»

Facebook bo s stomilijonsko injekcijo pomagal medijem

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - Facebook, ki ga občasno zapeče kosmata vest, potem, ko je v zadnjem desetletju postal eden od grobarjev medijev, bo hirajoči industriji namenil 100 milijonov ameriških dolarjev pomoči. Četrtino od tega neposredno, preostanek pa v brezplačnih marketinških storitvah. Prva bo denarja deleža petdeseterica medijev iz ZDA in Kanade. Facebook se je sicer že lani zavezal, da bo do konca prihodnjega leta s 300 milijoni podprl uredništva lokalnih novic, ki jih je razmah družbenih platform najbolj prizadel.

Epidemija novega koronavirusa bo zaradi negotove prihodnosti in s tem povezanega varčevanja močno vplivala na količino sredstev, ki jih podjetja namenjajo za oglaševanje v medijih. Kljub temu, da je v času krize zanimanje za novice precej naraslo. Zlasti v ZDA so se v redakcijah že takoj začela množična odpuščanja, nekateri, denimo Buzzfeed, pa situacijo rešujejo z drastičnim nižanjem plač. Seveda tudi drugod ni bolje, pred tednom dni je po 160 letih v tiskani obliki prenehal izhajati

7 komentarjev

Amazon bi služil še z video oglaševanjem

vir: Pixabay

vir: Bloomberg
Bloomberg - V bližnji prihodnosti lahko nakupovanjem na Amazonu pričakujemo še bombardiranje z video oglasi. V podjetju so se namreč odločili bolj odločno poseči v tržni segment, ki sta ga do sedaj suvereno obvladovala Google in Facebook. Slednje potrjujejo tudi številke EMarketerja, Amazonov tržni delež v digitalnem oglaševanju naj bi se letos s 6,8 % povzpel na 8,8 %. Googlov pa upadel z 38,2 % na 37,2 %. Video oglasi naj bi se najprej pojavili ob uporabi iskalnika v mobilni aplikaciji, kar menda že nekaj mesecev testirajo na obeh ključnih platformah, iOS in Android.

Po poročanju medijev, gre za previdno nadgradnjo oglaševanja, ki ga Amazon že dlje časa izvaja na svojih platformah, kot sta Kindle in Fire TV. Idejo so na straneh...

18 komentarjev

Facebook bo v Veliki Britaniji financiral lokalno novinarstvo

vir: Pixabay

Slo-Tech - Medtem, ko so mnogi mnenja, da družabna omrežja uničujejo novinarstvo kot smo ga poznali, je Facebook napovedal, da bo z donacijo dobrih petih milijonov evrov (4,5 milijona britanskih funtov), podprl izobraževanje britanskih lokalnih novinarjev.

Potezo je najverjetneje vsaj delno spodbudilo mnenje nekdanjega ministra, zdaj poslanca britanskega parlamenta, Johna Whittingdala, ki je v začetku leta ob Facebooku pozval tudi Google, naj podjetji nekaj dobička, ki ga pridelata tudi na račun nekdanjih regionalnih in lokalnih časopisov, investirata v ustrezno fundacijo za razvoj novinarstva....

18 komentarjev

Velika Britanija in Kanada povabili Zuckerberga na pričanje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Parlamentarni komisiji obeh držav, med drugim pristojni tudi za problematiko medijev, sta sta s skupnim povabilom, da posreduje ključne odgovore glede afere Cambridge Analytica, na pričanje povabili Marka Zuckerberga, ustanovitelja in izvršnega direktorja Facebooka.

Vabilo, nekakšen mednarodni precedens, je posledica zasebnostnih in političnih afer, ki so se zgodile v povezavi s to družabno platformo, ki ji zlasti zahodne vlade...

