»

AMD bo proizvajal pomnilniške čipe

AnandTech - AMD, ki je znan predvsem po dizajnu procesorjev in grafičnih čipov, pred razdelitvijo podjetja pa tudi po proizvodnji, se podaja tudi na trg pomnilniških modulov. Kot lahko preberemo na njihovih straneh, AMD pripravlja pomnilniške module DDR3, ki se imenujejo Radeon (enako kot grafični čipi).

Radeoni bodo na voljo v treh serijah - Entertainment, ULTRA PRO Gaming in Enterprise. V vseh primerih gre za 2 GB-čipe, ki delujejo pri napetosti 1,5 V. Razlikujejo so po frekvenci delovanja, zakasnitvah, propustnosti in seveda ceni. Podatki o prvih dve serijah so že znani (1333 oziroma 1600 Mb/s in zakasnitve 9-9-9 oziroma 11-11-11), na zadnje pa še čakamo.

Japonske strani poročajo, da so moduli iz serije Entertainment tam že naprodaj, in sicer za 1570 jenov (14 evrov). Preostalih še ni zaslediti....

21 komentarjev

Gainward predstavlja nove Golden sample

Reactor Critical - Gainward je bil že od nekdaj cenjen proizvajalec grafičnih kartic, ki je marsikaterega kupca privabil s svojimi odličnimi Golden sampli, ki so bili zelo prijazni do navijanja, in nič ne kaže, da bo podjetje opustilo svojo tradicijo, saj je predstavilo novo grafično kartico, ki prav tako spada v to družino. Kartica se ponaša s precej dolgim imenom GeForce4 PowerPack! Model Pro/650 TV "Golden Sample" in je zgrajena okoli najmočnejšega GeForce4 MX460 čipa, ki ga bo podpiral tudi kvaliteten DDR SDRAM. Gainward si je zadal nalogo, da izdela enega izmed najmočnejših primerkov, zato bo čip deloval s frekvenco 310, pomnilnik pa s 600 MHz. Ravno zaradi velikih frekvenc je kartica namenjena konkuriranju Radeonu 8500 in RV250....

0 komentarjev

Še več podatkov o SIS330 - tokrat na X bitih

X-Bit Labs - O SIS330 sem obširneje poročal že včeraj, vendar pa so The Inquirerjevci spisali novico precej polovično. Še sreča, da so danes ruski X-bit labsi objavili popolnejšo novico, ki opraviči svoje ime. Ker sem o SIS330 že napisal predogled, bom omenil samo stvari, ki jih v Inquirerjevi novici ni bilo. Torej, X-bit labsi navajajo, da naj bi SIS izdeloval čip SIS330 v več izvedenkah, in sicer SiS328, SiS332, SiS334 in SiS336, čipi pa se ne bodo razlikovali po ničemer, razen po končni frekvenci, ki naj bi znašala pri najmočnejši izvedenki kar 300 MHz. Znano je tudi ime družine SIS-ovih novih grafičnih procesorjev; če prevladujejo na tem delu tržišča udarniška imena, potem bi moralo ime Xabre kar zadostovati, kajne ;) ? Držimo pesti, da SIS ne bo zopet časovno povsem zavozil začetka proizvodnje, kot je to storil pri SIS315.
Več o SIS-ovem čudu tukaj. ...

0 komentarjev

SIS nadaljuje z razvojem grafike

X-Bit Labs - Čeprav se SIS v daljni preteklosti ni nikoli preveč izkazal s svojimi grafičnimi pospeševalci, ki so zaostajali celo za tistimi, ki jih je Intel vgrajeval v svoje najmanj zmogljive nabore, so SIS-ovci začeli počasi kazati zametke solidnega proizvajalca rešitev za manj zahtevni trg. Podjetje se je nedavno predstavilo s svojo serijo grafičnih čipov SIS315, ki se je lahko primerjala z Nvidiinimi GeForci 2 MX, nadaljujejo pa jo s čipi serije SIS330. Zaenkrat o teh koščkih silicija še ni podrobnejših specifikacij. Govori se, da jih proizvajalec že pošilja sestavljalcem grafičnih kartic in da naj bi bili primerljivi z Nvidiinimi GeForci 2. Sliši se sicer malce utopično, vendar pa počakajmo na prve teste. Kdo ve, morda zna SIS presenetiti tako, kot je z naborom SIS735. Lahko pa tudi ne ...

0 komentarjev

SiS315 postaja popularen?

X-Bit Labs - Še ena novička, ki se nanaša na SIS, vendar tokrat ne o procesorskih naborih, ampak o grafičnem čipu SiS315, ki je končno postal pošten izdelek, ki lahko z dobrimi gonilniki konkurira celo Nvidiinemu GeForce 2 MX. Da je SiS315 kar zanimiv čip priča zanimanje nekaterih podjetij, kot so Elitegroup in Gainward, ki je znan po svojih kraticah Golden Sample, ki se odlično navijajo. Gainward je napovedal, da bo proizvajal dve grafični kartici, ki bodo bazirali na SIS-ovemu čipu - Gainward SiS315/32MB in Gainward SiS315/64MB. Glavna odlika teh dveh kartic pa ne bo samo konkurenčnost Nvidiinemu GeForce 2 MX, ampak tudi privlačna cena. Ravno zaradi nizke cene SIS načrtuje, da bo na trgu grafičnih pospeševalnikov zavzel 10 % tržni delež.

0 komentarjev

ECS v svetu grafičnih kartic

X-Bit Labs - Izgleda, da se ECS ni zadovoljil samo s prvim mestom med proizvajalci matičnih plošč, ampak si hoče zagotoviti čim večji tržni delež tudi na področju grafičnih kartic. Tako je izdal dve grafični kartici, ki bosta namenjeni predvsem low-cost tržišču.
Prva grafična kartica se imenuje AG305-32 in bazira na čipu SiS305, ki deluje s frekvenco 125 MHz. Opremljena je z 32 MB sinhronega (125 MHz) SDRAM pomnilnika in podpira AGP 4x. Kartica naj bi delovala tudi z i845 in i850 matičnimi ploščami, ki podpirajo 1.5V AGP 2.0, vendar zgolj teoretično, saj gotovo nobeden izmed lastnikov Pentium4 procesorjev ni tako nor, da bi v svojo ploščo vtaknil kartico s takimi zmogljivostmi (SIS-ovi grafični čipi so že od nekdaj "sloveli" po zelo slabi računski moči).
Druga grafična kartica bo bazirala na bolj modernem SiS315, ki deluje s frekvenco 166 MHz in se lahko kosa s šibkejšimi GeForce 2 MX grafičnimi čipi. Kartica bo opremljena s 64MB sinhronega SDRAM pomnilnika, kot opcijo pa ECS ponuja tudi...

0 komentarjev

SIS-ovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Tudi pri SiS-u so se odločili, da po uspešnemu SIS735 ne bodo več spali na lovorikah, ampak bodo raje pridno delali na novih projektih. Prve sadove njihovega dela bomo okusili z njihovim naborom SiS650 za procesorje Pentium4, ki bo po specifikacijah enak prihajajočemu SiS645 s to razliko, da bo prvi vseboval še SiS315 grafično jedro, ki se po zmogljivostih lahko primerja s čipom GeForce 2 MX 200. SiS bo nabor 650 izdal novembra, ko bo izšel tudi Viin P4M266, ki bo prav tako vseboval integrirano grafično kartico. X-biti sicer navajajo, da bo SiS650 v marsikaterem pogledu boljši, saj bo vseboval boljšo grafično kartico, vendar bodo zahtevnejši uporabniki najverjetneje posegli po boljši grfični kartici, za admine pa je tako ali tako vseeno, če kartica zmore 3D pospeševanje ali ne.
SiS prav tako načrtuje nov nabor za Athlone, ki ga bomo ugledali v Q4 in se bo imenoval SiS 740. Po specifikacijah bo spet podoben SiS 735, vendar pa bo tako kot sorodnik za P4 procesorje vseboval SiS315...

0 komentarjev

SiS315 grafične v proizvodnji

več strani - Prvi proizvajalec, ki se je opogumil , da bo v svojih grafičnih karticah uporabil SiS315 grafični čip, je Elitegroup. Le ta bo najavil grafično, ki bo nosila oznako AG315T. SiS315 grafični čip je bil prvič predstavljen na zadnji Computex prireditvi v Tajvanu. Pravijo, da bojo grafične z tem čipom konkurenčne GF2MX 200 grafičnim karticam, saj naj bi ponujale zelo podobne zmogljivosti za bistveno nižjo ceno. Samo jedro kartice deluje na hitrosti 166MHz in nosi na sebi 32MB SDRAM-a, ki deluje na isti frekvenci. Prav tako pa bo kartica imela TV izhod. Kartica bo po mojem lahko postala popularna le pri tako imenovanih low-cost računalnikih. Test te grafične kartice pa lahko najdete na www.slo-com.net med arhivom novic. Kot se spomnim se je izkazala za približno enako hitro kot GF2MX 200, vendar pa so zelo grajali njene gonilnike in pa tudi še nekaj drugih stvari.

0 komentarjev

Basanje

X-Bit Labs - Že tako ali tako je trg nizko in srednje proračunskih grafičnih čipov prenatrpan. Trenutni boj poteka med Nvidio (in njeno GeForce 2 družino) in STM-jem (ki s svojim Kyrom 2 predstavlja zanimivo rešitev). Potem so tu še ATI, ki se trenutno pripravlja na izdajo Radeon-a 2, ki bo konkurenca GeForce3 in Matrox, ki bo s svojim G550 poskušal prevzeti del strank Nvidii in STM-ju s svojo srednje proračunsko kartico.
Kot da to ni zadosti, pa se je tudi SiS, proizvajalec veznih čipovij za matične plošče, odločil, da bo ponudil svojo rešitev. Tu ne bo šlo za integrirano grafiko ali kaj podobnega, čeprav ga bo SiS za to uporabljal, ampak za pravi grafični čip! Čip se bo torej dalo uporabiti tudi na grafični kartici, ampak njegov namen bo visoko zmogljiv integriran grafični čip, ki se bo verjetno prodajal z SiS veznimi čipovji. Čipovje bo naslednik SiS315 in se bo imenovalo SiS325 (kako originalno ). Kot njegov predhodnik bo imelo 256bit-ni 3D pogon in T&L enoto. Čip bo konkuriral Nvidiinemu...

0 komentarjev