»

Athlon XP vs. Athlon 64

3dcenter - K8 arhitektura, ki jo poznamo predvsem pod imeni Athlon 64, Athlon FX in Opteron, navdušuje računalniške zanesenjake. Celo najbolj zagrizeni pristaši nasprotnega tabora pri nakupu vsaj resno premislijo o alternativi, saj je prej omenjena arhitektura, razen na področju video obdelav, hitrejša kot Intel-ova.

Kako se ta arhitektura pri poganjanju strojno vse zahtevnejših iger izkaže v primerjavi s starejšo, a še vedno zelo razširjeno arhitekturo K7, poznano predvsem pod imenom Athlon XP? Na 3DCenter.de so primerjali zadnjo izdano različico, Athlon XP 3200+ (Barton), ki bije pri 2.2 GHz in Athlon-a 64 (Winchester), kateremu so spreminjali frekvenco delovanja in tako dobili boljši vpogled v obe primerjani arhitekturi.

Athlon XP je zasedel mesto nikjer drugje kot na legendarni matični plošči Abit NF7-S, medtem ko je Athlon 64 bil na malce zastareli plošči Abit AV8, zgrajeni okrog VIA K8T800 Pro veznega nabora. Nvidia je namreč že pred časom izdala hitrejši in naprednejši vezni nabor...

12 komentarjev

Athlon XP vs. Pentium 4

Tom's Hardware - Bitka, no ja, vojna med dvema proizvajalcema procesorjev se je močno zaostrila ob tržnem prihodu AMDjevih Athlonov, ki so svoj čas konkurirali Pentiumom 3. Sedaj se bojujeta 3. generacija Athlona, Athlon XP ter 2. generacija Pentiuma 4. To temo so obravnavali pri Tom's Hardware-u, kjer so testirali pet Athlonov XP, enega Thunderbirda ter sedem Pentiumov 4. Vsak procesor ima svoje dobre strani in svoje slabe. Glavna dobra stran Athlonov so 3 enote za računanje s števili s plavajočo vejico, dobra stran Pentiuma 4 pa je sama hitrost, ki je že presegla 2 GHz. Vse te dobre in slabe lastnosti pa naredijo procesorja zelo enakovredna, tako da so razlike med njima zelo majhne, največkrat odvisne od optimizacije programov. Če vas ta tema zanima, si oglejte celoten test.

15 komentarjev

AMD Athlon XP vs. Intel P4

Tom's Hardware - Novico spisal in poslal Jernej Hostar:

Ljudje pri Tom's Hardware so nas (spet) presenetili s testom procesorjev. Pod njihove roke je prišlo 12 osebkov, ki slišijo na ime Intel Pentium 4 ali pa AMD Athlon XP. Izvedli so razne teste od Quake 3 Arena, preko kodiranja mp3, do arhiviranja datotek... Ker pa je stran tudi overclockerska, vam bodo povedali kaj tudi o tej vrsti zabave. Ogled priporočlijv za vse, ki kupujete nov sistem, drugi pa si lahko pogledate, kaj je trenutno v modi... Klik!

5 komentarjev

Testi

Slo-Tech - Glede na to, da imam pod sabo kar nekaj strani, katerih avtorji pridno pišejo novice, se mi vsak dan v svojemu "link databasu" nabere na tone povezav do testov procesorjev, diskov, matičnih plošč, hladilnikov in podobnega. Vse skupaj še ne bi bilo tako kritično, če bi imel čas, vendar pa sem v času, ko je šola glavna stvar in časa ni več na pretek, postavljen pred težko odločitev, kaj naj sploh objavim. Zato sem se odločil za manjši eksperiment: od danes naprej sprejemam prošnje na svoj znani e-mail naslov, katere teste/novice želite videti (npr. "želim si link do testa P4X266 plošč", ali pa "hočem link do množičnega testa DDR SDRAM pomnilnika). Tako, vrgel sem vam kost, kaj pa boste storili z njo, pa je vaša stvar :).

0 komentarjev

Tudi Quake 3 ni imun na krekerje

The Register - Vsak dan lahko spremljamo novice, kako so ti in ti hekerji, pardon, krekerji (hekerji navadno ne delajo škode, saj le tekmujejo med sabo, kdo je boljši v vdiranju) vdrli v podatkovni strežnik in napravili kar nekaj škode. Še več: ta početja, so postala že kar del vsakdanjika, zato sploh ni več zanimivo poročati o tem. Navadno so na seznamu v večini primerov podatkovni strežniki, zato bi si človek mislil, da ostali strežniki (npr. igričarski, ki so namenjeni igranju preko interneta) niso v nevarnosti. Napaka! Ti so še toliko bolj, saj je človek v svoji jezi, ki jo doživi, ko že desetič zapored izgubi spopad, zmožen vsega. Pred kratkim je na splet treščila novica, da sta 1.29f in 1.29g različici priljubljene igre Quake 3 Arena Server občutljivi na t.i. "buffer overflowe", ki napadalcu omogočajo, da sesuje sistem, ki gosti to igro. Vse prejšnje različice so po poročanju id Softwera varne, če pa že imate tako "srečo", da ste pristali ravno na prej omenjenih različicah (ste lastnik...

3 komentarji