»

Komunikacija z računalniki prek krmiljenja ventilatorja

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Ben-Gurion v Izraelu so predstavili nov način pridobivanja podatkov z računalnikov, ki niso povezani v nobeno omrežje (air-gapped systems). Pokazali so, kako lahko virus računalnik prisili v komunikacijo z regulacijo vrtenja ventilatorjev, kar se odrazi kot zvočni odtis, ki ga je mogoče spremljati in zapisovati.

Lani so na isti univerzi pokazali, da je mogoče s tovrstnimi sistemi komunicirati s spremljanjem proizvedene toplote. Prav tako so že raziskovali tudi prenos podatkov z elektromagnetnim valovanjem.

To pot so izdelali delujoč koncept virusa, ki so ga domiselno poimenovali Fansmitter (fan + transmitter). Virus...

14 komentarjev

Nadzor ventilatorjev s PC Mods 3.5 kontrolerjem

I Am Not A Geek - Ti nadzorovalniki hitrosti vrtenja ventilatorjev so izdelani iz aluminija, imajo 4 aluminijaste gumbe in se s svojo obliko in barvo lepo prilegajo marsikateremu računalniku. Njihova glavna naloga je da s potenciometri uravnavajo hitrost vrtenja ventilatorjev. Ob straneh ima še tri luknje, kar omogoča dodatno gibljivost med prenašanjem, na povezavah pa ni električnih komponent, kar naj bi stvari poenostavilo. Na njihovem testu so to napravo zaradi njenega izgleda,trdnosti in uporabnosti odlikovali s štirimi zvezdicami. Kliknite tukaj za originalni članek.

0 komentarjev

Nadzorovanje ventilatorjev

Tweak Town -

Vsi imate v ohišju dva ventilatorja, kajne -- enega v napajalniku in enega na procesorskem hladilniku. Vsaj. Če vgradimo še nekaj dodatnih ventilatorjev, se hrup grozovito poveča in gledanje DVD-jev postane muka. Ravno zaradi problema s hrupom obstajajo "kontrolerji", s katerimi uravnavamo hitrost vrtenja ventilatorjev. Ponavadi je to ploščica, katero vstavimo v prazno 5.25 ali 3.5 mesto. V bistvu je princip teh regulatorjev hitrosti potenciometer, ki je vezan pred ventilatorjem in kateremu se uporanost po želji spreminja.

V test je bilo vključenih pet različnih izdelkov, med katerimi sta bili tudi Vantecova in Thermaltakeova umetnini. Najbolje se je odrezal Vantec Nexus Fan controller,...

0 komentarjev

Poceni nadzorovanje RPM-jev

Mikhailtech - Če ste eden izmed tistih osebkov, ki ne morejo na noben način preživeti niti minutke za računalnikom z glasnim ventilatorjem, potem obstajata dve rešitvi. Prva rešitev je nakup ventilatorja, ki ima že vgrajen regulator vrtljajev, druga samostojna scinitev posebnega vezja, ki prilagaja število vrtljajev ventilatorja glede na temperaturo čipa in tretja nakup Zalmanovega Fan Mata. Glede na to, da Zalman slovi po svojih kvalitetnih izdelkih, Fan Mate ni izjema. Po testu na Mikhailtechu sodeč, je napravica robustna, zmogljiva in poceni. Inštalacija Fan Mata je enostavna. Vse kar...

7 komentarjev

Nadzor ventilatorjev

Overclockers Australia - Takšnih in drugačnih napravic za nadzorovanje hitrosti vrtenja ventilatorjev je zelo veliko, od navadnih stikal, preko raznih potenciometrov, pa vse do avtomatskih regulatorjev, ki hitrost vrtenja uravnavajo glede na temperaturo zraka v ohišju ali pa glede na temperaturo določene kompomnente. A vse te napravice imajo manjšo pomankljivost. Le redko katera od njih je sposobna regulirati zelo močne ventilatorje, ki porabijo tudi več kot 1 amper toka. Za take ventilatorje je manj znano japonsko podjetje System technology naredilo regulator vrtljajev in s tem tudi hrupa. To napravico so si pri avstralskih overclockerjih ogledali in jo primerjali z Lian-Lijevem in z Swiftechovim regulatorjem. Odrezala se je zelo dobro, ima to pomankljivost, da omogoča nadzor samo enega ventilatorja ter seveda tudi to, da se je v Sloveniji pač ne dobi... kot tudi veliko drugih zelo uporabnih napravic. Testek najdete tukaj.

0 komentarjev

Fan controller

I Am Not A Geek - Na I am not a geek so stestirali Rheobus "fan controller", na katerega lahko priključite do 4 ventilatorje. Rhoebus precej spominja na Matejeve šalterje, ki so bili stestirani na Slo-techu, vendar se malce razlikuje od običajnih kontrolerjev. Namesto navadnih stikal ima regulatorje. S temi regulatorji se da določiti, s kakšnimi hitrostmi bo ventilator deloval. Če je regulator obrnjen do konca navzgor, bo ventilator delovali normalno, če pa je regulator obrnjen do konca navzdol, pa bo ventilator deloval z najmanjšimi vrtljaji (ventilatorja se ne da popolnoma izklopiti). Celoten test najdete tukaj. Skratka, če se zanimate za take stvari (kot vidim, vas na Forumu ni ravno malo) in se vam zdi izdelava pretežka (ter hočete regulatorje), potem lahko Rheobusa naročite na proizvajalčevi strani. Samo ne pritožujte se, če boste morali v plastično ploščico sami izvrtati luknje za regulatorje in če vam bodo precej močne modre LEDice "žgale" v oči....

7 komentarjev

Zanimiva modifikacija

Overclockers.com.au - Avstralski overclockerji so objavili članek o majhni in preprosti, a toliko bolj uporabni modifikaciji (takšne so najboljše ). Zadevica se ukvarja s problemom uporabe velikih in močnih ventilatorjev v računalniku. Takšen ventilator je problematično priklopiti na matično ploščo, saj zaradi prevelike porabe lahko povzroči nestabilnost, če pa ga priključimo na MOLEX konektorje, pa ne moremo spremljati števila vrtljajev. Rešitev je v bistvu zelo preprosta, potrebujete le spajkalnik in nekaj dobre volje...

5 komentarjev

Digitalno krotenje ventilatorjev

PC Review - Pri PCReviewu so si ogledali lično napravico, na kateri je zaslon lcd, 5 gumbov in en 40mm ventilator. Napravica zgleda prav "kunštno", nje uporaba pa je dobra, saj lahko nanjo priključite 8 ventilatorjev, zraven vsakega pa še termalni senzor. Tej napravici potem nastavite temperature, pri katerih naj se določen ventilator začne vrteti. Nastavite lahko celo temperaturo, pri kateri začne napravica cviliti, če je ta presežena. Zanimiv je tudi gumbek "Force", s katerim vklopimo vse ventilatorje. Test si lahko ogledate tukaj.

7 komentarjev