»

Kdaj bo Linuxovo jedro dvojezično v C-ju in Rustu

Slo-Tech - Da je Linuxovo jedro napisano v C-ju, je bil zelo dolgo eden izmed aksiomov računalništva, a se to utegne kmalu dopolniti. Že dlje časa potekajo prizadevanja, da bi v jedro vključili tudi Rust, kar podpira tudi Google. To seveda ne pomeni, da bi prepisali celotno jedro v Rust, bi pa v njem lahko nastajala nova koda. Razlogov za spremembo je kar nekaj, med njimi tudi boljše upravljanje pomnilnika, kar bi zmanjšalo verjetnost za vnos varnostnih ranljivosti iz tega naslova. Ocenjujejo, da je upravljanje s pomnilnikom razlog za približno dve tretjini varnostnih lukenj. Sedaj je Rust še korak bliže jedru.

Ena izmed pomembnih sprememb je uporaba stabilnega prevajalnika. Doslej so uporabljali beta verzije, odslej pa bo Rust on Linux uporabljal vsakokratno stabilno verzijo (trenutno Rust 1.57.0). Miguel Ojeda, vodja projekta Rust on Linux, pojasnjuje, da so s tem odstranili nekaj nestabilnih funkcij in povečali stabilnost kode. Starosta razvoja Linuxovega jedra Greg Kroah-Hartman dodaja,...

30 komentarjev

Torvalds v Linuxu sprejel smernice za vključujoč jezik

Heise - Razprava o vključujočem jeziku, ki se izogiba stereotipom in neprimernemu besedišču ter jo je pred tednom dni ponovno sprožil Intelovec in razvijalec Linuxa Dan Williams, je dobila svoj odsev tudi v Linuxovem jedru. Gre za terminologijo, kot je master/slave, blacklist/whitelist in podobno, ki bi jo želeli zamenjati z na primer primary/secondary in denylist/allowlist. Linus Torvalds, glavni skrbnik Linuxovega jedra, je Torvalds sprejel malenkostno spremenjen predlog, ki so v bistvu priporočila in splošne smernice.

Razprava, ki je potekala prek elektronskih sporočil teden dni, je prinesla precej argumentov in jo je priporočljivo prebrati. Williams pa je ob svojem predlogu pripravil tudi dokument inclusive-terminology.rst, v katerem je navedel razloge za spremembe in predlagano terminologijo. Na koncu ta dokument ni bil vključen v jedro, ker so se želeli izogniti prisili in netehničnim dokumentom v jedru, ker bi ti vodili le k nadaljnjim razgretim debatam. Je pa Torvalds same...

26 komentarjev

Microsoft pokazal verzijo Windows z Linuxovim jedrom

Slo-Tech - Microsoft je izdal novo predogledno verzijo Windows 10 (Windows 10 Insider Preview build 18917), ki prinaša težko pričakovani WSL 2 (Windows Subsystem for Linux 2). To pomeni, da je sedaj Linuxovo jedro za Windows v celoti na voljo.

WSL 1 je omogočal poganjanje nekaterih Linuxovih programov pod Windows, a je šlo za precej okorno emulacijo. WSL 2 pa je pravcato Linuxovo jedro, dasiravno malce prilagojeno, ki teče v ločenem podsistemu v Windows in omogoča poganjanje aplikacij ELF64. Namestimo ga lahko v virtualno okolje, če imamo že nameščen WSL 1. Microsoft pravi, da se bo navidezni stroj zagnal samodejno ob zagonu, a bo porabil zelo malo pomnilnika, moč pa ga bo tudi ugasniti. Linux v WSL 2 uporablja jedro 4.19 in tehnologijo za Azure.

WSL 2 bo v končni različici, ki bo izšla v prvi polovici...

100 komentarjev

Linus Torvalds je nazaj

Linus Torvalds v izbruhu proti Nvidii

Slo-Tech - Mesec dni po znamenitem sporočilu, v katerem je izumitelj in skrbnik Linuxovega jedra Linus Torvalds najavil odmor, dokler se ne nauči obnašati, je Linus nazaj. To je v današnjem sporočilu naznanil začasni skrbnik Greg Kroah-Hartman.

V Edinburgu od danes do srede poteka letošnji Open Source Summit, ki se ga udeležuje 40 glavnih razvijalcev jedra in Linus Torvalds. Maintainers' Summit, kjer se običajno srečujejo, so morali letos prestaviti na Škotsko, ker je Torvalds pomešal datume in istočasno rezerviral družinske počitnice na Škotskem. S tem povezani povišani toni so bili povod za Torvaldsov uvid, da ima probleme s komunikacijo, zaradi česar si je vzel odmor. Tega je sedaj konec.

Ali se bodo spremembe, ki so se odrazile tudi v prenovljenem bontonu (code of...

4 komentarji

Linus nekaj časa ne bo skrbel za nove verzije Linuxovega jedra

Linus Torvalds v izbruhu proti Nvidii

Slo-Tech - Linus Torvalds je danes presenetil s sporočilom, da se za nekaj časa umika z mesta glavnega razvijalca Linuxovega jedra, kjer je že od samega začetka Linuxa. Za odmor se je odločil iz osebnih razlogov, ki pa jih je podrobno pojasnil. "Pogledal se je v ogledalo" in ugotovil, da ima težave v odnosu do ljudi, kar mora popraviti.