10 komentarjev

Velika Britanija uvaja davek na digitalne storitve

vir: CNBC
CNBC - Britanski finančni minister Philip Hammond je napovedal uvedbo posebnega dvoodstotnega davka na prihodke, ki si jih od tamkajšnjih prebivalcev prislužijo velika tehnološka podjetja. Britanija torej uvaja davek, o katerem razmišljajo številne države, med njimi tudi EU in, ki bo drastično spremenil poslovni položaj družb kot so Facebook, Google in Amazon.

Digital Services Tax oz. davek na digitalne storitve bo zajel ponudnike digitalnih platform z iskalnimi pogoni, družabnimi omrežji in spletnim trgovanjem, plačala pa ga bodo le podjetja, ki imajo letno več kot 500 milijonov funtov globalnih prihodkov. Novost naj bi začela veljati leta 2020, drugih podrobnosti pa zakladnik Hammond še ni želel pojasnjevati.

Davek je tako nekakšna politična posledica folklore optimiziranja davkov, ki so...

56 komentarjev

Cambridge Analytica prinesla Facebooku prvo denarno kazen

vir: Wikipedia
Bloomberg - Facebooku v Veliki Britaniji grozi denarna kazen, povezana z afero Cambridge Analytica. Pol milijona funtov sicer za informacijskega giganta predstavlja pljunek v ocean, a je to najvišja kazen, ki jo lahko izreče britanski Information Commissioner’s Office (ICO). Ta je danes izdal začetno poročilo o preiskavi, v kateri že od lanskega leta preiskuje odmevno posojanje podatkov o 87 milijonih podatkov uporabnikov tega družabnega omrežja, s pomočjo katerih so si pozneje pomagali pri profiliranju volivcev v kampanji ameriškega predsednika Trumpa, pa tudi pri britanskem referendumu o Brexitu.

Poročilo, ki še ni dokončno, v njem pa ob Facebooku preučujejo...

10 komentarjev

Domače branje: novinarstvo (2. del)

Slo-Tech - Odkar sem pred tremi leti napisal prvi seznam domačih branj za spoznavanje novinarske teorije, je izšlo kar nekaj novih koristnih knjig.

Prvi dve je napisal britanski preiskovalni novinar Nick Davies. V knjigi Zgodbe s ploščate zemlje (Ciceron, 2011) je uporabil podatke iz obsežne raziskave o poročanju britanskih medijev in analiziral škodljivo novinarsko "reciklatorstvo" -- nekritično povzemanje sporočil za javnost in izjav uradnih virov. Še ostrejši je bil v drugi knjigi Hack Attack: How the Truth Caught Up with Rupert Murdoch (2014), kjer je opisal težave, ki jih je imel pri razkrivanju velikega prisluškovalnega škandala, zaradi katerega je moral Rupert Murdoch ukiniti tabloid News of The World.

Sistemske anomalije v novinarstvu je zelo nazorno opisal urednik časopisa Le Monde Diplomatique Serge Halimi v knjižici Novi psi čuvaji (Maska, 2003), v kateri je pokazal, da so novinarji precej podobni blagajničarkam v supermarketu. A je bil še razmeroma prizanesljiv v primerjavi z...

2 komentarja

Britanska vlada želi podatke z družabnih omrežij v realnem času

Wired News - Britanska vlada je sporočila, da bo začela organizirano spremljati javna sporočila na družabnih omrežjih in osebnih blogih. V ta namen so najeli pet zunanjih izvajalcev, ki bodo prejeli seznam ključnih besed in pojmov, ki jim bodo morali slediti na družabnem delu interneta. Tiskovna predstavnica vlade je najavo pospremila z utemeljitvijo, da bodo nadzorovali digitalna, družabne in tradicionalne medije zato, da bi razumeli, kaj ljudje govorijo in kaj jih skrbi, da bodo lahko ustrezno oblikovali politiko.

V pogodbi na primer piše, da morajo podjetja zagotavljati orodje za analizo in spremljanje dogajanja v realnem času, ki opozori na porast pogostosti posameznih ključnih besed. Podatke je treba ustrezno organizirati...

42 komentarjev