»

Microsoft mora Fincu plačati odškodnino zaradi samodejne nadgradnje na Windows 10

Slo-Tech - Agresivno reklamiranje Windows 10 in celo samodejne nadgradnje starejših operacijskih sistemov, čemur se je Microsoft sicer že odpovedal, še vedno puščajo posledice. Finski odbor za zaščito potrošnikov od Microsofta zahteva, da uporabniku Windows 8.1 plača 1100 evrov odškodnine, ker se je njegov računalnik avtomatično nadgradil na Windows 10, pri čemer so nastopile težave, poroče YLE.

Finski uporabnik se je pritožil, ker se je na njegov računalnik marca 2016 samodejno namestil Windows 10. Šlo je za kontroverzno prakso, ko je Microsoft nadgradnjo na Windows 10 označil kot priporočeno, zato so računalniki ob ponovnem zagonu začeli nameščati nadgradnjo, če tega nismo izrecno preprečili.

Pritožnik je zahteval 3000 evrov...

9 komentarjev

Microsoft mora plačati 10.000 dolarjev odškodnine zaradi samodejne namestitve Windows 10

Slo-Tech - Lastnica turistične agencije v Kaliforniji Teri Goldstein je dobila tožbo zoper Microsoft, po kateri ji mora podjetje plačati 10.000 dolarjev odškodnine zaradi neuspele samodejne namestitve Windows 10, ki je izjemno upočasnila njen računalnik. Microsoft je bil v preteklosti že precej na tapeti zaradi agresivnega oglaševanja Windows 10 in različnih poizkusov uporabnike ukaniti v njegovo namestitev, to pa je prvi sodni epilog tega početja.

Teri Goldstein trdi, da ni niti vedela za Windows 10 in da ni nikoli odobrila namestitve sistema na svoj računalnik. Samodejna posodobitev se je vseeno sprožila, a ni uspela, rezultat pa je bil pohabljen računalnik, ki je deloval izjemno počasi in se večkrat zrušil. Stopila je v stik z Microsoftovo podporo za uporabnike,...

63 komentarjev

Windows 10 je tu!

Microsoft - Pa smo dočakali najteže pričakovan izid operacijskega sistema letos. Danes je uradno izšel Windows 10, ki v primerjavi s prejšnjimi verzijami prinaša precej konceptualnih sprememb. Po Microsoftovih pričakovanjih naj bi se začenjala doba operacijskega sistema kot storitve namesto izdelka, kar se bo poznalo tudi pri nadgradnjah.

Začnimo na začetku. Kdo dobi Windows 10 zastonj? Vsi uporabniki legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. Tudi kdor uporablja Windows 10 Preview, bo novo verzijo dobil brezplačno, če je imel pred tem nameščene legalne verzije omenjenih sistemov. Uporabniki Windows XP in Viste bodo morali kupiti polno licenco, kar velja tudi za pirate. Navkljub prvotnim napovedim, da naj bi ti dobili legalno verzijo Windows 10 zastonj, se to ne bo zgodilo.


...

262 komentarjev

Največja poravnava zaradi nelegalne programske opreme v Sloveniji vredna 30.000 evrov

Slo-Tech - Organizacija BSA (The Software Alliance) in podjetje Menart konstruiranje in proizvodnja orodij d.o.o. iz Slovenskih Konjic sta sklenila najvišjo poravnavo zaradi kršitev avtorskih pravic in nameščene nelegalne programske opreme v Sloveniji, piše Žurnal. Podjetje bo moralo plačati 30.000 evrov odškodnine, medtem ko je BSA sprva zahtevala skoraj 100.000 ervov (zahtevajo lahko do trikratno vrednost ilegalno nameščenih programov). Nadzor nad rabo legalne programske opreme v podjetjih v Sloveniji opravlja Tržni inšpektorat Republike Slovenije (TIRS), saj imajo njegovi inšpektorji pravico vstopiti v prostore podjetja in pregledati tudi službene računalnike. Ta je v konkretnem primeru pred meseci obiskal omenjeno podjetje in ga...

102 komentarja

Prva Microsoftova zmaga zoper piratstvo na Kitajskem

The Register - Po praktično vseh ocenah je Kitajska v vrhu držav z največjim deležem nelegalno nameščene programske opreme. BSA ocenjuje, da je v državi kar štiri petine vseh namestitev ilegalnih in da Kitajska letno ustvari 6,7 milijarde dolarjev škode. Nedavne ugotovitve ameriške vlade postavljajo dolarsko oceno zaradi slabe metodologije pod vprašaj, a to ne spremeni dejstva, da je piratstvo na Kitajskem veliko večji problem kot na Zahodu. Podjetja imajo s tožbami na kitajskih sodiščih bore malo uspeha, a zadnji Microsoftov uspeh vliva upanje.

Šanghajsko sodišče je namreč Microsoftu prisodilo 2,17 milijona juanov (238 tisoč evrov) odškodnine, ker je podjetje Dazhong Insurance uporabljalo vsaj 450 ilegalnih kopij devetih aplikacij. Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi pojasnjuje, da je to prvi primer, ko je Microsoft sodno preganjal kakšno večje kitajsko podjetje. Dosojena odškodnina ni posebej visoka, a pomemben je precedens, ki ga je s tem ustvarilo sodišče.

Šing Ma, izvršni direktor...

72 komentarjev