»

Razvit ionski motor na jod

vir: Nature
Slo-Tech - Francosko podjetje ThrustMe je v vesolju uspešno preizkusilo prvi prototip ionskega motorja, ki namesto ksenona uporablja jod, kar obeta manjše dimenzije in nižjo ceno tovrstnih satelitskih pogonov.

Klasični raketni motorji lahko proizvedejo velikanske potisne sile, potrebne za hitro premagovanje Zemljine težnosti ob izstrelitvah v vesolje, a imajo hkrati nizko učinkovitost, ki se kaže v ogromnih rezervoarjih za gorivo. V mikrogravitaciji vesolja namesto tega uporabljamo varčnejše vrste pogonov, kot so električni, oziroma ionski. Ti že od svojih začetkov delujejo po enotnem principu: gorivo v obliki plina se ionizira in skozi naelektreno rešetko pošlje iz plovila, s čimer pride do spremembe gibalne količine. Potisk je v primerjavi s kemičnimi raketnimi motorji neznaten, a ga lahko vzdržujemo zelo dolgo časa, kar nazadnje pripelje do visokih hitrosti, ker v vesolju praktično ni upora. Najpogostejša izbira za gorivo ionskih motorjev je ksenon, ki pa je redek in s tem drag element,...

11 komentarjev

Stratolaunch je poletel

vir: Space
Space - V soboto je z letališča v Kaliforniji prvič poletel Stratolaunch, zrakoplov z največjim razponom kril v zgodovini, ki bo v prihodnosti proti nebu nosil rakete.

SpaceX počne revolucijo v nižanju stroškov pošiljanja predmetov v orbito, toda vračanje pogonskih raket na Zemljo v enem kosu ni edini način za dosego teh ciljev. Soustanovitelj Microsofta Paul Allen je tako leta 2011 na noge postavil podjetje Stratolaunch Systems, da bi satelite v vesolje pošiljal s pomočjo letal, ki bi rakete dvignili do kraja izstrelitve visoko v atmosferi. Na ta način se izogne najgostejšemu delu Zemljinega ozračja in se obenem na tem delu poti drago raketno gorivo zamenja z letalskim. Avion Stratolaunch je za Allena napravila firma Scaled Composites - točno tista, ki snuje tudi plovila

5 komentarjev

Poletelo prvo letalo brez premikajočih se delov

Scientific American - Na Massachusetts Institute of Technology so zgradili letalce, ki ga poganja ionski veter, in z njim preleteli šestdeset metrov.

Ionske pogone že dobro poznamo z vesoljskih plovil, kakršno je na primer sonda Dawn. Toda če takšne sorte motorji lahko delujejo v brezzračnem vesolju, je njihov neznatni potisk premajhen, da bi nam lahko služil v Zemljini atmosferi. Popularno imenovani lifterji, ki izkoriščajo podoben princip za lebdenje, so zato zgolj zanimivost šolskih fizikalnih laboratorijev. Pri tem seveda uporabljajo zunanje napajanje, ker doslej še nihče ni uspel takega plovilca dvigniti v zrak z namontirano baterijo.

Toda inženirjem s slovitega MITja je po osmih letih neuspehov vendarle uspelo sestaviti zrakoplov z lastnim napajanjem in v...

24 komentarjev

MIT ustanavlja fakulteto za umetno inteligenco

vir: Wikipedia
New York Times - Ugledna ameriška zasebna raziskovalna univerza, Massachusetts Institute of Technology, se želi z milijardo dolarjev vredno naložbo uvrstiti med kalilce bodočih poznavalcev umetne inteligence (AI). Področje se namreč že vse od svojega razmaha pred kakimi desetimi leti, ko so dovolj zmogljivi računalniki postali širše dostopni, sooča s pomanjkanjem ustreznega kadra.

Kot je povedal predsednik MIT, Rafael Reif, v novi ustanovi ne bo šlo zgolj za pridobivanje znanja s področja AI, pač pa bo fakulteta iskala predvsem "dvojezične talente za prihodnost". S čimer je meril na študente naravoslovnih in družboslovnih znanosti, ki bodo svoje področje znali povezovati s strojnim učenjem. Poleg tega bodo del učnega procesa namenili tudi etičnim vidikom...

35 komentarjev

Prenašanje vseh datotek legalno?

Slashdot - Študenti na Northern Illinois University (NIU) se trenutno ukvarjajo s preskušanjem nove storitve za prenašanje datotek po internetu. Njena posebnost je, da v nobenem primeru ni ilegalna. Storitev se imenuje Ruckus Network, razvili pa so jo študenti, ki so diplomirali na slovitem Massachusetts Institute of Technology. NIU za vsakega študenta plača 5 ameriških dolarjev, ti pa lahko pridobijo glasbo, filme, TV-nadaljevanke in še kaj. Programska oprema ima zaenkrat še nekaj omejitev, vendar je 170 študentov, ki jo preskuša, navdušenih. Do konca meseca bo Ruckus Network preskusilo 2500 študentov. Klik!

Morda pa se bodo tokrat računi vendarle izšli.

6 komentarjev