»

Microsoft prehiteva Apple po tržni kapitalizaciji

Slo-Tech - Do leta 2010 je bil Microsoft prepričljivo večje podjetje od Apple, merjeno s tržno kapitalizacijo, odtlej pa je Apple s kratkimi premori (2018, 2020, 2021) večinoma bolje vrednoten. To se je spremenilo danes, ko se je zgodilo pričakovano. Na krilih umetne inteligence Microsoftove delnice zadnje leto eksplozivno rastejo, za Applom pa je nekoliko slabše četrtletje zaradi skromnejše prodaje iPhonov. Danes je vrednost Microsofta za kratek čas presegla Applovo, podjetji pa sta še vedno zelo blizu.

Microsoftove delnice so dobile pospešek po predstavitvi umetne inteligence Copilot for Microsoft 365, odtlej pa Microsoft sproti najavlja nove funkcionalnosti umetne inteligence. Applove delnice po drugi strani letos izgubljajo, saj strahove razpihuje negotovost glede prodaje iPhona na Kitajskem in uspeha iPhona 15. Apple je zgolj letos izgubil več kot 160 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Koliko sta torej vredni podjetji? Microsoftova tržna vrednost je trenutno okoli 2,88 bilijona...

4 komentarji

Microsoft po tržni kapitalizaciji prehitel Apple

Bloomberg - Še pred tremi meseci smo pisali, da je Apple postal prvo kotirajoče podjetje, ki je preseglo vrednost 1000 milijard dolarjev, merjeno s tržno kapitalizacijo. Četrtletje pozneje se je zgodilo, da je Microsoft prehitel Apple. Podjetji sta imeli danes okrog 812 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, ob koncu dneva pa je Apple spet za mišjo dlako prehitel Microsoft.

Za Applom niso najboljši borzni dnevi, saj je delnica v zadnjem kvartalu izgubila dobro četrtino vrednosti. Pri Microsoftu večjih sprememb v tem času ni bilo, delnica je izgubila le nekaj odstotkov, zato je tudi prehitel Apple. Za nami je rdeči oktober, ki je tehnološkemu indeksu NASDAQ odščipnil več kot 12 odstotkov, kar je eden najslabših mesecev v bikovskem trendu. Na padec Applovih delnic je...

19 komentarjev

Pri Applu nič novega: poslovni rezultat v presežkih, delnice kot kamen

Financial Times - Applu se ponavlja predlanska oziroma lanska zgodba. Po objavi odličnih poslovnih rezultatov za preteklo četrtletje, ki sicer niso rekordni, saj je tretje fiskalno četrtletje (april-junij) običajno najbolj zaspan del poslovnega leta, a so še vedno boljši kot lani in presegajo napovedi analitikov, so delnice podjetja izgubile skoraj osem odstotkov. (Potem, ko so letos pridobile skoraj tretjino vrednosti.)

V minulih treh mesecih so Applovi prihodki od prodaje dosegli 49,6 milijarde dolarjev (32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), čisti dobiček pa je znašal 10,7 milijarde dolarjev (45 odstotkov več kot lani, preračunano na delnice s pravico do dividence). Bruto marža se je povečala za 0,3 odstotne točke na...

85 komentarjev

Apple vreden 700 milijard dolarjev

Slo-Tech - Po mnenju vlagateljev je Apple že tri leta najvrednejše podjetje na svetu, sedaj pa je dosegel nov rekord. Tržna kapitalizacija podjetja je v ponedeljek švignila mimo 700 milijard dolarjev, sedaj pa vztraja tik pod to vrednostjo. S tem je Apple nominalno najdražje podjetje vseh časov, ki kotira na borzi. Za primerjavo povejmo, da je Apple skoraj dvakrat dražji od Microsofta ali Googla, štirikrat dražji od IBM-a in desetkrat dražji od Hewlett-Packarda.

Ko je Apple prehitel Exxon leta 2011, je bil vreden 346 milijard dolarjev. V vmesnem času sta Apple in Exxon še štirikrat zamenjala mesti, a večino časa je bil Apple trdno v vodstvu. Zadnji rekord je dosegel septembra 2012, ko je bil...

60 komentarjev

Apple z visokim dobičkom, a nižjim od pričakovanj

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj razkril poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki je 29. septembra tudi zaključilo Applovo fiskalno leto 2012. V treh mesecih so zbrali 36 milijard dolarjev prihodkov in ustvarili rekordnih 8,2 milijarde dolarjev dobička, kar je 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je sicer znižala za 0,3 odstotne točke na 40,0 odstotkov.

Najbolj so šli za med iPhoni, saj so jih prodali skoraj 27 milijonov, kar je 58 odstotkov več kot lani. Povečala se je tudi prodaja iPadov, in sicer za 26 odstotkov na 14 milijonov ter iMacov za odstotek na 4,9 milijona. Opešala pa je prodaja iPodov, ki so jih...

16 komentarjev

Padanje Facebooka se nadaljuje, Apple postal najdražje podjetje vseh časov

Slo-Tech - Kar se borznega parketa tiče, sta Apple in Facebooka tisoče kilometrov vsaksebi. Medtem ko je Facebook prvi in najbolj napihnjen socialni balonček v spuščanju, Apple za zdaj še intenzivno raste. Od sredinega komentarja je Facebook še naprej izgubljal in v petek, ko je bilo pričakovati povečan prodajni pritisk, pristal pri rekordno nizki ceni 19 dolarjev - ali natanko polovici vrednosti iz javne ponudbe delnic. V petek so namreč delnice lahko prodali nekateri veliki institucionalni vlagatelji, ki so jih pridobili med IPO-jem, kar je povečalo ponudbo in tečaj dodatno zbilo. Danes se je Facebook sicer nekoliko odbil in pridobil pet odstotkov, tako da kotira okoli 20 dolarjev.

Apple pa je danes presegel tečaj 660 dolarjev,...

254 komentarjev