»

ATI goljufa

ComputerBase - Danes so se na nemški strani ComputerBase pojavile hudo obtožbe (angleški prevod) v katerih avtorji trdijo, da ATI v svojih novih gonilnikih za ATi X800- serijo goljufa. Neowin poroča, da ima imajo gonilniki zmožnost izklopiti trilinearne funkcije, ko to igra ali program eksplicitno zahteva. Namesto tega si pomaga z izrisom mešanice bilinearnih ter trilinearnih funkcij. S prostim očesom je razliko zelo težko zaznati vendar je posledica manjša obremenjenost grafičnega procesorja in s tem tudi večja količina sličic, ki jih je mogoče prikazati v sekundi. Pri ATI so že zanikal obtožbi ter uporabnikom zagotavljajo, da so optimizacije izključno za njihovo dobro in niso namenjene povečanju rezultatov v sintetičnih testih.

Nazadnje, ko so se takšnih optimizacij lotili pri nVidi s svojimi gonilniki za FX serijo so bili deležni velike kritike. Sicer pa so si pri ATI-ju tudi v preteklosti že pomagali z optimizacijami. Vprašanje je samo ali jih bo spletna publika sprejela ali ne. Zanimivo bo...

48 komentarjev

Atarijevski Quake 3

Slashdot - Uf, kaj se vse spomnijo razni navdušenci. Trop nostalgikov na tej strani, ki očitno kdaj pa kdaj odigrajo tudi kakšno partijo Quaka 3, se je odločil, da bo v prej omenjeno igro predelal prastaro igrico Adventure, ki so jo lahko včasih igrali na sistemih Atari 2600. Če pogrešate stare čase, potem kar pogumno kliknite sem in se pripravite na ponovno snidenje s staro šolo igričarstva (khm, no ja [:\\]), oplemeniteno z novo tehnologijo. Pa obilo užitkov pri preganjanju po labirintih[:D] .

0 komentarjev

ATI-jevi gonilniki drugič

FiringSquad - Razne razprave okrog ATI-jevih Radeon 8500 gonilnikov, ki v nekaterih igrah (Quake 3) povzročijo kar opazen pospešek, so ljudi razdelili na dva tabora - na tiste, ki zagovarjajo ATI-jevo teorijo, da so vse skupaj samo optimizacije, ki še kako koristijo končnemu uporabniku in na tiste, ki menijo, da ATI goljufa kot le kaj. Stvar je postala tako vroča, da so številne strani povabile ATI-jeve uslužbence na razne intervjuje, katerih osrednja tema so bili seveda "pohitreni" gonilniki. Če je verjeti raznim ATI-jevim predstavnikom, potem gre res le za optimizacije zaradi katerih igra teče hitreje. Poleg tega pa zaradi povečane hitrosti igra ne izgubi na kvaliteti slike (najlažje je pridobiti hitrost tako, da pisci gonilnikov preko le-teh zmanjšajo podrobnosti v igri in voila, že imamo večje število FPS). Vprašanje je samo, če ATI optimizira še kakšne druge programe, kot samo Quake 3. In zakaj so se ATI-jevci spravili ravno na Quake 3? Odgovor je preprost: zato, ker je ta igra še vedno...

3 komentarji

Ali ATI goljufa?

HardOCP - Zadnje čase so se na internetu pojavile razprave povezane z Radeonom 8500 in legendarno igro Quake 3 Arena. Tokrat ni bilo govora o tem, kakšna prihodnost čaka Radeon 8500, niti ni bilo govora o tem, kaj je premišljeval Carmack, ko je delal na Quaku 3. Ne, tokrat je beseda tekla o neverjetnem sožitju med Radeonom 8500 in prej omenjeno Quake 3 Arena. Osrednja tema razprav pa so bili gonilniki 5.13.01.3276 za Windows 2000, s katerimi naj bi Radeon 8500 pridobil kar opazne pospeške v Q3. Goljufanje ali optimizacija? Številnim uporabnikom to vprašanje ni dalo miru, zato so se lotili razstavljanja gonilnika na prafaktorje in odkrili besedico "uake 3", kar je kazalo na povezanost s prej omenjeno igro. Torej ima ATI le nekaj opraviti s Q3. Vendar kaj? Radovedni igričarji so še naprej vrtali po gonilnikih in spremenili besedico "uake 3" v "uack 3". Po spremenitvi tvarne strani besede, se je število FPS sicer nekoliko zmanjšalo, vendar pa se trenutno še vedno ne ve, ali je beseda "uake 3"...

