»

Evropski EcoDesign prinaša daljšo popravljivost izdelkov

Evropska komisija - S tem mesecem so v EU začeli veljati novi predpisi, ki med drugim določajo tudi, da morajo biti večji izdelki in gospodinjski aparati popravljivi, torej z navodili in dostopnimi rezervnimi deli, 7-10 let po umiku s prodajnih polic. Gre za hladilnike, pralne stroje, sušilnike za lase in televizorje. V prihodnosti bo isto veljalo tudi zabavno elektroniko, kot so pametni telefoni, tablice in prenosni računalniki. Najbolj očitna sprememba za potrošnike pa so pravzaprav nove nalepke o porabi električne energije.

Aparati so namreč v zadnjih leti postali čedalje učinkovitejši, tako da razred A ni več zadoščal. Posledično smo izbirali med več plusi, denimo A+, A++ ali A+++. Ker takšna inflacija ocen zamegljuje dejansko učinkovitost, so lestvico redefinirali. Najučinkovitejše naprave so odslej uvrščene v razred B, medtem ko je A še prazen in rezerviran za morebitne izboljšave v prihodnosti. Večina izdelkov bo po novi uvrstitvi sodila v razrede B-D.

Na področju popravljivosti je poleg...

51 komentarjev

Microsoft in Google začasno upočasnjujeta izdaje novih verzij zaradi koronavirusa

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo zaradi pandemije koronavirusa prilagodil izhajanje posodobitev za Windows 10. Glavne posodobitve bodo še vedno izdajali, ne bo pa več kumulativnih, ker zaradi manjšega število zaposlenih v pisarnah ne bi mogli pravočasno zagotoviti odprave morebitnih hroščev ali drugih težav. Poglejmo podrobneje.

Znani torkovi paketi popravkov, ki izidejo vsak drugi torek v mesecu (Patch Tuesday), so tako imenovani popravki tipa B. Gre za varnostne popravke, ki so na nek način obvezni, in ti bodo še naprej izhajali po ustaljenem urniku. Poleg njih pa obstajajo še popravki tipov C in D. Ti izidejo tretji oziroma četrti torek v mesecu in so neobvezni (optional), ker ne gre za varnostne luknje in ker naslednji mesec najdejo pot v veliki paket B. Odslej tipi C in D ne bodo več izhajali, dokler se situacija ne umiri. Poleg tega bodo v izrednih primerih, ko bo odkrita kakšna huda varnostna luknja, še vedno izdali izredni popravek (OOB - out-of-band) kakor doslej.

Enako so...

1 komentar

Izšla nova verzija Windows 10

Slo-Tech - Z izidom Windows 10 smo se po Microsoftovih besedah poslovili od izhajanja novih verzij, temveč bo odslej vse skupaj eno kontinuirano nadgrajevanje. Obljubljajo, da bodo vsako leto izdali dve večji posodobitvi, kamor sodi tudi tokratna. Windows 10, ki je po tem tolmačenju zadnji Windows, je danes dobil novo nadgradnjo. Windows 10 November 2019 Update ali verzija 1909, kot se tehnično imenuje, je bolj podobna servisnim paketom (Service Pack), ki smo jih poznali v Windows NT, kot pa novi inačici Windows 10. Večina novosti je skritih pod pokrovom, kjer bodo prinesle hitrost, stabilnost in zanesljivost, medtem ko novih funkcionalnosti ni veliko.

To bomo opazili že pri hitrejši namestitvi, saj nova verzija v resnici sedi na Windows 10 May 2019 Update in ne predstavlja novega operacijskega sistema. To hkrati pomeni, da je precej manj možnosti, da gre kaj katastrofično narobe, kot se je zgodilo z zadnjo posodobitvijo. Nova verzija, ki se namesti sama ali pa ji pomagamo, bo h končnim...

45 komentarjev

Windows Update vam namešča tudi nepreizkušene posodobitve

Slo-Tech - Odkar se je Microsoft odločil, da novih verzij operacijskega sistema Windows enostavno ne bo več, temveč bodo izdajali le še večje in manjše popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti, je pomen Windows Update čedalje večji. Obstaja program Windows Insider, kamor se lahko včlanimo, da prejemamo posodobitve, še preden so uradno ožigosane kot preizkušene in stabilne, torej kot nekakšen beta preizkuševalec. Izkazalo pa se je, da te nepreizkušene posodobitve prejemajo tudi uporabniki, ki niso nikoli postali člani Windows Insiders. Microsoft vam lahko mirno namesti beta verzije posodobitve.

Težave niso nekaj nezaslišanega, posodobitve so celo že uničevale podatke. Sedaj vemo tudi, da se posodobitve delijo v razrede B, C in D. Vsak drugi torek v mesecu, na tako imenovan...

3 komentarji

Windows 10 je tu!

