»

Zdravstvene in fitnes aplikacije s Play Stora trgujejo s podatki

vir: Flickr

vir: BMJ
BMJ - Študija, ki so izvedli na avstralski Macquarie University in objavili v British Medical Journalu je ugotovila, da skoraj devet od desetih mobilnih aplikacij, ki se v širšem smislu ukvarjajo z zdravjem, tako ali drugače zbira podatke o uporabnikih. Pri tem so preizkusili 23.000 aplikacij Googlovega Play Stora, med katerimi so bili števci korakov in kalorij, menstrualni koledarčki, fitnes aplikacije ter tiste za preverjanje simptomov in podobne.
88 odstotkov aplikacij je uporabljalo neko vrsto programske kode, ki je omogočala identifikacijo in spremljanje uporabnika, nekatere so to izvajale tudi prek več platform. Približno dve tretjini se je v ta namen posluževalo piškotkov, tretjina jih je poznala uporabnikov email naslov, četrtina pa je prek povezav na bazne postaje zbirala lokacijske podatke o gibanju uporabnika. 23 odstotkov aplikacij o zbiranju podatkov ni vnaprej obvestilo uporabnikov, kar je v nasprotju s splošnimi pravili Play Stora.

Štiri odstotke aplikacij je zbrane...

33 komentarjev

Facebook pridno sledi tudi tistim uporabnikom, ki imajo izklopljeno deljenje lokacije

Good guy Mark poskrbi, da vam bodo vedno prikazani najbolj relevantni oglasi

vir: Reuters
Reuters - Facebook se je ta mesec dopisoval z dvema ameriškima senatorjema, ki ju je skrbelo, pod kakšnimi pogoji podjetje zbira podatke o lokaciji svojih mobilnih uporabnikov. Facebook je mirno priznal da zbirajo lokacije tudi v primeru, da uporabnik izklopi to možnost v nastavitvi svojega mobilnega telefona (location services).

Kot so povedali, vedno najprej skušajo dobiti uporabnikovo privolitev za dostop do telefonove dejanske lokacije preko storitve location services. V tem primeru zvedo za lokacijo iz GPS senzorja oz. iz naslova okoliških wifi in bluetooth naprav, čemur pravijo tudi precizna lokacija, saj je praviloma natančna na vsega nekaj metrov.

Vendar pa tudi v primeru, da uporabnik te privolitve ne da (oz. še bolj pogosto, jo vmes umakne), ne sedijo križanih nog. Lokacijo tako še vedno skušajo dognati iz njegovega IP naslova, morebitnih lokacijskih oznak na objavah ali v naloženih slikah, skozi lokacije prijateljev, ipd. Ta lokacija sicer ne bo tako zelo precizna, a bo še...

22 komentarjev

Mobilne aplikacije za depresijo ali odvajanje od kajenja delijo podatke naokoli

Slo-Tech - Raziskovalci s sydneyjske univerze so se odločili preveriti, ali mobilne aplikacije za zdravje zbrane osebne podatke posredujejo tretjim strankam in ali uporabnikom to povedo. Osredotočili so se aplikacije, ki so namenjene boju z depresijo ali pomoči pri prenehanju kajenja. Našli so 36 najpogosteje uporabljenih aplikacij s teh področij in ugotovili, da jih velika večina podatke posreduje vsaj Facebooku ali Googlu, a tega ne razkrijejo uporabnikom.

Da številne aplikacije podatke posredujejo ali prodajajo drugim podjetjem, v resnici ni nobeno presenečenje (v preteklosti smo imeli primer aplikacije za spremljanje menstruacij, ki je podatke trosila naokoli). To početje postane še posebej problematično, ko imamo opraviti z aplikacijami, ki razpolagajo z...

15 komentarjev

Množica iOS aplikacij zbira in prodaja podatke o uporabnikih

TechCrunch - Ekipa raziskovalcev podjetja GuardianApp je odkrila, da številne iOS aplikacije skrivaj zbirajo lokacijske podatke svojih uporabnikov. Gre večinoma za storitve, ki bi slabo ali pa sploh ne delovale brez teh podatkov, denimo aplikacije za vreme ali rekreacijo. Zbiranje izvajajo s pomočjo podjetij za monetizacijo podatkov, kot so Reveal, Huq, AreaMetrics in drugi, ki razvijalcem tudi priskrbijo potrebno kodo, da jo vstavijo v svoje izdelke. Razkrilo se je, da aplikacije v nekaterih primerih neprestano pošiljajo podatke o uporabnikovi GPS lokaciji in še čem, ob tem pa običajno pozabijo obveščati, da bodo podatki deljeni s še tretjimi osebami.

