje leto.

Kot zatrjujejo, bo novi model v družini ThinkPad X1 imel 13,3-palčni 2K zaslon OLED, ki se bo prepognil. Poganjal ga bo Intelov procesor, na njem pa bo tekel Windows 10. Prenosnik bo prepogljiv zaradi prostora, sicer pa bo namenjen celoviti rabi kot samostojen računalnik, ne le kot tablica ali telefon. V praksi to pomeni, da je namen prepogibanja obraten kot pri pametnih telefonih. Ti imajo dvojni zaslon zato, da bi bili večji, prenosnik Lenovo pa da bi bil...

26 komentarjev

Uradno: Samsung Galaxy Fold preložen za nedoločen čas

Slo-Tech - Poročila o novih Samsungovih telefonih Galaxy Fold, ki se prepognejo, a se ob tem često poškodujejo, so bila dovolj resna, da je Samsung preložil začetek prodaje novih telefonov. Včeraj so sporočili, da bodo odpovedali predstavitvena dogodka v Šanghaju in Hongkongu, danes pa so odpoved razširili na cel svet. To pomeni, da tudi ameriški in evropski kupci telefona še ne bodo mogli kupiti. V ZDA bi moral prispeti 26. aprila, v Evropo pa 3. maja.

Telefon, ki stane 2000 dolarjev, se prepogne in ima zaslon po celotni strani. Samsung je trdil, da je po rezultatih laboratorijskih testiranj moč telefon odpreti in zapreti vsaj 100.000-krat, ne da bi ga poškodovali. Toda v praksi se je izkazalo, da ga je moč vidno poškodovati že v nekaj dneh. Samsung je zato napovedal...

24 komentarjev

Samsung odpovedal predstavitvi Galaxy Folda na Kitajskem

vir: engadget
engadget - Samsung je odpovedal predstavitvena dogodka za svoj prepogljivi telefon v Hongkongu in Šanghaju, ki naj bi potekala prihajajoči torek in sredo. Kaj je razlog, ni znano, nekateri viri poročajo o težavah z lokacijama, kjer naj bi splovitvi potekali. No, preložitev se je zgodila samo nekaj dni zatem, ko so novinarji, ki so telefon dobili na preizkus, začeli poročati o pokanju zaslonov in o zaščitni foliji, ki prekriva zaslon in se zdi odstranljiva, a v resnici ni. Predstavniki Samsunga so zato napovedali preiskavo, ki naj bi odkrila vir pomanjkljivosti na napravi, ki stane 2000 dolarjev.

Ko gre za Samsung, še ni povsem zbledel spomin na debakl z modelom Galaxy Note 7, telefon, ki so ga...

16 komentarjev

Upogljivi samsungi se ... zvijajo

Slo-Tech - Ne sliši se zelo presenetljivo, temveč so to številni potihoma pričakovali. Ko je Samsung izdal Galaxy Fold, telefon z upogljivim zaslonom, ki se prepogne, je zatrjeval, da bo telefon dovolj trpežen, da bo preživel vsakodnevno prepogibanje. Toda kot kaže, to ne drži. Na internetu mrgoli poročil in fotografij najrazličnejših poškodb, ki so jih telefoni doživeli že nekaj dni po začetku uporabe.

Težave so najrazličnejše. Na mnogo telefonih se na pregibu kmalu trajno pozna šiv, po katerem se vsakokrat prepogne. Najverjetneje v zgibu je urednika The Vergea nekako uspel v telefon dobiti kos prahu ali druge umazanije, ki se je...

69 komentarjev

LG V50 ima dva zaslona

Slo-Tech - Medtem ko so letos aktualni telefoni z ekranom, ki se prepogne - na MWC 2019 jih je cel kup - je LG preizkusil, kako bi se obnesla dva zaslona. LG V50 ThinkQ nima prepogljivega zaslona, ima pa dva praktično identična zaslona, ki skupaj lahko delujeta podobno kot večji telefon na prepogib.

Na prvi pogled je LG V50 povsem običajen telefon. Ima 6,4-palčni zaslon z ločljivostjo 3120 x 1440, procesor Snapdragon 855, 6 GB pomnilnika in 128 GB prostora za shranjevanje podatkov. Zadaj ima tri kamere, spredaj dve, vse skupaj pa napaja baterija s kapaciteto 4000 mAh. Priključki so prav tako standardni - USB-C, za slušalke in seveda ležišče microSD.

Poleg zaslona telefon izstopa tudi zaradi modema Snapdragon X50, ki prinaša podporo 5G. Ta ni več najnovejši, saj je...

45 komentarjev

Samsung pokazal nove Galaxyje 10

Slo-Tech - Po različnih informacijah in fotografijah, ki so curljale v javnost, je Samsung sedaj uradno predstavil novo generacijo svojih pametnih telefonov Samsung. Na današnjem dogodku so pokazali nova Galaxy S10 in S10 Plus, cenejši in skromnejši Galaxy S10E in pošastno drag zložljiv telefon Galaxy Fold.

Naprej poglejmo stara znanca. Galaxy S10 ima 6,1-palčni zaslon OLED z ločljivostjo 3040 x 1440 (predhodnik je imel 5,8-palčnega), medtem ko ima S10 Plus kar 6,4-palčni zaslon (predhodnik 6,2 palca) enake ločljivosti. Tudi fizično sta telefona za nekaj milimetrov širša, je pa S10 Plus krajši od S9 Plus. Samsung pravi, da sta zaslona Dynamic AMOLED, kar pomeni 1200 nitov svetlosti, 42 odstotkov manj škodljive modre barve in možnost nastavitve...

151 komentarjev

Telefoni s prepogljivimi zasloni so naposled tu

Slo-Tech - Samsung je na svoji konferenci za razvijalce predstavil prototip telefona s prepogljivim zaslonom, ki pride na trg v naslednjem letu. Toda v tem segmentu ga je že prehitelo ameriško podjetje Royole, katerega telefon FlexPai bo na Kitajskem v prodaji že prihodnji mesec.

Demonstracijskih primerkov upogljivih ekranov smo se na tehnoloških sejmih, še posebno CESu, v zadnjih letih že dodobra nagledali. Toda končni izdelki, katerih zaslone bi bilo moč prepogniti ali celo zviti, so se doslej odmikali kot uporabna jedrska fuzija. Nič več. Manj znano kalifornijsko podjetje Royole je predstavilo telefon FlexPai, ki bo decembra že na voljo kupcem na kitajskem tržišču. V raztegnjenem stanju ima obliko manjše tablice s 7,8-palčnim AMOLED zaslonom ločljivosti...

138 komentarjev

Samsung patentiral prepogljivi telefon

Slo-Tech - Telefoni na pregib so bili pred desetletjem zelo popularni, potem pa so jih pametni telefoni s preprostim dizajnom popolnoma zasenčili. Toda moda se obrača in Samsung meni, da se ima podobno zgoditi tudi s telefoni. Le tako si namreč lahko razlagamo prijavljen patent za prepogljivi telefon. Nizozemci so patenti izbrskali in priobčili na splet, Samsung pa uradnih komentarjev ne daje.

Ne gre za staro izvedbo telefona na pregib, temveč čisto zares prepogljivi telefon, ki ima na sredini rebrasto površino, prek katere se prepogne. V tem delu bo podoben denimo Microsoftovemu Surface Booku. To pomeni, da se bo telefon preganil na sredini zaslona, če bodo patent udejanjili. Tak telefon bi bil praktičen za prenašanje naokoli, deloma pa bi ga lahko upognili tudi pri...

24 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev