»

Napster se je vrnil

The Register -

Poročali smo že, da je Napster 2.0 že pred časom začel poskusno obratovati, danes pa je vse skupaj postalo še uradno. Začenši z današnjim dnem bo Napster 2.0 ponujal prenos raznovrstne glasbe z interneta, pri čemer bo za prenos posamezne skladbe potrebno odšteti 99 centov, celoten album pa vas bo olajšal za 9,95 dolarjev. Napster bo ponujal tudi pavšalno plačevanje, kjer boste vsak mesec plačali 9,95 dolarjev, ne glede na prenesene vsebine. Vse seveda popolnoma legalno.

Pred nakupom so na voljo so tudi 30s posnetki posameznih skladb, tako da odpade nevarnost kupuvanja mačka v žaklju, žal pa tudi tokrat ne gre brez drobnega tiska, ki nas to pot opozarja, da naj skrbno pazimo na prenesene datoteke, saj nam jih ob morebitni izgubi Napster ne bo brezplačno ponovno ponudil. Več o tem.

32 komentarjev

Napster se vrača

Fool.com - Pionir na področju medmrežnega kopiranja glasbe, Napster, se po dveh letih vrača nazaj na sceno -- tokrat legitimno. V četrtek so ga zagnali poskusno, uradno pa bo začel obratovati 29. oktobra. Napster 2.0 bo sprva ponujal 500.000 skladb, za prenos posamezne pa bo potrebno odšteti en dolar. Zanimivo je, da je kar petnajst odstotkov Roxia, ki je Napsterjev lastnik, v lasti dveh največjih založb, Sonyja in Universala. Več o tem.

14 komentarjev

Vrnitev Napsterja

roxio - Še pomnite; preden so se datoteke izmenjevale s programi, kot sta eMule in KaZaA, je na področju deljenja MP3-datotek vladal Napster, ki je bil postal priljubljen predvsem zaradi preprostosti in hitrosti. No, zaradi dvomov o legalnosti takšne izmenjave datotek so Napster ukinili in projekt je zaspal za kar nekaj let. Sedaj je podjetje Roxio izkoristilo že uveljavljeno blagovno znamko in izdalo nov program -- Napster 2. Od svojega predhodnika se bo razlikoval predvsem po eni lastnosti -- legalnosti -- program bo namreč popolnoma v skladu z zakonom, kakorkoli pač to interpretirate. Več o tem.

5 komentarjev

MTV in Napster tokrat z roko v roki

CNet - Na C|Netu poročajo, da sta ustanovitelj Napsterja (Shawn Fanning) in MTV, sklenila pogodbo glede pravic snemanja filma o Fanningovi (Napsterjevi) zgodbi o uspehu. Fanninga bo po vsej verjetnosti igral kar on sam, premiera filma pa je napovedana v sezoni 2003/2004. Ali bo konec srečen ali ne, bo odvisno zgolj od perspektive. Klik za nostalgike.

2 komentarja

Nasvidenje, AudioGalaxy, in hvala za vse datoteke

IDG.net - Še eden je padel, bi lahko rekli. AudioGalaxy, po mnenju mnogih eden najbolj uporabnih programčkov za vunpotegovanje legalno spornih datotek, kot so avtorski MP3ji, filmi in tako dalje, je danes prenehal z delovanjem. Sodeč po članku na IDG.net, je podjetje AudioGalaxy iz Texasa, ki stoji za istoimenskim servisom, z glasbenimi založniki sklenilo zunajsodno poravnavo ter se strinjalo, da jim bo izplačalo znatno vsoto odškodninskega denarja. Zanima me le, kdaj se bodo založniška podjetja prebudila iz spanja na svojih lovorikah ter družno ugotovila, da internet je medij sedanjosti. Čas bi že bil.

9 komentarjev

Napsterja še nekaj časa ne bo nazaj

The Register - V času velikih bitk zaradi Napsterja so se "prizadeta" podjetja odločila, da bo lahko servis delal, samo bo postal plačljiv. Tako naj bi postal Napster funkcionalen do konca leta. Ampak, kot poroča The Register, se to naj ne bi zgodilo do druge četrtine leta 2002. Glede na vse povedano, tudi na start ne bo preveč uspešen, saj ima Napster že dosti naslednikov.
Sicer bomo pa tako ali tako videli, samo ne vem, koliko ljudi bo plačevalo, če lahko zastonj dobi glasbo

1 komentar

Napster se preoblikuje

The Register - Tako, pa smo dočakali preobrazbo Napsterja v plačilni sistem. Čeprav naj bi Napster postal čisto "legalen", le-tega čaka še veliko dela, zato bo do nadaljnjega ostal izklopljen, poroča The Register. Problem se je pojavil, ko je sodnik na sodišču zahteval, da mora Napster omogočiti 100 % "čistost" sistema. Predstavnik Napsterja je povedal, da sistema ne bodo nikoli prilagodili tem zahtevam, ker je to nemogoče. Predstavnik je omenil, da je Napster lahko učinkovit samo 99.4 % (kot da to ni dovolj ). No, kakorkoli že, Napster ostaja ugasnjen. V tem času bodo lahko programerji v sistem vključijo nove tehnologije in končno upokojili star "nelegalen" sistem.

0 komentarjev

Napster umrl

Tech Report - Nekoč je bil Napster, na katerem je tekla preprodaja MP3-jev kot nora. Čeprav so razne založbe naznanjale, da je Napster nezakonit in da je izmenjavanje datotek MP3 nelegalno ali vsaj napol legalno, se uporabniki nismo sekirali kaj preveč (saj veste, da je tisto, kar je nezakonito najslajše ). Izmenjava je tekla naprej, ljudje so lahko brezplačno prihajali do dobre glasbe in življenje je bilo za odtenek lepše kot prej. Tudi valjanje po sodiščih Napsterja kar lep čas ni ogrozilo ... Potem pa je prišlo tisto, česar smo se ljudje najbolj bali. Sodišče je spoznalo podjetje Napster za krivo, največji absurd poleg tega pa je bil, da je Napster vzpostavil zavezništvo z založbo Bertlsman. Da z Napsterjem nekaj ni v redu, smo lahko ugotovili nekega dne, ko so zaloge glasbe čez noč skopnele iz gromozanskih 4000 gigabajtov (4 terabajte ) na borih 200-300 gigabajtov. Naslovi skladb, ki jih je bilo prej mogoče dobiti na precej lahek način so postali redki. Ker ljudje niso več našli nič...

14 komentarjev

Napster kmalu kot plačljiva aplikacija

Jaz - Sodeč po tej novici na The Registerju se časi zastonjskega Napsterja počasi iztekajo. Sicer se že par mesecev (od združitve z Bertelsmannom) govori o tem, da bo za uporabo Napsterja potrebno plačevati mesečne odškodnine, toda do sedaj tega nihče ni jemal resno. No, sedaj je iz precej zanesljivih virov slišati, da bo Naspter prešel na plačniški način delovanja že to poletje, točneje nekje v juniju. Podjetje zatrjuje, da je po anketah sodeč velika večina uporabnikov pripravljena plačevati za uporabo Naspterja, toda osebno nekako dvomim v to. Alternative že dalj časa čakajo prav na tako priložnost... Bomo videli! Thnx, Mate!

4 komentarji