Pri GuardianApp so razsiskavo izepljali s pmočjo nadzora omrežnega prometa na...

26 komentarjev

Dan, ko je Tim Cook osebno grozil Uberju z brco iz App Stora

The New York Times - Prvi mož Appla Tim Cook je zagrozil direktorju Uberja Travisu Kalanicku, da bo osebno poskrbel, da bo aplikacija taksi podjetja odstranjena iz jabolčne trgovine App Store. Cooka je zmotilo dejstvo, da Uber tudi potem, ko je uporabnik iPhona zbrisal vse podatke na napravi in ponovno naložil operacijski sistem, še vedno pridobival določene informacije tako o uporabniku kot o napravi.

Zgodba, čeprav jo je New York Times razkril šele včeraj, se je odvijala...

23 komentarjev

AVG zbira in prodaja podatke o zgodovini brskanja

Wired News - Proizvajalec priljubljenega brezplačnega protivirusnega programa AVG je najavil spremembo politike zasebnosti, ki bo stopila v veljavo 15. oktobra. V njej je jasneje in izrecno zapisano, katere podatke bo AVG delil s svojimi partnerji in katere bo prodajal dalje. Kot so zapisali, je to nujno za nadaljnje zagotavljanje možnosti brezplačne uporabe njihovega osnovnega paketa.

AVG bo skupaj z enoličnim identifikatorjem uporabnikove naprave prodajal podatke o zgodovini brskanja po spletu, podatke o ponudniku dostopa do interneta oziroma mobilnem operaterju, informacije o ostalih aplikacijah, ki so nameščene, jeziku itd. AVG pojasnjuje, da so že v prejšnji verziji politike...

13 komentarjev

Zelo resna varnostna ranljivost v HTC-jevih telefonih

Android Police - Artem Russakovskii, Justin Case in Trevor Eckhart so odkrili, da je nova posodobitev, ki jo je HTC pretekli mesec izdal za svoje telefone, v njih odprla veliko varnostno luknjo, ki omogoča nepooblaščeno zbiranje osebnih podatkov v telefonu. O ranljivosti so HTC obvestili 24. septembra, a ker se v podjetju niso odzvali, so jo sedaj javno razkrili.

Problem je v vrsti orodij za zbiranje dnevniških podatkov (logging tools), ki jih je HTC z novo posodobitvijo namestil na telefone. Namenjeni so zbiranju kopice informacij in podatkov s telefona, ki bi v primeru težav omogočili lažjo identifikacijo in odpravo. Problem je, da zbranih podatkov niso primerno zaščitili.

Izkazalo se je, da lahko vsaka aplikacija, nameščena na HTC-jevem telefonu, z enostavnim zahtevkom...

10 komentarjev

LPP s kartico Urbana ne sme zbirati lokacijskih podatkov

Slo-Tech - Ta teden je Informacijski pooblaščenec podjetju Ljubljanski potniški promet prepovedal zbiranje lokacijskih podatkov uporabnikov Urbane ter jim tudi naložil, da morajo iz vseh svojih zbirk osebnih podatkov izbrisati lokacijske podatke vseh potnikov, ki za prevoz uporabljajo t. i. neprenosljive terminske vozovnice (Urbana zelene barve). Podjetje je namreč zbiralo in hranilo podatke o času, kraju in liniji vstopa za vsakega potnika, za kar ni imelo ustrezne pravne podlage. Po ugotovitvah inšpekcijskega nadzora pa naj bi bila uporaba prenosljive kartice Urbana (rumene barve) anonimna.

Pooblaščenec je LPP-ju naložil tudi, da mora prilagoditi delovanje validacijske naprave, preko katere potniki ob vstopu na mestni avtobus validirajo svojo kartico Urbana, in sicer tako, da se ob validaciji na monitorju ne bo več izpisoval podatek o vrsti uporabljene terminske vozovnice. Ti podatki so bili namreč neustrezno zavarovani, saj jih je lahko pogledal vsak naključni potnik v avtobusu.

LPP mora...

171 komentarjev