Torvalds je znan po občasnih izpadih, kjer je druge programerje, ki pišejo kodo Linuxovega jedra, pa tudi ostale deležnike poslal k vragu. Večidel se je skupnost tega navadila, čeprav nihče ni bil prav zadovoljen z njegovim odnosom do ljudi. Povod za to spoznanje je bržkone zadnji zaplet z Maintainer Summitom, ko je Torvalds pozabil na termin in v tem času rezerviral dopust z družino na Škotskem. Čeprav je predlagal, da se vrh odvije brez...

25 komentarjev

Vse najboljše, Linux!

Slo-Tech - Linux je eden najlepših dokazov, da iz malega raste veliko, zlasti če pri projektu zaradi lastne zainteresiranosti sodeluje veliko pametnih glav. Pred točno četrt stoletja je Linus Torvalds v zdaj že znamenitem sporočilu zapisal, da v prostem času kot konjiček razvija operacijski sistem za računalnike 386 AT, ki pa žal ni prenosljiv in najbrž ne bo nikoli podpiral kaj drugega kot diske AT. Petindvajset let pozneje Linux teče na več kot milijardi telefonov, poganja milijarde omrežnih usmerjevalnikov in druge mrežne opreme, na milijone strežnikov in osebnih računalnikov ter najdražje superračunalnike na svetu. Odprta koda je postala močna konkurenca zaprtokodnim programom in osebni...

49 komentarjev

Izšlo Linuxovo jedro 4.3 s podporo za Intel Skylake

Slo-Tech - Deset tednov je mimo in po napovedih je izšla nova stabilna verzija Linuxovega jedra 4.3. Za razliko od prejšnje verzije je tokrat vélikih novosti manj in se večina sprememb skriva pod pokrovom. Novo verzijo jedra sestavlja 20,6 milijona vrstic kode v 51.570 datotekah, pri čemer je treba povedati, da gre za bruto številko (ki vključuje tudi dokumentacijo, orodja kot turbostat, datoteke Kconfig ipd.). Vseeno je impresiven podatek, da se je od junija letos število vrstic povečalo za milijon!

Glavna novost v verziji 4.3 je podpora za grafiko Intel Skylake ter osnovna podpora za AMD R9 Fury...

4 komentarji

Naslednje Linuxovo jedro bo 4.0

Torvalds meni, da moramo biti sposobni podverzije prešteti s prsti.

Phoronix - Naslednja verzija Linuxovega jedra bo imela oznako 4.0 in ne 3.20, se je po daljšem preudarjanju odločil Linus Torvalds. Čeprav je bila glavna Torvaldsova ugotovitev ta, da so internetne ankete slaba ideja, je vseeno prevladala odločitev za verzijo 4.0, za katero je glasovalo 56 odstotkov od 29.110 sodelujočih. Torvalds je dejal, da če je že vprašal, se mora tudi držati odgovora, če ne bo imel kdo res tehtnega argumenta proti. In da v prihodnosti anket ne bo kaj dosti, ker je večina odzivov neuporabnih.

Kakorkoli že, med Linuxom 3.20 in Linuxom 4.0 je razlika zgolj v semantiki. Torvalds je povedal, da so bili argumenti na obeh straneh precej nenavadni. Medtem ko so nekateri menili, da je preskok na novo verzijo upravičen...

5 komentarjev

Torvalds pokazal sredinec Nvidii

Nvidia - Nvidia predstavlja eno najbolj togih podjetij, ko govorimo o podpori za Linux. Čeprav so poleg AMD-ja edini omembe vreden proizvajalec grafični čipov in njihovi čipi Tegra poganjajo ničkoliko Androidnih naprav, se Nvidia ne premakne niti za milimeter. Resda so letos postali član The Linux Foundation, a večina distribucij mora še vedno uporabljati ljubiteljske odprtokodne gonilnike, ki so napisani z reverznim inženiringom. Ta teden je zato zelo zabavno počilo na relaciji Linus Torvalds-Nvidia.

Torvalds posebne predstave ne potrebuje, saj je izumil Linux, za kar je letos prejel posebno nagrado. Zaradi tega se je mudil na Finskem in ob tej priložnosti je Univerza Aalto organizirala debato s Torvaldsom (posnetek je spodaj). Zanimiv del se prične nekako ob 49. minuti, ko...

193 komentarjev

Linus Torvalds: KDE 4 je katastrofa

ComputerWorld - Prvi pisec Linuxovega jedra Linus Torvalds se te dni mudi v Avstraliji, kjer se je udeležil konference, hkrati pa si je vzel tudi nekaj časa za ComputerWorld Australia in nastal je zelo zanimiv intervju. V njem je pogovor tekel o prihodnosti Linuxa z ozirom na skoraj 20-letno zgodovino in Torvaldsovem mestu v svetu Linuxa. Dotaknil se je tudi konkurence, predvsem Windows 7 in Viste, ter Torvaldsovih osebnih preferenc. Povedal je, da iz zgodovinskih razlogov še vedno uporablja distribucijo Fedora. Najbolj sočen je razdelek o namiznih okoljih, kjer je Torvalds priznal, da je prenehal uporabljati KDE. Po njegovem mnenju je KDE z verzijo 4.0 postal taka katastrofa, da je GNOME v tem trenutku boljša rešitev, čeprav je pred leti menil drugače.

161 komentarjev