»

Hudo poslabšanje prodaje telefonov

Slo-Tech - Podobno kot prodaja računalnikov je tudi prodaja telefonov v minulem četrtletju utrpela močan udarec. V zadnjem četrtletju so prodali 300 milijonov pametnih telefonov, kar je 18 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. V celotnem letu 2022 je bilo prodanih 1,21 milijarde telefonov oziroma 11,3 odstotka manj kot leta 2021. To predstavlja največji četrtletni padec v zgodovini, hkrati pa so lani prodali najmanj telefonov po letu 2013.

Na lestvici največjih proizvajalec sprememb v razvrstitvi ni. Največ telefonov še vedno proda Apple, ki je imel v zadnjem vartalu 24,1-odstotni tržni delež, kar je celo odstotno točko več kot leto pred tem. Nekoliko je svoj delež okrepil tudi Samsung, ki je prodal 58 milijonov telefonov (19,4-odstotni tržni delež), sledijo pa Xiaomi (11 odstotkov), OPPO (8,4 odstotka) in vivo (7,6 odstotka). Vsi preostali proizvajalci obvladujejo manj kot 30 odstotkov trga, kar je manj kot leta 2021 - konsolidacija se torej še vedno dogaja.

Logična posledica...

137 komentarjev

Prodaja računalnikov lani poskočila

Slo-Tech - Po večletni stagnaciji in občasnem nazadovanju je minulo leto narisalo nasmeške na obraze proizvajalcev in prodajalcev računalniške opreme. Analitiki iz IDC so sporočili, da je bilo minulo leto primerljivo kvečjemu z letom 2010, tako zelo se je povečala prodaja. Glavni motor povečane prodaje je delo od doma in šolanje na daljavo, kar je povečalo povpraševanje po računalnikih. Pričakujejo, da se bo trend nadaljeval tudi letos.

V zadnjem četrtletju minulega leta prodaja računalnikov zrasla za 26 odstotkov na 92 milijonov prodanih enot. V celotnem letu je bila rast 13-odstotna, kar je najboljši rezultat po letu 2010. Skupno je bilo prodanih 300 milijonov računalnikov, kjer je imel med proizvajalci najboljši rezultat Lenovo. Tržni delež so obdržali pri 24 odstotkih. Drugouvrščeni HP je izgubil odstotno točko in pristal pri 22,4-odstotnem deležu, sledijo pa Dell (16,6 %), Apple (7,6 %) in Acer (6,9 %). Večji pretresov ni bilo, saj nihče ni popravil ali pokvaril svojega rezultata več...

8 komentarjev

Za proizvajalci čipov najhujše leto v zadnjih dveh desetletjih

Slo-Tech - Medtem ko so proizvajalci računalnikov lani prvikrat po dolgih letih beležili rast prodajo, imajo njihovi kolegi iz industrije čipov več razlogov za skrbi. Prodaja čipov je lani padla za 12 odstotkov in dosegla najnižje ravni po poku tehnološkega balona pred 20 leti. Tedaj je bil padec 32-odstoten. Lani je bil trg čipov vreden 412 milijard dolarjev.

Razlogov za upad je več, kot najpomembnejšega pa analitiki izpostavljajo trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko. Vseeno se na koncu tunela zrcali nekaj upanja, saj je četrto četrtletje prineslo skromno rast (+0,9 odstotka glede na četrtletje pred tem, a še vedno -5,5 odstotka glede na isto četrtletje leto pred tem), ki bi morda lahko nakazovala na obrat trenda. Največji padec prodaje so sicer beležili v Severni in Južni Ameriki, in sicer 23,8 odstotka. Na Kitajskem, kjer se proda tretjina vse elektronike, je bil padec 8,7-odstoten.

Zanimivo je, da izgube niso enakomerno porazdeljene v branži. Medtem ko je najhuje pri prodajalci...

1 komentar

Pametni telefoni v letu 2019: Samsung, Huawei, Apple

Slo-Tech - Podatki o prodaji pametnih telefonov v minulem letu kažejo, da na samem vrhu ni sprememb, tik pod vrhom pa je Huawei na drugem mestu prehitel Apple. Samsungov tržni delež se je povečal za slabo odstotno točko na 21,8 odstotka. Huawei je prodajo povečal za skoraj petino in s 17,6 odstotki trdno drži drugo mesto, medtem ko je Apple izgubil odstotno točko in s 14,5-odstotnim tržnim deležem pristal na tretjem mestu. Četrto in peto mesto zasedata Xiaomi in Oppo. Velikih pet skupaj obvladuje skoraj tri četrtine trga.

Vseeno pa to ne pomeni, da je težav za Huawei konec. Lanski rezultati še vključujejo v celoti posledic spora z ZDA, ki je izbruhnil sredi leta. Huawei P30 Pro, ki je lani predstavljal Huaweijevega zastavonošo, je izšel tik pred zaostritvijo odnosov z ZDA in prepovedjo uvoza. Naslednji Huawei Mate 30 Pro pa se že prodaja brez Googlovih aplikacij.

To se pozna na rezultatih, kar so napovedovali že sredi leta. Zadnje lansko četrtletje za Huawei je bilo po dveh letih prvo...

19 komentarjev

Nihče ne mara za tablice, prodaja že štiri leta pada

Slo-Tech - Tablični računalniki ne najdejo svojega mesta pod soncem, kaže statistika o njihovi prodaji, ki so jo pripravili analitiki pri IDC. Že šestnajsto četrtletje zapovrstjo, torej polna štiri leta, se njihova prodaja krči. V tretjem letošnjem kvartalu se je prodaja tablic v primerjavi z enakim obdobjem lani skrčila za 8,6 odstotka na 36,4 milijonov enot. V četrtletju pred tem je bil padec 13,5-odstoten.

