»

V ZDA prva obsodba zaradi tržne manipulacije s kriptožetoni

Slo-Tech - Medtem ko so obsodbe zaradi različnih poneverb in prevar s kriptovalutami v ZDA že stalnica, smo ta teden dočakali prvo obsodbo zaradi tržne manipulacije. Na sodišču v New Yorku so 28-letnega Avrahama Eisenberga obsodili zaradi manipulacij, s katerimi je nezakonito pridobil 110 milijonov dolarjev. Grozi mu do 30 let zaporne kazni, ki jo bodo izrekli 29. julija letos.

Gre za znameniti primer Mango Markets. Eisenberg je oktobra 2022 v manj kot pol ure s trgovanjem zvišal ceno terminskih pogodb za 1300 odstotkov in dvignil tečaj kriptožetona Mango (MNGO). Nato si je na kriptomenjalnici izposodil večje količine sredstev in zastavil svoje kriptožetone Mango, s čimer je dobil okrog 110 milijonov dolarjev. Tega ni nikoli vrnil, tečaj MNGO pa se je kasneje sesedel z vrha. Tožilstvo je dokazalo, da je Eisenberg umetno napihnil ceno MNGO, da je nato s prevaro pridobil večje količine sredstev. Ves čas je vedel, da denarja ne bo nikoli vrnil. Magno Markets je bil po tej akciji insolventen.

...

10 komentarjev

Konec slovenskega kripto start-upa Cofound.it

Slo-Tech - Slovenski start-up Cofound.it, ki je razvijal platformo za zbiranje sredstev s ponudbo kriptožetonov (ICO, initial coin offering), se poslavlja. Izvršni direktor Daniel Zakrisson je danes v sporočilu za javnost potrdil, da bodo prodali premoženje in z njim v valuti ether poplačali imetnike svojih kriptožetonov CFI, podjetje pa likvidirali. Ervin Uršič bo skrbel za likvidacijo.

Zakrisson je dejal, da se je v zadnjem času trg popolnoma spremenil, namesto odprtega ekosistema skupnosti pa se je moč v celoti preselila k zgodnjim investitorjem in tistim, ki so izkoriščali navdušenje množic za promocijo ICO-jev navadnim investitorjem. Cofound.it je bil ustanovljen pred dvema letoma in je želel postaviti transparenten ekosistem za financiranje s kriptožetoni. Tega mu...

60 komentarjev

Romantike na kriptotrgu je konec

Slo-Tech - V sredo je v prostorih ljubljanskega Poligona v organizaciji Zavoda 14 potekala mednarodna okrogla miza z naslovom »Blockchain in kriptovalute: regulacija ali samoregulacija?« Tematiko, ki je zelo aktualna, sploh v Sloveniji, kjer po nekaterih ocenah deluje vsaj 50 podjetij, v katerih razvijajo blockchain tehnologijo, so udeleženke in udeleženci naslovili v dveh delavnicah in nato v dialogu s tujimi in slovenskimi gosti v obliki pogovornega omizja. Dogodka se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je v svojem nagovoru izpostavil, da je blockchain tehnologija prihodnosti, ki odpira nove priložnosti, Slovenija pa po njegovih besedah tudi zaradi blockchaina postaja destinacija sodobnih tehnologij v evropskem in svetovnem merilu.

Zavod 14 je v oktobru 2017 organiziral pogovorno omizje, na katerem so se ključni akterji na področju te tehnologije pogovarjali o pričakovanjih, o največjih izzivih ter predvsem o problematiki regulacije novih...

46 komentarjev

Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute

Slo-Tech - Z naraščajočo priljubljenosti kriptovalut in javnih ponudb kriptožetonov (ICO) se čedalje pogosteje postavljajo vprašanja, kako je to pravno urejeno in kaj je na tem področju še treba regulirati. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki je na primer ob ICO-ju ICONOMI-ja opozarjala, da področje v Sloveniji še ni regulirano in zato vlagatelji niso zaščiteni s strani ATVP-ja, je v petek zainteresirano javnost pozvala, naj izrazi svoje mnenje glede regulacije kriptožetonov. Rok se izteče 15. marca.

ICO. ATVP ugotavlja, da je ICO čedalje popularnejši instrument, s katerim so doslej zbrali že več kot 3,7 milijarde evrov sredstev. ICO je podoben javni ponudbi delnic (IPO), ni pa enak. Bistvene razlike so v naravi pravic, ki so pri ICO manjše, saj žeton ni...

507 komentarjev

Slovenija kot Blockchain prijazna destinacija

Premier dr. Cerar želi, da bo Slovenija prepoznavna kot Blockchain prijazna destinacija; foto: Vlada/Nebojša Tejić/STA

Slo-Tech - V sredo so na okrogli mizi Izzivi Slovenije 2020 v organizaciji Zavoda 14 gostje razpravljali o pomenu, razvoju in ureditvi blockchaina v sodobni družbi. Govorci so se večinoma strinjali s tem, da ta tehnologija za Slovenijo predstavlja velik potencial, pa tudi mnogo izzivov.

Častni gost dogodka predsednik vlade dr. Miro Cerar je v uvodnem nagovoru za slovensko blockchain skupnost podal zelo pomembno sporočilo, da si želi Vlada Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU. V ta namen so v sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo na ministrstvu za javno upravo tako oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike.



Častna gostja dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za...

46 komentarjev

Okrogla miza o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi

null

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 11. oktobra, ob 17. uri, na Fakulteti za upravo v Ljubljani, omizje o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi.

Cilj okrogle mize je, da skupaj s ključnimi akterji na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov pogledajo, kakšna so pričakovanja ter odkrito spregovorijo o naših največjih izzivih ter kako bomo problematiko regulacije novih tehnologij najbolj učinkovito naslovili.

Predvideni program omizja:

17:00-17:15 Pozdravni in uvodni nagovor:
dr. Aleksander Aristovnik, direktor Zavoda 14 in Fakulteta za upravo, UL
dr. Nejc Brezovar, državni sekretar, Ministrstvo za javno upravo

17:15-17:30 Predstavitev blockchain...

55 komentarjev