»

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

Yukio Sakamoto na čelu Elpide

X-Bit Labs - Ker vam, predvidevam, naslov ne pove kaj dosti, sledi še razlaga. [:D]

Že omenjeni Yukio Sakamoto je bil do pred kratkim direktor družbe UMC Japan od leta 2000, sedaj pa je nastopil predsedniško funkcijo v podjetju Elpida Memory, hčerinski firmi NECa in Hitachija. Sakamoto je že predstavil svoje abiciozne načrte, ki so:
  • povezava z drugimi proizvajalci pomnilnikov (v začetku naslednjega leta tako načrtuje povezavo Elpide ter Mitstubishija)
  • dvakratno povečanje proizvodnje čipov
  • pritegnitev vlaganja tujih investitorjev do l. 2004
  • poslovanje z dobičkom prihodnje leto ter
  • investicija v R&D ter razvoj in patentiranje novih vrst pomnilnika
Bomo videli, če mu bo uspelo.

0 komentarjev

DDR-II trka na vrata

X-Bit Labs - Kljub temu, da proizvajalci pomnilnika tekmujejo, kdo bo izdelal hitrejši in boljši DDR čip, so DDR tipu pomnilnika šteti dnevi. Izdelovalci DDR pomnilnika že dalj časa napovedujejo izdajo njegovega naslednika, imenovanega DDR-II, sedaj pa so se že pojavile celo demonstracije delovanja inženirskih primerkov.

Micron je v ponedeljek v Taipeiu, kot tretji proizvajalec na svetu, predstavil delovanje svojega testnega DDR-II čipa. 256 megabitni čip, ki deluje pri napetosti 1.8V je tekel na frekvenci 533 MHz ter dosegel prepustnost skoraj 4.2 gigabajta v sekundi. Svoje primerke sta že pred tem prav tako predstavila Samsung in Elpida. Podjetja napovedujejo da bo standard nared za množično proizvodnjo ter prodajo DDR-II pomnilnika v tretji četrtini prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

AMD in Micron naveza

DigiTimes - Amd namerava skupaj z svojim AMD-716 čipsetom zraven ponuditi proizvajalcem matičnih plošč tudi 128Mb DDR rama Micron. Tako strategijo uporablja tudi že Intel, saj zraven svojih P4 prilaga RDRAM. Tako lahko pričakujemo že v 3/4 leta, da bojo na trg prišle osnovne plošče, pri katerih bo zraven priložen že 128Mb modul DDR rama. Sam čipset stane proizvajalce nekaj več kot 30$ , medtem ko stane 128Mb DDR ram od 31-35 dolarjev. Tukaj se pričakuje, da cena obeh skupaj ne bo presegla 60$. Vendar je tukaj še nepoznano kateri DDR ram bo AMD ponudil. Ali bo zraven prilagal PC1600 (100Mhz) ali boljši je še nejasno.

0 komentarjev

DDR proizvajalci in njih načrti

X-Bit Labs - Fantje pri XBit Labs so se potrudili in zbrali mnenja, načrte in pričakovanja nekaterih največjih proizvajalcev pomnilnika. Gre se seveda za vprašanje DDR DRAMa:
  • Hyundai: Hyundai, eden izmed največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, je res pozitivno nastrojen glede DDR DRAMa, v katerem vidijo veliko prihodnost. Po njihovem bo ta pomnilniški standard popolnoma prevladal v letu 2001 in seveda ne mislijo sedeti križen rok. Proizvodnjo DDRja bodo drastično dvignili, na kar 20% vse njihove pomnilniške proizvodnje, oziroma okoli 627 milijonov kosov.
  • Micron: Tudi Micron je eden izmed velikih podpornikov DDRja in tudi oni bodo v bližnji prihodnosti precej povečali proizvodnjo. 64MB čipe že masovno proizvajajo, medtem ko proizvodnja 128MB modulov še ne poteka...
  • Infineon: To podjetje DDR smatra za definitivno prihodnost pomnilniškega standarda, toda trenutno ne vidijo velikega povpraševanja in so zato zelo previdni v proizvodnji, ki trenutno dosega le 5% njihove celotne.
  • Samsung:...

0 komentarjev

VIA uspeva z DDRjem

več strani - Pred parimi dnevi se je zaključil VIAin "DDR Summit" v Taipeiju. Sodeč po številu udeležencev in stvareh, ki so jih predstavili, se DDRju obetajo svetli časi. Najbolj vidni so bili proizvajalci matičnih plošč, saj je velika večina pomembnejših proizvajalcev predstavila svoje DDR izdelke na VIA Apollo Pro266/ KT 266 čipovju. Če vas zanima več o le teh (ter mogoče kakšna slikica novih platk), potem le usmerite brskalnike na Akibo!

Seveda nam vse plošče sveta ne koristijo brez dejanskega pomnilnika in tudi tukaj so prizadevanja VIA in AMDja obrodila sadove. Predstavniki Samsunga, Microna in Hyundaija so namreč najavili, da so pripravljeni za masovno proizvodnjo in pocenitev DDR pomnilnika (na žalost niso povedali, kdaj naj bi se to zgodilo). Če se bodo ti trije giganti kmalu zganili, jim bosta morala slediti tudi Elpida in Infineon, teh 5 podjetij pa proizvede kar štiri petine celotnega pomnilnika, ki je trenutno na voljo!

Optimistične so tudi VIAine napovedi, saj podjetje upa, da bo v...

0 komentarjev

Viking bo kmalu začel s prodajo DDR RAMa

X-Bit Labs - Viking, eden izmed najbolj renomiranih proizvajalcev pomnilnika, je najavil skorajšenj začetek prodaje njihovega DDR pomnilnika. Na voljo so že 128MB in 256MB razvojni primerki, kar pomeni, da do masovne proizvodnje ni več daleč ( upajmo... ). Svoje načrte za proizvodnjo DDR RAMa pa seveda pripravljajo tudi drugi proizvajalci, najbolj viden med njimi pa je zagotovo Micron.

0 komentarjev