»

Oraclov Solaris 11.4 CBE odslej odprt

Slo-Tech - Zadnja verzija Oraclovega Solarisa 11.4 CBE (Common Build Environment) je odslej na voljo kot brezplačen odprtokoden sistem za razvijalec ali če ga uporabljamo doma za nekomercialne namene. Izdan je pod Oraclovo licenco. To je prva verzija Solarisa 11.4, ki jo je možno dobiti brez nakupa Oraclove podpore.

Izšel je že marca letos, a brez velikega pompa, zato s(m)o ga mediji večidel prezrli. Za prenos potrebujemo račun pri Oraclu, ki pa ga lahko ustvarimo brezplačno. Verzije CBE je Oracle začel izdajati leta 2009, ko je kupil Sun Microsystem in njihov Solaris. CBE bi lahko primerjali z verzijami beta, saj so nekakšne predverzije za kasnejši SRU (Support Repository Update). Verzije, ki so bile doslej na voljo brezplačno, niso vsebovale vseh sprememb in popravkov, ki so mesečno prihajali v SRU. Tudi zato je Oracle sedaj odprl še verzijo CBE. Nadgradnja s CBE na SRU pa bo še vedno plačljiva. Zaradi Oraclovih praks v preteklosti so sicer številni uporabniki skeptični, saj se lahko...

39 komentarjev

Izšel je Oraclov VirtualBox 6.0

Slo-Tech - Izšla je nova velika verzija priljubljenega orodja za virtualizacijo v okoljih Windows, MacOS, Linux in Solaris, tj. Oracle VirtualBox. Glavna novost je možnost izvoza virtualnih strojev neposredno v oblak Oracle Cloud, najprej pa bomo gotovo opazili prenovljen grafični vmesnik. Ta je preglednejši in zahteva manj kopánja po menijih, da bi našli ustrezne nastavitve. Ukinili so tudi podporo za 32-bitne gostitelje.

Poglejmo torej pobliže možnost izvoza virtualnih strojev. Kdor ima svoj račun pri Oracle Cloud Infrastructure, ga lahko doda v VirtualBox in uporabi funkcijo neposrednega izvoza. Resnici na ljubo je uporabnikov Oraclove oblačne infrastrukture...

57 komentarjev

Izšel VirtualBox 4.0

Slo-Tech - Poldrugo leto po izidu zadnje večje različice je izšla nova verzija virtualizacijskega programa VirtualBox. Program je namenjen poganjanju virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. Podpira tako 32-bitne kot tudi 64-bitne operacijske sisteme v vseh kombinacijah, torej kot gostiteljski ali gostujoči sistem.

Novosti v četrti inkarnaciji so reorganizacija v osnovni in razširjeni paket (pred tem sta bili na voljo odprtokodna in zaprtokodna različica, pri čemer je slednja podpirala več emulirane strojne opreme), predelava grafičnega vmesnika, ki se odslej imenuje VirtualBox Manager, podpora več kot 2,0 GB pomnilnika na 32-bitnih sistemih,...

50 komentarjev

Izšla razvojna različica LiveAndroida za PC-je

LiveAndroid

Slo-Tech - Na spletni strani code.google.com se je pojavila ISO slika operacijskega sistema LiveAndroid.


ISO sliko je mogoče zagnati v virtualnem stroju (npr. VirtualBox) oziroma zapeči na računalnik in iz CD-ja zagnati LiveAndroid operacijski sistem ter si ogledati kako bo izgledal Android na vašem mobilnem telefonu. Gre za razvojno različico (.02) Googlovega operacijskega sistema za mobilne telefone, ki temelji na Linuxu.



Žal iz računalnika še ni mogoče klicati...

18 komentarjev

Izšel VirtualBox 3.0

VirtualBox 3.0

Slo-Tech - Včeraj je izšel virtualizacijski program VirtualBox 3.0, ki omogoča poganjanje virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. VirtualBox teče na 32 in 64-bitnih sistemih, omogoča pa celo poganjanje 64-bitnih virtualnih operacijskih sistemov na 32-bitnih gostiteljskih operacijskih sistemih.

Različica 3 prinaša številne novosti, med drugim predvsem SMP (symmetrical multi-processing) podporo v virtualnem okolju. Virtualni stroji imajo od sedaj lahko do 32 virtualnih procesorjev (število virtualnih procesorjev je neodvisno od števila dejanskih procesorjev v gostiteljskem sistemu), virtualni Windows stroji lahko uporabljajo Direct3D 8 in 9...

89 komentarjev

Izšel VirtualBox 2.1

The inquirer - Sun je izdal novo verzijo svojega programa VirtualBox, s katerim lahko na Linuxu, Macu, OS/2, Windows in Solarisu poganjamo navidezni računalnik v okolju x86. Nova verzija 2.1 prinaša kar nekaj novosti, med njimi omenimo
  • podporo za strojno virtualizacijo na Mac OS X,
  • eksperimentalno podporo za 64-bitne simulacije v 32-bitnem gostiteljskem sistemu,
  • podporo za Intelove izboljšave v procesorjih Nehalem,
  • 3D-pospeševanje prek OpenGL,
  • izboljšani NAT, ki je hitrejši, zanesljivejši in podpira ICMP echo ping,
  • boljšo mrežno povezljivost z gostiteljem pod Windows in Linuxom,
  • in še nekatere druge.
Sun trdi, da je od lanskega januarja, ko je izšla prva stabilna različica, program s spleta preneslo že več kot osem milijonov ljudi, poltretji pa se jih je registriralo. Trenutno ga prenesejo 25.000-krat dnevno.

Večina kode je v obliki programa VirtualBox Open Source Edition (OSE) izdana tudi pod odprtokodno licenco GNU General Public (GPL), ki vsebuje praktično vse, razen podpore za RDP-strežnik, nekaj...

28 komentarjev

Izšel VirtualBox 1.6.4

Slo-Tech - Po tem, ko je SUN na začetku leta kupil nemško podjetje innotek, ki je proizvajalo program za virtualizacijo VirtualBox, so se številni odprtokodni ljubitelji virtualizacije spraševali kako se bo VirtualBox razvijal naprej ter ali bo še vedno odprtokoden in brezplačen.

SUN se odprtokodni skupnosti ni izneveril in prvo večjo izdajo smo dočakali maja, VirtualBox pa so ponudili tudi za okolje Mac in Solaris (poleg okolja Linux in Windows). Pred kratkim je izšla že različica 1.6.4, za prenos pa je na voljo preko SUN-ove spletne strani pod imenom Sun xVM VirtualBox 1.6.

Več informacij o VirtualBoxu si lahko preberete na njegovem blogu, prenos je na voljo za vse glavne Linux distribucije ter še vedno pod PUEL (Personal Use and Evaluation License) licenco.

56 komentarjev