11 komentarjev

Malo več Radeona 8500

več strani - Pred nekaj časa sem že pisal o Radeonu 8500, tokrat pa bi vas opozoril še na Anandtechov test, ki je dosti bolj podroben. Govori tudi o gonilnikih in ima celo primerjalno tabelo gonilnikov med Geforcom 3 Ti 500 in Radeonom 8500 v Windowsih 98, 2000 in XP, v par različnih igrah.

Naslednji test Radeona 8500 se nahaja na Sharky Extremu. Ugotovili niso nič novega, je pa test krajši. Tudi tukaj so Radeona 8500 testirali s Pentiumom 4, tokrat 1.7 GHz različico.

Test ki se od zgornjih razlikuje, pa je test na Hard|OCPju, saj Radeonu dela družbo AMDjev Palomino pri 1.53 GHz, vendar pa se ta kombinacija ne izkaže za najbolšo, saj so tu rezultati ATIjevega Radeona skoraj povsod slabši od nVidiinega Geforca 3 Ti 500.

5 komentarjev

ATI Radeon 8500

Tom's Hardware - Striček Tom si je pobliže ogledal novega ATIjevega aduta: ATI Radeon 8500. Zraven je primerjal še Radeona 7500 in pa cel kup Geforce grafičnih kartic. Specifikacije novega Radeona so: 275 MHz v jedru in 550 na pomnilniku, kar zadošča za teoretične zmogljivosti 1100 megapikslov na sekundo in 8800 megabajtov na sekundo pomnilniške prepustnosti.

Rezultati v sintetičnih testih so na strani Radeona 8500, saj v 3D Marku 2001 prehiti najnovejšo nVidiino kartico - Geforce 3 Ti 500. Radeon 8500 zelo odstopa po izvrstni T&L enoti, imenovani Charisma Engine, ki je v 3D Marku kar 1,7-krat (1 luč) do 2,6-krat (8 luči) hitrejši od Geforca 3 Ti 500. Se pa Radeon 8500 slabše odreže v testu Nature, programa 3D Mark 2001, kar ATIjevci razlagajo z optimizacijo testa Nature za DX 8.0 in optimizacijo Radeona za DX 8.1, torej se bo Radeon v naslednji izdaji 3D Marka 2001 verjetno izkazal še bolje.

Seveda pa ima Radeon 8500 tudi slabe ATIjeve lastnosti in to so zagotovo gonilniki, kar ga naredi...

12 komentarjev

Dobrote na Guru3D

Guru 3D - Morda že veste, morda pa tudi ne, da si na strani Guru3D poleg odličnih testov lastijo tudi nekaj uporabnih programčkov, ki vam lahko olajšajo marsikatero opravilo. Vas zanima kakšne naloge opravljajo ti programčki? Berite dalje:
  • Prvi program se imenuje GeForce Tweak Utility in je namenjen, kot ste lahko razbraili že iz imena, tweakanju GeForce grafičnih kartic. Trenutno je v različici 3.0.4 in ponuja kar nekaj zanimivih rešitev

  • Če imate Nvidiino kartico, potem bo za vas gotovo zanimiv tudi Detonator Destroyer, ki je v namenjen odstranjevanju Detonator gonilnikov, vendar zmore še kaj drugega. Poleg odstranjevanja, vam lahko poišče tudi datoteke, ki so ostale od prejšnjih različic Detonator gonilnikov, ki niso več v uporabi. Z odstranitvijo starih in neuporabnih datotek, boste svoj računalnik gotovo obvarovali pred marsikaterim rutinskim formatiranjem trdega diska in svežim nameščanjem operacijskega sistema

  • Zadnji program, ki sem ga opazil na Guru3D je Q3Bench, ki je trenutno še...

0 komentarjev