»

Ptice kot ustvarjalke glasbe

Ptice na žici

vir: Daily Mail
Daily Mail - Naslov je sam po sebi logičen, saj vsi vemo, da so ptice pevke zmožne odžvrgoleti čudovite napeve, sploh če se zatečemo v mirno naravo, kjer ni mestnega hrupa. A ptice so lahko očitno tudi vir glasbe, brez da bi odpirale kljunčke. Brazilski glasbenik in režiser Jarbas Agnelli je v lokalnem časopisu zagledal sliko, na kateri so ptice sedele na vzporednih žicah, kar mu je nemudoma predstavljalo note na notnem črtovju.

Iz same radovednosti, kako bi melodija zvenela, jo je uglasbil s ksilofonom, fagotom, oboo in klarinetom, čeprav priznava, da to morda ni najbolj originalna ideja. Vseeno je rezultat prijetna in mirna melodija, ki pa traja zgolj minuto. Gospod Agnelli za melodijo ne jemlje zaslug, saj pravi, da je avtor jata ptic, ki se je...

27 komentarjev

Electronic Arts bo ponudil odlomke glasbe iz znanih iger

GameSHOUT - Pri Electronic Arts so sklenili partnerstvo z Network Music Group, saj načrtujejo izdajo albumov z glasbo iz najuspešnejših EAjevih iger. Tako naj bi bili do konca leta 2005 na voljo soundtracki iz Medal of Honor, SSX, The Sims, NBA Live 2004, Battlefield 2: Modern Combat, itd.

Steve Schnur, ki tesno sodeluje s podjetjem EA, je zagotovil, da bodo v prihodnje ob izdaji iger takoj na voljo tudi albumi z glasbo, ponudili pa bodo tudi melodije za mobilne telefone. Vse skupaj bomo lahko kupili zgolj v spletnih prodajalnah - ponudba bo izključno digitalna, morda pa bodo izkoristili še prednosti iTunesa in v skladu z nedavnimi potezami Appla ponudili tudi mini posnetke. Več v originalni novici.

14 komentarjev

Neumni telefoni

Nokia 7610

vir: Nokia
Mladina - Kot vse kaže se elektronska nesnaga počasi a vztrajno širi tudi na pametne mobilne telefone. Nokie 7610, ki uporabljajo operacijski sistem Symbian, se v primeru okužbe iz vsemogočega telefona spremenijo v navadne telefone, s katerimi lahko le komuniciramo in še to na klasičen način - s pogovorom. Trojanski konj, ki med drugim sličice v meniju zamenja z mrtvaškimi glavami, najlažje dobimo na straneh z...

29 komentarjev

Ne opecite se pri melodiji za vaš mobilec!

ZDNet - Ste si na svojo telefonsko zverinico pravkar namestili piskajoč nadomestek priljubljene skladbe? Seveda - pa imate zanjo tudi licenco?

Jep, članice RIAA-e so se po Napsterju spravile še na ponudnike melodij za mobilne telefone. Trenutno tožb še ni precej, saj so tokrat pristopili drugače: od ponudnikov melodij so zahtevali licenciranje. Klik!

27 komentarjev

Ukane Napsterja

več strani - Kaj se sedaj dogaja z Napsterjem? Sodniška odločba je padla in Napster mora prenehati z distribucijo ilegalno pridobljene glasbe, poleti pa naj bi Napster postal plačniški servis, kar mu v dobi interneta ter, posledično, razvajenosti uporabnikov, pomeni gotovo smrt. Kljub temu obstajajo rešitve. Napster je dobil seznam glasbe, katero mora prepovedati. Prepovedal je okoli 228.500 datotek, a tu še ni konec zgodbe. Po ameriških zakonih Napster lahko prepove samo imena skladb, ki so napisana pravilno. Če pa uporabimo našo zdravo pamet ter debilno enkripcijo "Pig Latin", lahko iz imena Madonna naredimo adonnaM (prvo črko damo na konec) ter se s tem zavarujemo pred prepovedjo. Kje je ves keč? Po ameriški zakonodaji ta program, ki išče avtorsko zaščitena dela, ne sme dekodirati kakršnihkoli kodiranih zapisov. Pig Latin je pa kodiranje. Ergo, če se uporabniki Napsterja zmenijo za neko enotno kodiranje (ki bi recimo iz Madonna - Music naredilo adonnaM - usicM), bo Napster uspeval dalje, saj...

2 komentarja

USB polnilec za mobilni telefon

Dan's DATA - Hja, tale članek je pa zelo uporaben... Kako iz USB priključka "potegnit" 5 voltov napetosti in 500mA toka ali 2,5W moči. No kakorkoli že, če se vam opis tegale članka zdi zanimiv, si ga le oglejte in kaj naredite. Za skurjene računalnike in mobilne telefone ne odgovarjam. Aja, še tole, znanja da naredite kaj temu podobnega ne potrebujete skoraj nič, saj je vse lepo razloženo pa tudi zelo lahko je vse skupaj.

2 komentarja