Microsoft - Pa smo dočakali najteže pričakovan izid operacijskega sistema letos. Danes je uradno izšel Windows 10, ki v primerjavi s prejšnjimi verzijami prinaša precej konceptualnih sprememb. Po Microsoftovih pričakovanjih naj bi se začenjala doba operacijskega sistema kot storitve namesto izdelka, kar se bo poznalo tudi pri nadgradnjah.

Začnimo na začetku. Kdo dobi Windows 10 zastonj? Vsi uporabniki legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. Tudi kdor uporablja Windows 10 Preview, bo novo verzijo dobil brezplačno, če je imel pred tem nameščene legalne verzije omenjenih sistemov. Uporabniki Windows XP in Viste bodo morali kupiti polno licenco, kar velja tudi za pirate. Navkljub prvotnim napovedim, da naj bi ti dobili legalno verzijo Windows 10 zastonj, se to ne bo zgodilo.


...

262 komentarjev

Nov način posodabljanja v Windows 10

ComputerWorld - Microsoft bo v Windows 10 uvedel korenito spremembo posodabljanja sistema, ki je vse od uvedbe Windows Update pred šestnajstimi leti ostalo bolj ali manj nespremenjeno. Sprva je bila Windows Update spletna stran, kasneje pa program v nadzorni plošči, ki je prikazala vse izdane popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti za nameščeno verzijo Windows, ki jih uporabnik še ni prenesel in namestil. Pri izbiri pa je bil uporabnik prepuščen sam sebi.

V Windows 10 bo drugače. Jim Alkove iz oddelka za poslovni program Windows pojasnjuje, da bo nova verzija prinesla tri načine posodabljanja. Za domače uporabnike bo najprimernejši način fast-moving consumer pace, kjer bodo takoj po izdaji na voljo vsi popravki, posodobitve in tudi nove funkcionalnosti. Mednje na primer...

10 komentarjev

Windows XP kar ne more umreti

vir: TechNet
TechNet - Microsoft je sporočil, da se Windows XP še ne bo v celoti poslovil. Čeprav prodaja že nekaj časa ne poteka več, ima še vedno približno četrtina računalnikov nameščen Windows XP, Microsoft pa še vedno redno dobiva varnostne popravke in posodobitve definicij za Security Essentials. To bi se po napovedih moralo končati aprila letos, a je zaradi velike priljubljenosti Microsoft delno podporo podaljšal.

Podpora se še vedno zaključuje 8. aprila letos, a bodo še približno leto izdajali posodobitve definicij za protivirusni sistem Security Essentials. Ta se bo prenehal posodabljati šele 14. julija 2015. Prav tako bodo poslovni uporabniki še vedno dobivali posodobitve za System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security, Forefront Endpoint Protection in Windows Intune.

Pomembno je vedeti, da varnostnih popravkov za...

171 komentarjev

Adobe za odpravo ranljivosti zahteval drag nakup nove verzije

vir: ZDNet
ZDNet - Razumljivo je, da ima vsaka programska oprema omejeno obdobje, ko jo proizvajalec podpira. V obdobju splošne podpore si tako običajno brezplačno obetamo varnostne popravke, odpravo odkritih hroščev in včasih celo kakšno manjšo novo funkcionalnost. Običajno traja to obdobje vsaj nekaj let, za najbolj priljubljeno programsko opremo, kot je Windows XP, pa se je raztegnilo na celo desetletje. Adobe, ki ga imajo zaradi odnosa do uporabnikov mnogi pošteno v zobeh, pa je s svojimi programi pravkar skoraj...

36 komentarjev

Windows XP home - predčasno stara šara?

Ars Technica - Naslov novice je žal resničen. Uporabniki microsoftovih izdelkov za poslovne uporabnike (2003 server, XP Professional) bodo še 2 leti po izidu Windows Vista uživali tekočo podporo, nakar bodo prešli v fazo razširjene tehnične podpore, ki bo trajala vsaj še 5 let. Obe vrsti podpore vsebujeta vse posodobitve, varnostne popravke, servisne pakete, telefonsko podporo in možnost plačljive podpore. Po zaključku obeh obdobij bo Microsoft še 10 let nudil spletno podporo v obliki baze znanja, raznih FAQ-jev in podobno.

Drugače pa je z Windows XP Home, verziji za domače uporabnike. Ta izdaja bo namreč 1. 6. 2007 takoj prešla v fazo spletne podpore, kar med drugim pomeni tudi, da uporabnikom Windows XP ne bo več mogoče posodabljati njihovega sistema z varnostnimi popravki in ostalimi posodobitvami, ki so jih bili do takrat deležni.

Za uporabnike Home izdaje to pomeni, da bodo po izidu Viste, ki bo predvidoma oktobra, imeli le 2 meseca časa, da presedlajo na novejši sistem, preden podpora...

66 komentarjev