»

Čipiranje ljudi buri duhove v Veliki Britaniji

Business Insider - Švedska firma Biohax je oznanila, da se z nekaterimi velikimi podjetji v Veliki Britaniji dogovarja o množičnem vsajanju identifikacijskih čipov v roke zaposlenih, kar je sprožilo vik in krik tamkajšnjih organizacij.

Z vsajanjem preprostih identifikacijskih čipov v človeško telo je eksperimente leta 1998 začel razvpiti Britanec Kevin Warwick, v zadnjem desetletju pa je dejavnost zaplula v komercialne vode. Po svetu obstaja več podjetij, ki posameznikom in firmam omogočajo implantacijo identifikacijskih čipov z namenom enostavnejše rabe digitalne tehnologije. Ponudba je pri vseh zelo podobna: za ceno med sto in dvesto evri si je moč v predel dlani med palcem in kazalcem...

110 komentarjev

Delo od doma, uporaba lastne opreme, svojega mobilnika: večja storilnost, več nadur

BYOD je za menedžerje zlata jama.

ComputerWorld - Klasični delovnik od sedmih do treh (ali celo od šestih do dveh), kjer po navodilih nadrejenega na službenih strojih opravljamo delo in minuto po preteku delovnega časa pozabimo na obstoj službe, je preteklost. Delodajalcem je to že zelo dolgo jasno, a hkrati se krepi zavedanje, da je pomemben način. Ali drugače povedano, delavci potrebujejo nekaj korenčka, če naj delajo več in dlje. Delo od doma in uporaba lastnega mobilnega sta dva taka korenčka.

Pisali smo že, da...

66 komentarjev

Londonska policija: kamere CCTV učinkovite

BBC - Ni čudnega, da je Devetnajsto štiriinosemdeset napisal Britanec. Velika Britanija je prepredena s kupom kamer CCTV, ki so bile postavljeno pod pretvezo boja proti kriminalu. Ali svojo nalogo opravljajo, je predmet žgočih debat in polemik, a Metropolitanska policija v Londonu sedaj pravi, da so koristne.

Višji inšpektor Mick Neville, ki je zadolžen za identifikacijsko enoto v londonski policiji, pojasnjuje, da posnetke s CCTV-kamer obravnavajo kakor prstne odtise ali DNK. Na kritike skupine Big Brother Watch odgovarja z dejstvi, da so letos z uporabo kamer identificirali 2512 posameznikov, kar je za četrtino več kot lani. Sliši se obetavno, a povejmo, da so bili štirje osumljeni umora in 23 posilstva. Hkrati Neville dodaja, da se je število kamer od leta 1999...

12 komentarjev

Oko Velikega brata na cesti

RFID News - Kot poroča RFIDNews, v Veliki Britaniji razmišljajo o tem, da bi v avtomobilske tablice vgradili identifikacijske RFID čipe, ki jih je mogoče odčitati iz razdalje do 100 metrov in pri hitrosti do 320 km/h.
Britanci nameravajo postaviti tudi fiksno omrežje čitalcev, na voljo pa bodo tudi mobilni čitalci za policijska vozila in ročni čitalci. Čitalci bodo stalno povezani s centralno bazo vozil.

In ja, ne piše se leto 1984...

23 komentarjev

Ameriški vojaki še pod strožjim nadzorom

Excite News - Ameriška vojska namerava v prihodnosti prenoviti svoje identifikacijske kartice. Trenutne, ki jih vojaki (oz. vsi, zaposleni v vojaškem sektorju ZDA) uporabljajo, v čipu že nosijo ime, čin ter serijsko številko. Zaradi varnosti ob logiranju v računala nameravajo na kartice shraniti še biometrične podatke, od prstnega odtisa, oblike roke, odtisa mrežnice, barve glasu, in tako naprej. To se naj bi izkazalo za zelo koristno, saj bodo zlorabe dostopa do podatkov onemogočene. Seveda bo hkrati vojska imela tudi podatke, do katerih podatkov (in katerih spletnih strani, he he [:D]) dostopa vsak od zaposlenih. Če bi se o taki potezi govorilo pri kakšnem podjetju, se ne bi strinjal, saj rabi vsak zaposleni dobršno mero zasebnosti. Vojska pa mora biti, vsaj po mojem mnenju, strogo profesionalna. Če mislijo, da jim bo ta korak pomagal k boljši učinkovitosti - kar [:D]. Klik!

5 komentarjev

Kyro II Ultra buri duhove

Guru 3D - Pred kratkim sem poročal o samem čipu Kyro II Ultra, ki bo kmalu prišel v trgovine. Omenjal sem, da bo čip samo hitrejša izvedenka "starega" Kyrota 2, vendar sem se očitno zmotil. Po nekaterih podatkih bo čip vseboval kar nekaj novosti, med katerimi je gotovo najpomembnejša vključitev enote T&L. Mogoče se sliši malce čudno, saj prvi Kyroti 2 te enote niso imeli, vendar pa si lahko dokaz za obstoj te enote preberete na sliki škatle, kjer lepo piše "Enhanced T&L". Še slika kartice Hercules 3D Prophet 4800, ki bo vsebovala 200 MHz čip Kyro 2 Ultra in kvaliteten TV izhod. Več o sami kartici...

3 komentarji