»

Google zagrozil z ukinitvijo Google News v EU

Slo-Tech - Richard Gingras, eden od Googlovih podpredsednikov, je napovedal, da bo podjetje razmislilo o ukinitvi svojih novic v državah članicah EU, potem ko so poslanci Evropskega parlamenta septembra množično podprli predlog kontroverzne direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, z njo pa uveljavitev 11. člena, bolj znanega tudi kot davek na povezave. Slednji bi avtorjem vsebin zagotovil določeno plačilo, v primeru, da bi se te pojavile na zbirnih novičarskih spletnih straneh, kot je denimo Google News. S tem želi Bruselj pomagati tradicionalnim medijem, ki jim Google zadnja leta po njihovih besedah odžira oglaševalski denar, po drugi strani pa vendarle prek povezav na njihove spletne strani usmerja množice bralcev.

...

27 komentarjev

Google bo dovolil plačljivi zid v Google News

Slo-Tech - Google po več letih ukinja svojo politiko First Click Free (FCF), nad katero so bile novinarske hiše pogosto jezne. Poenostavljeno povedano je Google doslej zahteval, da lahko njegovi pajki (in tudi obiskovalci) prek Google News vsak dan preberejo vsaj tri članke, četudi je spletna stran zaščitena s plačljivim zidom (paywall). Spletne strani, ki tega niso dovolile, so se med rezultati iskanja znašle bistveno niže. The Wall Street Journal je na primer letos poizkusil, kaj se zgodi, če Googlu ukine dostop prek FCF. Rezultat: promet na strani je upadel za 38 odstotkov, promet prek Google News pa za 89 odstotkov, število prodanih naročnin pa se je malenkost povzpelo. Zato so založniki negodovali nad FCF, a se mu niso upali zoperstaviti. Google sedaj to...

2 komentarja

Google News zaradi obdavčitve zapušča Španijo

Google - Po pričakovanjih se je Google odločil, da bo v Španiji ukinil storitev Google News. Razlog je dodatna obdavčitev, ki jo je uvedla novela zakona o avtorskih pravici in jo mediji imenujejo davek na Google. Prihodnje leto bodo namreč spletni agregatorji novic, četudi prikažejo le vrstico ali dve in povezavo do izvorne novice, dodatno obdavčeni. Tipičen primer sta poleg Google News še Reddit ali španski Menéame, ne pa storitve, kjer je nujna človeška interakcija, denimo Facebook ali Twitter.

Google je ves čas opozarjal, da gre za strel v koleno, saj pravzaprav zagotavljajo dodatni promet časnikom, do katerih člankov vodijo povezave na Google News, kar pomeni višje...

30 komentarjev

Španija uzakonila davek na Google News

Slo-Tech - Zgornji dom španskega parlamenta je sprejel kontroverzna dopolnila zakona o avtorskih pravicah, ki so jih mediji poimenovali kar Googlov davek (besedilo zakona v španščini). Razlog je najbolj pereče določilo, da avtorska pravica zajema tudi povezavo (hipertekst) na članek. Spletni agregatorji novic, kot je na primer Google News, ki prikažejo zelo kratek izvleček - stavek ali dva - in povezavo na spletno stran časnika, bodo morali plačevati davek že za vključitev povezav ("linkanje") na strani časnikov.

Za zakon je sicer glasovalo izključno 172 poslancev najmočnejše konzervativne Ljudske stranke (PP), medtem ko je opozicija opozarjala, da gre za norost in katastrofo, a vse skupaj ni pomagalo. Proti jih je bilo 144, trije so se vzdržali, tako da bo zakon...

22 komentarjev

Google News v RSS in Atom

Slashdot - Pa smo končno dočakali, da so tudi Googlove novice (pravzaprav niso čisto Googlove, ampak last različnih medijskih hiš, Google jih le poindeksira) laže sledljive in preglednejše. Google je v svojem blogu že včeraj objavil, da bo sedaj naprej mogoče slediti novicam sistema Google News z uporabo RSS 2.0 ali Atom 0.3. Več informacij o uporabi si lahko ogledate na Googlovih straneh.

4 komentarji

Google news dobil konkurenco

Slashdot - Čeprav je Google pri nas znan predvsem kot iskalnik, pa nekateri vseeno radi obiščemo podstran Google News kjer so na kupu zbrane vse pomembne novice, kakor jih vidijo največje novičarske strani. Princip delovanja je čisto preprost. Bister programček stalno pregleduje določene strani in s pomočjo PosebnihPostopkov™ ugotavlja, o čem največj pišejo in v katere kategorijo spada.

Microsoftu gre očitno Googlov uspeh zelo v nos, saj predstavlja največjo konkurenco njihovem spletnem portalu MSN. Pred kratkim ga je celo poskusil kupiti, a so njegovo ponudbu prijazno zavrnili. Pojavili so se tudi prispevki, v katerih pri Microsoftu zavračajo govorice o nakupu. Kljub vsemu pa so danes predstavili novo storitev MSN-jevih spletnih dveri. NewsBot, ki je trenutno v beta različici, počne pa točno to, kar Google News -- zbira novice.

Kot zanimivost omenimo še News Images - stran, ki namesto povzetkov novic prikazuje samo slike, povezane z novicami. Tako nam ni potrebno zapravljati časa z...

2 komentarja