»

Želijo tudi okrepiti svoj ugled: Slovenska policija konec tedna organizira hackaton

Policija -
Ta konec tedna (5. in 6. oktober 2019) poteka prvi policijski hackaton v Sloveniji. Prijave sprejemajo do petka do 12. ure, obljubljajo pa bogate nagrade za zmagovalce v vrednosti več tisoč evrov. Namen hackathona je sicer pridobivanje uporabnih idej in digitalnih rešitev s področja varnosti in mobilnosti.

Možje v modrem so skupaj z drugimi deležniki oblikovali štiri konkretne izzive, s katerimi se bodo spopadli udeleženci hackatona:

1. izziv: pomoč državljanom in njihova varnost (tudi digitalna);
2. izziv: preventivna dejavnost;
3. izziv: kreativne rešitve s področja mobilnosti v najširšem pomenu besede (osebna, trajnostna itd.);
4. izziv: krepitev ugleda policije in mestnega redarstva

Več informacij najdete na spletnih straneh policije.

10 komentarjev

Prihod preizkušanja zdravil na daljavo

The Times

vir: Undark
Undark - V ZDA in zahodnoevropskih državah se tako velika kot manjša farmacevtska podjetja trudijo pospešeno uvesti testiranja novih zdravil na domu.

Nastop novih zdravil na trgu zaznamujejo mnoge regulative, ki terjajo podroben postopek preizkušanja, da se zagotovi varnost in dokaže delovanje substanc. To za podjetja predstavlja zahteven in dolgotrajen organizacijski podvig, ki predstavlja znaten strošek in ima v klasični obliki vrsto slabosti. Pri testih beležijo trideset-odstotni osip sodelujočih, ki gre predvsem na račun dejstva, da se morajo običajno najmanj desetkrat zglasiti na lokaciji za izvajanje preizkusa. Sleherni tak obisk podjetja stane več tisoč evrov po glavi in ko to zmnožimo s številom "poskusnih zajčkov", cena skokovito naraste. Zato ni presenetljivo,...

4 komentarji

EU povečuje transparentnost kliničnega testiranja zdravil

Reuters - Evropska agencija za zdravila (EMA) se je odločila obrniti ploščo in začeti z novo politiko odprtosti, po kateri bodo celoti objavili klinične študije za že odobrena zdravila (milijone in milijone listov papirovja), z namenom neodvisne recenzije.

Poteza sledi predlanski sodbi evropskega varuha človekovih pravic, v kateri je slednji odločil, da je skrivanje zadevnih podatkov v imenu poslovne skrivnosti nezakonito, ne glede na to, da so za študije plačali proizvajalci zdravil, ter da so študije obvezen predpogoj za pridobitev dovoljenja za prodajo. Sam postopek pred ombudsmanom se je sicer začel na pritožbo več nevladnih organizacij, predvsem kot odziv na spodrsljaja z odobritvijo Merckovega...

2 komentarja

Zaradi visoke učinkovitosti prekinili klinično študijo zdravila za zdravljenje raka prostate

SFGate - Kot poroča San Francisco Cronicle, so ameriški raziskovalci iz UCSF Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center pod vodstvom dr. Charlesa Ryana predčasno zaključili s klinično raziskavo učinkovitosti hormonskega zdravila za zdravljenje metastatskega raka prostate.

Zdravilo vsebuje aktivo učinkovino abirateron (prodaja se pod imenom Zytiga, zdravilo so sicer razvili v britanski neprofitni organizaciji Cancer Research UK), klinično testiranje pa so predčasno prekinili ker se je izkazalo, da je zdravljenje raka prostate z novim zdravilom izjemno učinkovito. Raziskava je vključevala...

70 komentarjev

Wikileaks saga: oviranje obveznih licenc za zdravila v Ekvadorju

Panorama ekvadorskega podeželja

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Južnoameriška država Ekvador, kjer več kot tretjina prebivalcev živi pod pragom revščine, je konec leta 2008 skušala uvesti obvezno licenciranje za originalna zdravila in s tem domačemu zdravstvenemu sistemu zagotoviti dostop do mnogo cenejših generičnih nadomestkov. Mednarodni farmacevtski koncerni so potezi seveda nasprotovali, podrobnosti pa so razvidne iz štirih nedavno objavljenih depeš ameriške ambasade v Quitu, glavnem mestu Ekvadorja.

Še pred izdajo predsedniškega dekreta št. 118 v oktobru 2008 naj bi se...

15 komentarjev

Oracle prevzema Phase Forward

BuisnessWeek Online - Oracle, ki ga v zadnjem času omenjamo predvsem zaradi nedavnega prevzema Suna, je napovedal, da namerava prevzeti podjetje Phase Forward, ki je znano po programski opremi za farmacevte. Njihova programska oprema SaaS vodi celotni postopek razvoja novih zdravil, od kliničnih preizkusov do nadzora po odobritvi. Njihovo programje je bilo uporabljeno v več kot deset tisoč kliničnih preizkusih, med več kot tristo njihovimi odjemalci pa najdemo tudi velikane, kot sta AstraZeneca in GlaxoSmithKline.

Podjetje bo postalo del Oraclove enote Health Sciences. To ni prvi tovrstni prevzem, saj je Oracle že lani kupil Relsys, ki je bil neposredni konkurent podjetja Phase Forward. Sicer je Oracle v zadnjih petih letih kupil 23 podjetij, ki razvijajo programsko opremo za specifične odjemalce, kot so na primer telekomunikacijski operaterji.

Prevzem bo vreden 685 milijonov dolarjev, kar predstavlja 30-odstotno premijo glede na borzno ceno podjetja. Prevzem bo dokončan predvidoma do jeseni, če bodo...

1 komentar