»

Razvili 100-krat hitrejši 3D tisk

Slo-Tech - Eden glavnih problemov 3D tisk je nizka hitrost, saj se čas za tisk posameznega izdelka meri v urah. Zato je dobrodošla novost, ki so jo razvili na Univerzi v Michiganu, s katero je mogoče tiskati stokrat hitreje. Za demonstracijo so uporabili material iz posebne smole, ki so ga obdelovali s svetlobnimi diodami (LED) v modri in ultravijolični barvi. Smola se ob izpostavitvi svetlobi ustrezne valovne dolžine strdi, kar omogoča hiter nastanek tiskanega predmeta.

Ker smola absorbira modro in ultravijolično, lahko s spreminjanjem intenzitete osvetlitve spreminjamo, kako globoko bo žarek prodrl in se smola strdila. Tisk poteka tako, da skozi dno sveti ultravijolična svetloba, hkrati pa skoznjo pošiljajo tudi vzorce intenzivne in manj intenzivne modre...

7 komentarjev

Kitajci natisnili petnadstropno poslopje

Slo-Tech - Potem ko so lani pokazali, da je mogoče natisniti enodružinsko hišo, so Kitajci tehnologijo 3D-tiska prignali še nekoliko dlje in natisnili pravcati petnadstropni blok. Poleg tega so natisnili tudi luksuzno vilo s 1100 kvadratnimi metri površine.

Spet gre za isto podjetje WinSun, ki je že lani polnilo časopisne vrstice s hitrostjo tiskanja 10 hiš v 24 urah, pri čemer je treba poudariti, da so se tiskali le večji deli (stene, tramovi itd.), medtem ko jih je bilo še vedno ročno povezati. S 3D-tiskalnikom, ki je visok 6,6 metra, širok 10 metrov in dolg 40 metrov so napravili še korak dlje. Natisnili so rdeč blok in sivo vilo.

Kot pravijo, glavna prednost 3D-tiska ni le hitrost, temveč zmanjšanje odpada in nižja cena. V...

55 komentarjev

3D-tisk sadja

Slo-Tech - Britansko podjetje Dovetailed je predstavilo 3D-tiskalnik, s katerim je mogoče natisniti povsem užitno sadje in ki so ga razvili v sodelovanju s podružnico Microsofta v Cambridgeu. Tehnologija 3D-tiska je seveda svoj krst z natisnjenim orožjem, potem pa smo videli že tisk čokolade, sladkornih umetnin in pic. Zakaj torej ne bi natisnili sadja?

3D Fruit Printer, kot se nič kaj izvirno ne...

27 komentarjev

Natisnjena hiša

Slo-Tech - Kitajsko podjetje WinSun je prikazalo tehniko za 3D-tisk, s katero so v enem dnevu natisnili deset enodružinskih hiš. Tehnologija 3D-tiskanja postaja čedalje pomembnejša in dostopnejša, tovrstni tiskalniki pa segajo od preprostih modelov za domačo uporabo do dragih industrijskih modelov.

WinSun je za 4800 dolarjev na kos natisnil deset hiš s površino 100 kvadratnih metrov. V ta namen uporabljajo velik tiskalnik, ki meri 32 x 10 x 6,6 metra. Razvijali so ga 12 let, stal pa je 3,2 milijona dolarjev. Hiše bodo za zdaj uporabljene kot pisarne v neki poslovni coni v Šanghaju na Kitajskem, kmalu pa lahko pričakujemo tudi bivališča. Za tisk so uporabili material, ki je bil mešanica cementa in gradbenih odpadkov (steklena vlakna), kar poleg odsotnosti delavcev...

54 komentarjev

Prva natisnjena 3D-pištola

Forbes - V zadnjem času je najhitreje razvijajoča se tehnologija 3D-tisk. Tovrstni tiskalniki omogočajo uporabo najrazličnejših materialov, ki jih lahko natisnejo v razne oblike. Prednosti so ogromne, saj lahko namesto dejanskih predmetov po svetu nosimo le načrte, predmet pa natisnemo v pisarni. Druga velika prednost je možnost tiska predmetov, ki jih s klasičnim ulivanjem v enem kosu sploh ne moremo sestaviti. In natisnemo lahko tudi orožje.

Današnja zamisel ni prva, je pa doslej najbolj dodelana. Na Univerzi v Teksasu je 25-letni študent prava uspel natisniti pravo pravcato pištolo, ki jo pomenljivo imenuje Liberator. Podrobnosti so na voljo na spleti strani Defense Distributed. Pištolo je natisnil iz običajne ABS-plastike...

72 komentarjev

Mar prihaja DRM tudi za 3D tiskalnike?

Wiki Weapon project predstavlja najbrž najbolj perverzno obliko uresničevanja pravice državljana do nošenja orožja, tokrat povsem neodvisno od volje in nadzora države. Pravzaprav jim gre tako dobro, da jim je proizvajalec 3D tiskalnikov zaradi pritiska vlade prekinil najemno pogodbo.

vir: The Wall Street Journal
3D Printshow - 3D tiskalniki so od svojih skromnih začetkov prišli že zelo daleč, skupaj z njihovim razvojem in cenjenjem pa se začenjajo pojavljati skrbi, da bo pa zdaj širša javnost začela tiskati stvari, ki jih naj ne bi smela. Bodisi zavoljo državnih (npr. tiskanje orožja) bodisi zasebnih interesov. 3D tisk je pač ultimativna oblika kopiranja, ali "piratiziranja", kot mu danes pogosto pravimo. The Pirate Bay npr. že od januarja naprej ponuja torrente z načrti za...

22 komentarjev