»

Venezuelske kriptovalute petro še vedno ni

Slo-Tech - Bili so časi, ko je vsaka omemba kriptovalut in blockchaina pomenila, da bodo vrednosti letele v nebo, vlagatelji pa stali v vrsti. Na to je bržkone računala tudi Venezuela, ki je letos kot prva država izdala svojo uradno kriptovaluto z imenom petro. Predsednik Nicolas Maduro je dejal, da bodo izdelali 100 milijonov petrov v skupni vrednosti šest milijard dolarjev, ki bodo podprti z državnimi zalogami nafte (sodček za petro). Toda pol leta pozneje je petro še vedno spregledan, saj ga niso uvrstili na nobeno večjih kriptomenjalnic, prav tako pa je bilo z njim opravljenih zanemarljivo malo transakcij.

Konkretno naj bi vrednost petra zagotavljalo 380 kvadratnih kilometrov veliko območje v...

50 komentarjev

Amazon se pridružuje bilijonskemu klubu

The New York Times - Potem ko je v začetku avgusta Apple postal prvo ameriško podjetje s tržno kapitalizacijo več kot 1000 milijard (bilijon) dolarjev, se je klubu danes pridružil Amazon. Tečaj njegovih delnic je danes za hip presegel vrednost 2050,27 dolarja, kar je ravno dovolj za bilijonsko tržno kapitalizacijo. V nadaljevanju je delnica izgubila nekaj desetink odstotka, v prihodnjih dneh pa pričakujemo, da bo spet presegla to mejo.

Prvo podjetje, ki je preseglo magično mejo 1000 milijard dolarjev, je PetroChina, ki mu je to uspelo že leta 2007. Toda to je bilo v drugačnih razmerah, saj je PetroChina ravno začel kotirati na šanghajski borzi in že prvi dan skoraj potrojil svojo vrednost. Na hongkonški borzi, kjer je bil kotiral že pred tem, je dogajanje sledilo razmeram v...

21 komentarjev

Venezuela izdala svojo kriptovaluto

Slo-Tech - Venezuelski predsednik Maduro se decembra ni šalil, ko je napovedal, da bo Venezuela v boju zoper inflacijo izdala lastno kriptovaluto. Venezuela je sedaj res izdala kriptovaluto z imenom petro, za katero domnevno jamčijo z naftnimi rezervami. Skupaj naj bi izdali 100 milijonov petrov, kar predstavlja šest milijard dolarjev, na začetku pa jih bodo v obtok sprostili 82 milijonov. Vrednost 60 dolarjev za petro je določena glede na povprečno ceno sodčka venezuelske nafte januarja letos.

To je prva kriptovaluta, ki jo je izdala kakšna suverena država. Venezuela želi s petrom zbrati čim več trdne valute, saj je venezuelski zunanji dolg presegel 150 milijard dolarjev, država pa ga ne more več servisirati. Hkrati želijo z...

46 komentarjev

Padanje Facebooka se nadaljuje, Apple postal najdražje podjetje vseh časov

Slo-Tech - Kar se borznega parketa tiče, sta Apple in Facebooka tisoče kilometrov vsaksebi. Medtem ko je Facebook prvi in najbolj napihnjen socialni balonček v spuščanju, Apple za zdaj še intenzivno raste. Od sredinega komentarja je Facebook še naprej izgubljal in v petek, ko je bilo pričakovati povečan prodajni pritisk, pristal pri rekordno nizki ceni 19 dolarjev - ali natanko polovici vrednosti iz javne ponudbe delnic. V petek so namreč delnice lahko prodali nekateri veliki institucionalni vlagatelji, ki so jih pridobili med IPO-jem, kar je povečalo ponudbo in tečaj dodatno zbilo. Danes se je Facebook sicer nekoliko odbil in pridobil pet odstotkov, tako da kotira okoli 20 dolarjev.

Apple pa je danes presegel tečaj 660 dolarjev,...

254 komentarjev

Apple največ vredna blagovna znamka na svetu

Podatki za Evropo brez Velike Britanije in Irske.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Blagovna znamka podjetja Apple je najbolj vredna znamka na svetu, so izračunali v podjetju WPP plc. Njena vrednost se je v zadnjem letu povzpela za 84 odstotkov in dosegla vrednost 153,3 milijarde dolarjev. Prejšnji vodilni Google je izgubil dva odstotka in z 111,5 milijarde dolarjev vredno blagovno znamko pristal na drugem mestu po štiriletnem vodstvu. Tretje mesto po novem drži IBM, četrti je McDonald's, peti pa Microsoft.

Med zanimivimi sta še Facebook, ki je vrednost svoje znamke povečal za 246 odstotkov in z 19,1 milijarde dolarjev zasedel 35. mesto, in kitajski iskalnik Baidu na 29. mestu s 141-odstotno rastjo. Največ so izgubili BlackBerry (-20 odstotkov), British Petroleum (-27 odstotkov),...

56 komentarjev