Največji tržni delež ima Apple, ki je prodal 9,7 milijona iPadov, s čimer si je odrezal 27-odstotni tržni delež. V primerjavi z lanskim letom je prodal 600.000 enot manj, a še vedno malenkostno izboljšal svoj tržni delež (za 0,7 odstotne točke). Na drugem mestu je Samsung s 5,3 milijona prodanimi napravami, kar je 11 odstotkov manj kot lani. Amazon je s svojim Fire obdržal tako tretje mesto kakor prodajne...

88 komentarjev

Prodaja tablic narasla, Android in Samsung pridobila, Apple izgubil

Slo-Tech - Na trgu pametnih telefonov je zmagovalec že precej časa Android, če gledamo samo na tržni delež (pustimo vnemar dejstvo, da so iphoni dražji od povprečnih androidnih telefonov, medtem ko je bilo razmerje moči pri tabličnih računalnikih manj jasno. Analitki v podjetju Gartner ugotavljajo, da v zadnjem letu na tem področju Android storil velik napredek in z veliko prednostjo prevzel vodstvo.

Lani so prodali 195 milijonov tabličnih računalnikov, kar je 68 odstotkov več kot leta 2012. Minulo leto je bilo torej leto, v katerem se je zgodil velik preboj tega razreda naprav, ki so si utrle pot med uporabnike. Ker Apple prodaja dražje modele, Android pa najdemo tudi na najcenejših tablicah, ni...

85 komentarjev

Prodanih procesorjev več, razmerje AMD/Intel skoraj nespremenjeno

X-Bit Labs - Znani so podatki o prodaji mikroprocesorjev v tretjem letošnjem četrtletju, ki kažejo na znatno okrevanje trga. V teh treh mesecih so proizvajalci prodali za 10,7 milijarde dolarjev procesorjev, kar je za 12,2 odstotka več kot četrtletje pred tem in 16,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani, so ocenili tržni analitiki v podjetju IDC. Merjeno v prodanih enotah je rast znašala 6,7 odstotkov (v primerjavi z drugim kvartalom) oziroma 5,2 odstotka glede na lani, kar kaže, da se je poleg števila prodanih enot povišala tudi njihova povprečna cena. Zvišanje je znašalo okrog pet odstotkov.

Zanimiv je prehod na kombinirane procesorje (APU), ki vključujejo tako funkcionalnost centralnega procesorja kot tudi grafični del....

9 komentarjev

Pametni telefoni: Samsung prehitel Apple

Bloomberg - Podatki o prodaji pametnih telefonov v tretjem letošnjem četrtletju, ki so jih izračunali tržni analitiki pri Strategy Analytics, kažejo, da je Samsung prehitel Apple. Ta je v zadnjih treh mesecih po lastnih podatkih končnim uporabnikom prodal 17,1 milijona enot, s čimer so obvladovali 14,6-odstotni tržni delež, medtem ko je po ocenah analitikov Samsung operaterjem in prodajalcem v prodajo dostavil 27,8 milijona enot oziroma 23,8 odstotkov vseh prodanih na trgu. Toda padec je za Apple bolj udarec njegovemu napuhu kot resnejša težava, saj so tik pred koncem četrtletja napovedali izid novega iphona. Marsikdo je zato počakal na izid iPhona 4S in nakup nekoliko odložil. Pa še podatka nista povsem neposredno primerljiva, saj Apple poroča o prodaji...

27 komentarjev

Lenovo prehitel Dell, HP ostaja prvi

PC World - Tržni analitiki v IDC in Gartnerju ugotavljajo, da je po koncu letošnjega tretjega četrtletja Lenovo prehitel Dell in se zavihtel na drugo mesto med svetovnimi sestavljavci računalnikov. Na prvem mestu je še vedno z velikim naskokom Hewlett-Packard.

Lenovo si je zagotovil 13,5-odstotni tržni delež (lani 11,1 odstotka), medtem ko ima Dell 11,6-odstotnega (12,2 odstotka). HP je izgubil štiri desetinke odstotne točke in pristal pri 17,3 odstotka. Pod stopničkami sledijo Acer (10,6 odstotka), Asus (6,2 odstotka) in drugi.

Prodaja osebnih računalnikov je v zadnjem kvartalu zrasla za 3,6 odstotka, kar je manj od pričakovanj (4,5 odstotka), medtem ko je na letni ravni prirast 3,2-odstoten. V...

17 komentarjev

Prodaja računalnikov porasla skoraj za četrtino

CNet - Analitiki iz podjetja iSuppli so konec tedna objavili rezultate prodaje v računalniški branži za izteklo se četrtletje, ki kažejo nadaljevanje okrevanja. V drugem letošnjem kvartalu je bilo prodanih 81,5 milijona računalnikov, kar je za 23 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Začetek leta 2009 je bilo eno najslabših obdobij v zgodovini, tako da izrazit porast niti ni presenetljiv.

Glavni motor rasti je bila Azija, povpraševanje na rumeni celini pa je dvignilo predvsem tamkajšnje proizvajalce, torej Asus, Samsung, Lenovo in Acer. Asus je na primer pridelal kar 136,2-odstotno rast, Samsung pa 83,9-odstotno. Največji tržni delež še vedno obvladuje Hewlett-Packard z 19,6-odstotnim tržnim deležem (22,2-odstotna letna rast), sledijo pa mu Acer (13,3-odstotni delež, +47,1 odstotka), Dell (13,1-odstotni...

1 komentar