»

Foxconn bo investiral milijardo dolarjev v Indijo

Reuters - Največji proizvajalec elektronike na svetu, tajvanski Foxconn (ki ima tovarne v glavnem na Kitajskem), bo vložil milijardo dolarjev v razširitev indijskega obrata za sestavljanje Applovih iPhonov. Tudi na tak način Apple, od katerega je Foxconn močno odvisen, ščiti svoje pozicije med trgovinskim sporom med Kitajsko in ZDA. Apple zato na svoje dobavitelje, med katerimi je Foxconn ključen, pritiska, naj čim več proizvodnje preselijo izven Kitajske.

Foxconn bo širil tovarno Sriperumbudur v zvezni državi Tamil Nadu, približno 50 kilometrov zahodno od Chennaija. V tovarni že sedaj proizvajajo iPhone XR, v prihodnjih treh letih pa bodo proizvodnje kapacitete še povečali. To bo vključevalo tudi proizvodnjo še drugih modelov iPhonov in zaposlitev dodatnih 6000 ljudi. Poleg tega ima Foxconn tovarno tudi na jugu Indije v v zvezni državi Andhra Pradesh, kjer pa ne proizvaja Applovih naprav. Proizvaja pa nekaj Applovih naprav tudi podjetje Wistron v indijskem Bengaluruju.

Uradno Apple...

15 komentarjev

Slabše povpraševanje po iPhonu težava za Applove dobavitelje

Slo-Tech - Pešanje prodaje iPhonov oziroma že samo upočasnjevanje rasti ni le nevšečnost za investitorje, temveč ima zelo otipljive posledice tudi na zaposlene in dobavitelje. Največji dobavitelj in tudi največji proizvajalec elektronike na svetu, kitajsko-tajvanski Foxconn, je moral zaradi nižjega povpraševanja odpustiti 50.000 začasno zaposlenih. Številka ni tako presenetljiva, saj ima Foxconn več kot milijon zaposlenih in ker vsako leto odslovijo začasno zaposlene sezonske delavce, pomenljiv pa je datum. Medtem ko vsako leto odpuščajo januarja - od avgusta do januarja je visoka sezona proizvodnje - so letos omenjene odpustili že sredi oktobra.

Foxconn ni edini, ki se prilagaja zniževanju povpraševanja. Tudi Pegatron je lani novembra odpovedal več pogodb kot...

85 komentarjev

Razmere v proizvodnji za Apple boljše kot pred leti, a slabše kot lani

Septembrski protesti proti izkoriščanju

vir: The New York Times
The New York Times - Pred tremi leti je vrelišče dosegla afera zaradi slabih delovnih pogojev v tovarnah, kjer za Apple sestavljajo elektroniko. Čeprav tovarne niso Applove in delavce zaposlujejo podizvajalci, med katerimi je daleč največji milijonski Foxconn, je zaradi pritiska javnega mnenja moral reagirati tudi Apple. Obljubili so preiskave in izboljšanje pogojev dela, zlasti dvig plač, krčenja števila nadur in izboljšanje varnosti. Apple in Foxconn sta se zavezala izboljšati delovne razmere, kar jima je do neke mere tudi uspelo. A statistika kaže, da se situacija vnovič poslabšuje.

Apple je med drugim sprejel politiko, ki tudi za delavce pri svojih podizvajalci predpisuje maksimum 60 delovnih ur tedensko. Ugotovili so, da je lani 92...

30 komentarjev

Stavkajoči v brazilski podružnici Foxconna izsilili dvig plač, možne zamude pri dobavi

Zbor pred tovarno

Slo-Tech - O slabih delovnih pogojih, kršenju pravic in njihovih stavkah običajno pišemo v povezavi s kitajskim podjetjem Foxconn, to pot pa so se uprli delavci v brazilski tovarni Foxconn 2. Več kot 3700 zaposlenih v tovarni v zvezni državi São Paulo je stavkalo od 11. septembra zaradi slabih plač in nejasnih pogojev za napredovanje in kariero. Zaradi enakih razlogov so v isti tovarni stavkali tudi februarja 2013. Tovarna v mestu Jundiaí je edini kraj izven Kitajske, kjer proizvajajo najnovejši iPhone 6, zato si Foxconn stavke tam praktično ni mogel privoščiti.

Po petih dneh se je stavka končala, sporoča sindikat delavcev. Sindikat in Foxconn so na delovnem sodišču dosegli dogovor o zvišanju plač in vzpostavitvi jasnega sistema nagrajevanja in napredovanja, ki ga tovarna Foxconn 1 v istem kraju že ima. Začasno zvišanje...

36 komentarjev

Foxconn pripravljen na uvedbo robotov

Business Insider - Napovedi, da bo Foxconn začel uporabljati robote v svojem proizvodnem postopku, se bodo začele uresničevati. Preizkusna faza se bliža koncu, zatem pa bodo namestili približno 10.000 robotov.

Foxconn je največji delodajalec na Kitajskem, ki daje kruh več kot milijonu zaposlenih, in največji proizvajalec elektronike na svetu, ki ga uporabljajo vsi največji, začenši z Applom. V preteklosti je bil tarča očitkov o nehumanih razmerah v proizvodnih halah, zato bo večja uporaba robotov dobrodošla sprememba.

Kot poroča kitajska stran IT Home, bodo kmalu vpeljali 10.000 robotov, ki bodo najprej uporabni v proizvodnji izdelkov za Apple. Vsak izmed robotov bo stal 20.000-25.000 dolarjev. Pri vpeljali tehnologije robotov Foxconn sodeluje tako z Googlom kakor tudi z...

224 komentarjev

Delavci v Foxconnu stavkajo

CNet - Med 3000 in 4000 delavci v kitajskem podjetju Foxconn, ki je znan kot največji pogodbeni proizvajalec in sestavljavec elektronike, je včeraj začelo stavkati. Povod za stavko so strožja merila za nadzor kakovosti (quality control) pri izdelavi iPhona 5.

Kot poroča neprofitna organizacija China Labor Watch (CLW), se je stavka začela včeraj okoli 13.00 po pekinškem času v Foxconnovi tovarni v mestu Žengžou na severu države in do tega trenutka še ni končana. Delavci protestirajo proti zvišanju zahtev za končno kakovost izdelka, ki jih je Foxconn enostransko vzpostavil, ne da bi delavcem spustil norme, zagotovil ustrezno izobraževanje ali dvignil plačilo. Novi standardi so tako strogi, da...

46 komentarjev

Govorice o novem iPhone 5

Domnevna ohišja za iPhone 5. Bil naj bi širši, višji, a tanjši, z novo anteno, in na voljo od začetka oktobra dalje.

vir: CNet
CNet - Kot verjetno že veste, bo kmalu nared nova različica mobilnega telefona iPhone. Za vas smo sestavili kratek pregled bolje preverjenih govoric o prihajajočem mobilnem telefonu, iPadu in internetni komunikacijski napravi, po izboru urednikov Cneta.

21. september: Nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore naj bi se na poslovnem vrhu v Južni Afriki zarekel "Da niti ne omenjamo novih iPhonov, ki pridejo že naslednji mesec", s čimer naj bi namignil, da prideta vsaj 2 različici. Verjetno zgolj pomota/naključje.

Priznani blog AllThingsDigital je medtem kot datum izida napovedal 4. oktober (torek).

20. september: Mobilni operater T-Mobile vsaj še letos ne bo prodajal novega iPhone-a, oz....

22 komentarjev